5 tévhit a fogamzásgátlásról, amit jó lenne végre örökre elfelejteni

Póta Szilvia
Írta: ,
5 tévhit a fogamzásgátlásról, amit jó lenne végre örökre elfelejteni

A fogamzásgátlás egy fontos kérdés, mégis ritkán beszélünk róla, ennek köszönhetően pedig rengeteg tévhit kering a témával kapcsolatban nem csak a fiatalok, de a tapasztaltabbak körében is. Ahhoz, hogy megtaláld a számodra megfelelő védekezési módszert és biztonságos szexuális életet élj, érdemes körültekintően tájékozódnod, és tisztázni az évek során berögzült félreértéseket!

A megszakításos közösülés legkevésbé sem tekinthető biztonságos fogamzásgátló megoldásnak, hiszen már az előváladékban is lehetnek spermiumok, melynek köszönhetően az együttlét nem kívánt terhességhez vezethet.  A fogamzásgátló módszerek hatékonyságát jelző Pearl Index szerint egy év alatt 100 nő közül körülbelül 8-40 nő teherbe esik, ha csupán az említett technikát használja védekezésként.

A nagy különbséget az okozza, hogy az értéket számtalan körülmény befolyásolhatja. Így például ha partnerünk nem rendelkezik elegendő tapasztalattal, könnyen előfordulhat, hogy nem fog tudni kellően „vigyázni” a szexuális együttlét során.

A fogamzásgátló tabletta elhízást okoz Kép forrása: tumblr, lingeriebomb

Sok nő aggódik amiatt, hogy a fogamzásgátló súlygyarapodást eredményez... pedig felesleges! Egy 2011-es kutatás (amiben 49 korábbi tanulmány eredményeit elemezték) ugyanis kiderítette, hogy a fogamzásgátlók szedése és az elhízás között nem áll fenn bizonyító erejű kapcsolat. 

Az American Journal of Obstetrics and Gynecology nevű tudományos folyóiratban megjelent tanulmány azonban kicsit árnyalja ezt a képet: egyes szuszpenziós injekciók hatóanyagairól ugyanis kiderült, hogy mégis eredményezhetnek ilyen hatást.

Szóval ha aggódsz a súlyfelesleg miatt, a legjobb, ha konzultálsz az orvosoddal, hogy ő melyik gyógyszert ajánlja ebben az esetben!

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv