Erre számíthatsz, ha abbahagyod a fogamzásgátló szedését: Negatív hatások

Szabó Erzsébet
Írta: ,
Erre számíthatsz, ha abbahagyod a fogamzásgátló szedését: Negatív hatások

Korábbi cikkünkben sorra vettük, milyen pozitív változásokkal jár, ha abbahagyod a fogamzásgátló szedését. A kép viszont csak úgy lesz teljes, ha a dolog rosszabb oldalának is utánajárunk kicsit!

Pattanásos bőr

A fogamzásgátlók hatására biztos rendszer alakul ki a szervezetben, legalábbis ami a hormonszintet illeti. Ez azt jelenti, hogy kisebb eséllyel kell számolnod azokkal a mellékhatásokkal, amik a ciklusok során természetes módon jelentkeznek – sok egyéb mellett ilyen a pattanásos, zsíros bőr is.

(Sajnos korábban gyakran írtak fel bőrproblémákra erős fogamzásgátlót komolyabb ellenőrzések nélkül, de mostanában már jobban ügyelnek erre a kérdésre az orvosok.)

Így a gyógyszer abbahagyása után számolnod kell vele – akár erős fogamzásgátlót szedtél, akár nem –, hogy kicsit pattanásosabb lesz a bőröd, de legalábbis több törődést igényel majd az eddigieknél.

Nem csupán a pattanásos bőr kezelésére szoktak felírni fogamzásgátlót, hanem a ciklus beállítása, vagy éppen a vérzés mennyiségének csökkentésére miatt is. Persze előfordulhat, hogy neked teljesen normális volt a menstruációd, amikor elkezdted a gyógyszert, de időközben sok minden megváltozhatott.

Ez lehet pozitív változás, pl. nem kizárt, hogy tökéletesen rendszeres lesz a ciklusod és mennyisége, hossza is abszolút normális marad. Ám ennél gyakrabban fordulnak elő problémák: kimarad egy-két ciklus, túl kevésnek, vagy éppen túl soknak, „másmilyennek” hat a távozó menstruációs vér. Többnyire idő kell ahhoz, hogy minden rendeződjön, illetve, ha erre nem kerül sor, akkor lehet, hogy lappangó betegség áll a háttérben.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!