Pénzen vásárolt kielégülés – Milyen káros hatásai lehetnek a fizetett gyönyörnek?

Schuster Borka
Írta: ,

A prostitúció áldozatai egyértelműen azok, akiknek a testét pénzért áruvá teszik, akik az egyetlen kiutat, az egyetlen megélhetési lehetőséget saját maguk eladásában találják meg. A fizetett szex azonban a másik oldalról is sokat elmond. A pénzen vett gyönyörnek ugyanis komoly személyiségromboló hatásai is lehetnek.

Vagyaim.hu

Kik azok, akik fizetnek a szexért?

Az Egyesült Királyságban végzett átfogó vizsgálat szerint 1990 és 2000 között megduplázódott azoknak a férfiaknak a száma, akik valamilyen szexuális szolgáltatást vettek igénybe. Egy felmérés során, melyben 2665 férfi vett részt, a kutatók megpróbálták leírni azokat az általános karakterjegyeket, amelyek a prostituáltakhoz járó férfiak többségére igazak. A válaszokból kiderült, hogy a férfiak 10%-a vesz vagy vett már igénybe ilyen szolgáltatást, az ő átlagéletkoruk 34,7 év volt. A legtöbben nőkhöz mentek, míg a válaszadók 4,3%-a egy másik férfinek fizetett a szexért. A döntő többség (51%) külföldi tartózkodása során ment prostituálthoz, 27%-uk nem csak alkalomszerűen, hanem rendszeresen járt kéjnőkhöz. Megdöbbentő, de a férfiak csaknem fele (43%) párkapcsolatban élt, amikor fizetős szexuális szolgáltatásokat is igénybe vett.

A Gothenburgi Egyetem kutatója, Sabine Grenz szerint a prostituáltakhoz járó férfiak mindenféle társadalmi osztályból érkezhetnek: vannak közöttük brókerek, kamionsofőrök, tanárok, lelkészek és rendfenntartók is. Sokak házasok és gyerekük is van. A kutató úgy véli, nincs egy olyan, általánosan leírható csoport, amelyre különösen igaz lenne, hogy prostituáltakhoz jár, az indok inkább az igényekben keresendő, bár ez utóbbi is eltérő lehet. A férfiak egy része valóban kizárólag szexuális indíttatásból érkezik, megint mások titkos fantáziáikat akarják kiélni, és olyanok is vannak, akik a hatalmi pozíciót élvezik. Egy felmérés szerint ugyanakkor a férfiak egyharmadának nem csak a szexuális kielégülés, az intimitás érzete is ugyanolyan fontos, amikor prostituálthoz mennek.

A férfiak is sérülnek

Teljes az egyetértés abban, hogy a prostitúció valódi áldozatai a nők, akik – még ha elképesztő szerencsével semmi más bántódásuk nem is esik – legalábbis érzelmileg sérülnek, hiszen nem nehéz belátni, hogy a saját érzelmeink, igényeink elnyomása a pénz ígéretéért a legkevésbé sem egészséges dolog.

Pénzen vett kielégülés: ezek a káros hatásai lehetnek a fizetett szexnek

A kutatók ugyanakkor úgy látják, hogy a fizetett szex a férfiakra is káros hatással lehet. Például azért, mert nem találják meg a keresett intimitást, vagy legalábbis nem a valódit, vagy mert torzul az egészséges kapcsolatról kialakított képük, partnereikben esetleg csak az eszközt, és nem a másik embert látják, ha pedig idővel hozzászoknak, hogy fizetnek a szexért, egyre nehezebb lehet számukra kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolatot építeni, amelyben nekik is dolgozniuk kell a másik kielégüléséért.

Szintén gyakori, hogy egyes férfiak azért fizetnek a szexért, mert valamilyen szorongás, gát vagy félelem miatt nem mernek valódi kapcsolatokat építeni – az ő esetükben a fizetett szex csak tovább ront a helyzeten, hiszen a problémájukra kényelmes „megoldást” találnak, így kevésbé éreznek késztetést azon, hogy a változáson dolgozzanak.

Végül, de nem utolsó sorban, ugyan nem lesz minden prostituálthoz járó férfiből bűnöző, azok esetében, akiknek eleve hajlamuk van a szexuális bűncselekményekre, a fizetett szex katalizátorként működhet. Bizonyos fantáziák kiélése, „eljátszása” ugyanis a szexuálpszichológusok szerint nem a vágyott enyhülést hozza el, a későbbiekben még több, még extrémebb, még erőteljesebb élmény kell a kielégüléshez. Ez pedig akár olyan utakon is elindíthat valakit, ahol a fizetett szex csak a startkocka volt…

Fókuszban

A légúti hurut lehetséges színei - Melyik, mit jelent?

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató

Egészség és életmód

A légúti hurut lehetséges színei - Melyik, mit jelent?