Az esemény utáni tabletta 5 tünete, amikről nem beszélünk eleget

Schuster Borka
Írta: ,

Akár egy baleset – például az elszakadó óvszer – akár figyelmetlenség következtében van rá szükséged, az esemény utáni tabletta megmenthet egy nem kívánt terhesség testi és lelki következményeitől. Azt viszont fontos tudni, hogy állandó fogamzásgátló módszerként nem alkalmazható, és az esetleges mellékhatásaival is érdemes tisztában lenni – cikkünkből az utóbbiakat ismerheted meg.

Változás a ciklusodban

Az esemény utáni tabletta hatására a menstruációd lehet jóval erősebb, de akár sokkal gyengébb is, érkezhet hamarabb, de az is lehet, hogy késik néhány napot. Ennek az az oka, hogy a nagy dózisú progeszteron hormon más-más hatással lehet az ivarszervekre attól függően, hogy éppen hol tartasz a ciklusodban.

A jó hír, hogy ez a változás csak átmeneti, különösen, ha a tablettát megfelelően alkalmazod – vagyis csak kivételes esetben, és nem rendszeresen szeded. A következő menstruációdnak már a szokott ütemben és a megszokott módon kell érkeznie.

Émelygés, hányinger

Nem csak kellemetlen tünet, de sok nőt meg is ijeszthet, ha a rosszullétek reggelente jelentkeznek, mert attól tarthatnak, hogy esetleg mégsem működött a tabletta, és teherbe estek. Ugyan az igaz, hogy az esemény utáni tabletta sem jelent 100%-os bizonyosságot, sokkal valószínűbb, hogy megint csak a progeszteron hormon hatását érzed, ami átmenetileg megviselheti a szervezetedet. A terhességgel járó rosszullétek egyébként is csak később, a beágyazódás után jelentkeznének.

Az émelygés néhány napon belül elmúlik, de ha megmarad, vagy kimondottan erőssé válik, esetleg hányni is kezdesz, akkor érdemes orvoshoz fordulni, különösen, ha a tabletta bevétele óta még nem telt el 2 óra – ebben az esetben ugyanis nem biztos, hogy a hatóanyagok felszívódtak már.

Alhasi görcsök

Már megint a progeszteron hormon a ludas, ami a méh izmaira fejti ki a hatását, és enyhe vagy közepes erősségű görcsöket okozhat, amik az esemény utáni tabletta normális mellékhatásai közé tartoznak. Orvoshoz akkor kell fordulnod, ha a görcsök erősebbé válnak – például annyira, hogy összegörnyedsz tőlük, nem tudsz kiegyenesedni, lábra állni – vagy közepes, vagy annál erősebb vérzés is kíséri őket.

Az esemény utáni tabletta 5 tünete, amiről nem beszélünk eleget

Forrás: AndreyPopov/depositphotos.com

Érzékeny mellek

A menstruációs ciklus második felében, amikor természetesen magasabb a nők szervezetében a progeszteron, sokan számolnak be a mellek érzékenységéről, akár fájdalmáról is. Ezt figyelembe véve nem csoda, hogy ha beveszel egy tablettát, amiben még egy extra adag progeszteron van, akkor szinte bizonyosan jelentkezni fog a kellemetlen tünet, különösen azoknál, akik esetleg eleve érzékenyebbek erre.

Ez ellen sajnos nem sok mindent lehet tenni, leszámítva, hogy az ember lánya kivárja, míg a progeszteron szint visszaáll a normálisra, de esetleg némi E-vitamin segíthet a panaszok enyhítésében.

Fejfájás

A hormonális változás gyakori tünete a fejfájás, a jó hír viszont az, hogy többnyire legfeljebb tompa fájdalomról van szó, ami néhány napon belül elmúlik. Nagyobb eséllyel tapasztalják ezt azok, akiknek egyébként is gyakran fáj a fejük a menstruációs ciklusuk második felében – ők valószínűleg így reagálnak a magasabb progeszteron-szintre.

Ha a kellemetlen jelenség mégis több napig kitartana, erősödne, vagy esetleg a látásodban is zavarokat észlelsz, akkor viszont mindenképpen érdemes felkeresned az orvosodat, és őt is tájékoztatni arról, hogy esemény utáni tablettát vettél be.

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!