Fájdalmas szex? Hüvelyszárazság? (x)

Szendrey Adrienn
Írta: ,

Nemrégiben egy csajos hétvégét szerveztünk néhány barátnőmmel egy kedves kis mátrai szállodában. Napközben nagyokat túráztunk, délután pedig lazítottunk a szaunában. Végre nyugodtan, pasik nélkül, kibeszélhettünk mindent, ami a szívünket nyomja. 

Bizony nem csak a férfiaknál kerülhet elő a párkapcsolatok legintimebb része, a szex! Ha ezzel gond van, akkor mi, nők is tanácsot kérünk egymástól. Mivel a barátnőim harmincas éveik derekán jártak, igencsak meghökkentem, amikor hüvelyszárazságról, meg fájdalmas szexről kezdtek el panaszkodni. 

Kellemetlen panaszok

Tévedés lenne azt gondolni, hogy a hüvelyszárazság okozta panaszok, a kellemetlen égő, feszülő érzés az intim tájékon, fájdalmassá váló együttlétek csak a változókorú nőknél fordulhatnak elő!  

Én is ebben a tévhitben éltem, egészen addig, míg néhány hónappal ezelőtt magamon nem tapasztaltam ugyanilyen tüneteket. Eleinte nem is igazán törődtem vele, orvoshoz sem mentem, de aztán csak rákerestem a neten. Rutinosan beírtam a „gugliba” a kérdésemet és máris jöttek a találatok. Nahát, nem is gondoltam, hogy ennyi. Először a „sorstársak” név nélkül egymás közt megosztott panaszit olvasgattam.

„Sorstársak” tapasztalatai

„21 éves vagyok, és 5 éve szedek fogamzásgátlót, az elmúlt hetekben az együttlétek igen fájdalmassá váltak, már próbálkoztunk síkosítóval, de nem igazán vált be. Van valakinek valami jó ötlete?”

„38 éves nő vagyok, az utóbbi időben nagyon száraz a hüvelyem, a szex pedig fájdalmas. Attól tartok, hogy a párom lassan elfordul tőlem, mivel már egyre ritkábban közeledik, pedig még gyermeket szeretnénk. Lassan már nekem is elmegy tőle a kedvem, mivel elég rosszul élem meg az ritkuló együttléteket. Mit tanácsoltok, mit tegyek?”

„35 éves vagyok, méhnyakrák miatt belső sugárkezelést kaptam az onkológián. Azóta nagyon érzékennyé vált a hüvelyem, és sajnos még a szex is igen fájdalmas. Hormont nem kaphatok. Mit tegyek?”

„25 éves vagyok, az utóbbi egy évben  a sok stressz miatt rengeteget fogytam. A havi ciklusom is teljesen felborult. Egy hónapja új kapcsolatom van, de az első próbálkozásaink az ágyban kudarcba fulladtak: egyszerűen száraz maradtam, és ez mind a kettőnknek fájdalmat okozott. Most már nem is merünk próbálkozni, kicsit eltávolodtunk és attól félek, hogy elveszítem. Van megoldás?”

„30 éves vagyok, két hónapja gyönyörű, egészséges kisfiam született. Azt hittem 6 hét elteltével már megpróbálkozhatunk a szexszel. Viszont ilyen fájdalmasnak még soha nem éreztem az együttlétet. Ráadásul a férjem is megszenvedte, hiszen bárhogy is próbálkoztunk, én nagyon száraz maradtam. Volt valakinek hasonló „élménye”?”

Hüvelyszárazság kezelése

Akkor ezek szerint nem csak a változókori hormonhiány lehet ludas a hüvelyszárazság tüneteinek kialakulásában? Számos más okból - például tartós stressz, párkapcsolati nehézségek, a szülés után ugyancsak lecsökkent ösztrogénszint, bizonyos betegségek hormon – vagy sugárterápiája – következtében is kialakulhat.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz.

Az én esetemben egy antibiotikum-szedés volt a kiváltó ok, amit a bölcsességfogam műtéti eltávolítása miatt javasolt a fogorvos. Sajnos, nem voltam tisztában azzal, hogy az antibiotikumok a hüvelyben lévő, védő tejsavbaktériumokat is elpusztíthatják, teret engedve ezzel a kórokozók szaporodásának. Az így kialakult gyulladásra kapott kezelés hatásos volt ugyan, viszont a normális rend nem állt vissza: maradt a szárazság, az égő, feszülő érzés.

Kedves gyógyszerész ismerősöm javasolta a Cikatridina hüvelykúpot.

A kúpban lévő hatóanyagok helyreállítják a hüvely nedvességtartalmát, gyulladáscsökkentő, hámosító hatásúak. A 10 napos kúra végére teljesen panaszmentes lettem.

A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!