Ezek a legújabb méhen belüli fogamzásgátló eszközök

Szabó Erzsébet
Írta: ,

A méhen belüli fogamzásgátlás olyannyira nem új keletű dolog, hogy már az ókorban is készültek madárcsontból „spirálok”. Szerencsére ezen az időszakon már túl vagyunk, jóval modernebb, és mindenekelőtt higiénikusabb fogamzásgátló módszerek állnak a rendelkezésünkre. Lássuk most, milyen előnyökkel, hátrányokkal bírnak a méhen belüli eszközök, illetve melyek a legújabb fejlesztések!

Bár már nem mai találmány, valamiért mégsem terjedt el túlságosan a hormonspirál a védekezést illetően. Ezért valószínűleg a korábbi rossz tapasztalatok felelnek, ugyanis – bár voltak fejlesztésre való törekvések – a hagyományos spirálok mégis rendkívül sok panaszt okoztak. Nagyon gyakran erős vérzést váltottak ki, ami nem csak mennyiségében volt jelentős, hanem sokkal tovább is tartottak a nehéznapok. Ez sem éppen kellemes mellékhatás, de jóval súlyosabb sőt, az életet veszélyeztető állapotot is könnyen előidéztek a spirálok, ugyanis használatuk mellett nagy esély volt a méhen kívüli terhességre.

A védekezési módszer miatt sem igazán szimpatizált sok nő a spirállal, ugyanis az nem a megtermékenyítést, hanem a beágyazódást akadályozta meg. Ez pedig azt jelentette, hogy akár havonta, kéthavonta is teherbe eshetett a használó, csupán a megtermékenyített petesejt nem tudott beágyazódni – ha mégis, az a legtöbbször méhen kívüli terhességet, illetve további komplikációkat okozhatott. Természetesen akkor is voltak olyanok, akik gond nélkül viselték a spirált, letudva ezzel hosszú évekre a fogamzásgátlás kérdését.

 

Bár napjainkban is tesznek fel a nőgyógyászok hagyományos spirálokat, jóval népszerűbb az új generáció, a hormonspirál. Igaz, a többségnek éppen a hormonmentessége miatt tetszik a hagyományos spirál, a hormonspirálok csupán helyben, a méhben fejtik ki hatásukat.

Ez azt jelenti, hogy hormonspirál mellett akár szoptatni is lehet, a hormonok ugyanis nem jutnak be olyan mértékben a szervezetbe, mint ahogy azt a hagyományos fogamzásgátló tabletták teszik.

A működési elv nagyon hasonló a régi, és az új spirál között, ugyanúgy kell feltenni, eltávolítani őket, ám utóbbiak esetében jóval ritkábbak a komplikációk. Ennek az az oka, hogy a hormonspirálok még betegségeket is gyógyítanak, sok esetben pedig teljesen megszüntetik a menstruációt azzal, hogy a méhnyálkahártya növekedését gátolják.

Jótékony hatást fejtenek ki a változókor idején, a méhdaganatok, miómák kialakulásának esélyét is csökkentik (sőt, visszahúzódásra késztethetik azokat). Emellett természetesen védenek a nem kívánt terhesség ellen, mégpedig 5 évig.