Ezek a legújabb méhen belüli fogamzásgátló eszközök

Írta: ,

A méhen belüli fogamzásgátlás olyannyira nem új keletű dolog, hogy már az ókorban is készültek madárcsontból „spirálok”. Szerencsére ezen az időszakon már túl vagyunk, jóval modernebb, és mindenekelőtt higiénikusabb fogamzásgátló módszerek állnak a rendelkezésünkre. Lássuk most, milyen előnyökkel, hátrányokkal bírnak a méhen belüli eszközök, illetve melyek a legújabb fejlesztések!

1/5 Spirálok régen

Bár már nem mai találmány, valamiért mégsem terjedt el túlságosan a hormonspirál a védekezést illetően. Ezért valószínűleg a korábbi rossz tapasztalatok felelnek, ugyanis – bár voltak fejlesztésre való törekvések – a hagyományos spirálok mégis rendkívül sok panaszt okoztak. Nagyon gyakran erős vérzést váltottak ki, ami nem csak mennyiségében volt jelentős, hanem sokkal tovább is tartottak a nehéznapok. Ez sem éppen kellemes mellékhatás, de jóval súlyosabb sőt, az életet veszélyeztető állapotot is könnyen előidéztek a spirálok, ugyanis használatuk mellett nagy esély volt a méhen kívüli terhességre.

A védekezési módszer miatt sem igazán szimpatizált sok nő a spirállal, ugyanis az nem a megtermékenyítést, hanem a beágyazódást akadályozta meg. Ez pedig azt jelentette, hogy akár havonta, kéthavonta is teherbe eshetett a használó, csupán a megtermékenyített petesejt nem tudott beágyazódni – ha mégis, az a legtöbbször méhen kívüli terhességet, illetve további komplikációkat okozhatott. Természetesen akkor is voltak olyanok, akik gond nélkül viselték a spirált, letudva ezzel hosszú évekre a fogamzásgátlás kérdését.

 

2/5 … és spirálok most

Bár napjainkban is tesznek fel a nőgyógyászok hagyományos spirálokat, jóval népszerűbb az új generáció, a hormonspirál. Igaz, a többségnek éppen a hormonmentessége miatt tetszik a hagyományos spirál, a hormonspirálok csupán helyben, a méhben fejtik ki hatásukat.

Ez azt jelenti, hogy hormonspirál mellett akár szoptatni is lehet, a hormonok ugyanis nem jutnak be olyan mértékben a szervezetbe, mint ahogy azt a hagyományos fogamzásgátló tabletták teszik.

A működési elv nagyon hasonló a régi, és az új spirál között, ugyanúgy kell feltenni, eltávolítani őket, ám utóbbiak esetében jóval ritkábbak a komplikációk. Ennek az az oka, hogy a hormonspirálok még betegségeket is gyógyítanak, sok esetben pedig teljesen megszüntetik a menstruációt azzal, hogy a méhnyálkahártya növekedését gátolják.

Jótékony hatást fejtenek ki a változókor idején, a méhdaganatok, miómák kialakulásának esélyét is csökkentik (sőt, visszahúzódásra késztethetik azokat). Emellett természetesen védenek a nem kívánt terhesség ellen, mégpedig 5 évig.

Persze hátrányaik is vannak Kép forrása: depositphotos.com

3/5 Persze hátrányaik is vannak

Egyrészről az áruk, ugyanis a hormonspirálok 50 – 60 000 forintba kerülnek, ha pedig privátban jársz dokihoz, akkor szükséges egy első vizsgálat, maga a felhelyezés, és az ellenőrzés. Persze, ha minden rendben zajlik, és 5 teljes évig nem kell költened védekezésre, továbbá szinte teljes mértékben elfelejtheted a tamponokra, betétekre kiadott pénzt, akkor behozza a kiadást.

Az anyagiakon túl hátrány, hogy a hormonspiráloknál is kialakulhatnak komolyabb komplikációk. Bár kisebb, de itt is van esély a terhességre, méhen kívüli terhességre, helytelen felhelyezés, vagy utólagos elmozdulás során sérülhet a méh. A méhen belüli eszközök hajlamosabbá teszik a nőket a súlyosabb gyulladásokra úgy, mint a kismedencei fertőzés, ami akár egy hüvelygyulladásból is kialakulhat.

Egyes férfiak (feltehetőleg a nagyobb mérettel rendelkezők) érezhetik a spirál kihúzószálát, ami kellemetlenné teheti a szeretkezést – igaz, ezen a nőgyógyász segíthet azzal, hogy megrövidíti a szálat.

Spirál helyett gyöngyök Kép forrása: oconmed.com

4/5 Spirál helyett gyöngyök

Ugyancsak öt évig hatékony eszköz a rézgyöngy, ráadásul nagyon hasonló mind mellékhatásaiban, mind funkcióiban, előnyeiben a spirálra. Az eszköz fogamzásgátló hatása főképpen a rézből származik, ugyanis nem tartalmaz hormonokat, szemben a hormonspirállal.

Lokálisan gátolja a terhességet, akárcsak a régi spirálok, ám egészen más formája van. A felhelyezés során egy csövet vezetnek a méhbe, amin keresztül bekerülnek a rézgyöngyök a helyükre, és ott háromdimenziós gömbformát vesznek fel, így semmilyen élük, sarkuk nincs, amik könnyebben sérülést okozhatnak odabenn.

A kockázatot tovább csökkenti, hogy kisebbek is, mint a hagyományos spirálok, ezért a modern rézgyöngyök ebből a szempontból jobb választásnak bizonyulnak, mint a régi spirálok. Árban azonban inkább a hormonspirál felé húznak, 30 000 forint körül mozog az áruk.

További előnyük, hogy míg a spirálokat nem javasolják még nem szült nőknek, addig a rézgyöngyöknél ilyen kikötés nincs.

Abortív eszköz, vagy nem?

5/5 Abortív eszköz, vagy nem?

Végezetül fontos megjegyezni, hogy a spirálokat, méhen belüli fogamzásgátló eszközöket sokan a mai napig ördögtől valónak tartják, a korábban is említett komoly hátrány miatt, hogy nem feltétlenül magát a megtermékenyítést akadályozzák meg. Ez azonban az összes fogamzásgátló módszerre igaz, leszámítva az óvszert.

A ma kapható fogamzásgátló tabletták is többfázisúak: bár első sorban a megtermékenyítést akadályozzák, másodlagos funkciójukban olyan körülményeket teremtenek a méhben, hogy az esetlegesen megtermékenyített petesejt ne tudjon beágyazódni.

A hormonmentes spermicid krémek, tabletták, kúpok elsődlegesen a spermiumokat rombolják, tartalmaznak olyan anyagokat, amik az esetlegesen megtermékenyített petesejtet is kilökődésre késztethetik. A feltételezésekkel szemben a spirálok, és a gyöngyök is hasonló elvek működnek, mint a fogamzásgátlók: nem csak a beágyazódást akadályozzák, ahogy a tévhitben az él, hanem az ivarsejtek mozgását, aktivitását, életképességét is csökkentik, környezetüket pedig egyaránt megváltoztatják.