Eláruljuk, mi történik veled, ha sokáig nem elégülsz ki

Kovács Andrea
Írta: , Frissítve:

Mindenkinek vannak szakaszok az életében, amikor egyszerűen nem igényli a szexet sem testileg, sem lelkileg. Ez természetes, és talán neked sem jutna eszedbe, hogy a nélkülözésnek hátulütői is lehetnek. Pedig így van!

Nem éled át az igaz szerelmet Kép forrása: bezikus/depositphotos.com

Ezzel az állítással biztosan sokan vitatkoznának azok, akik jóval inkább a lélekre, semmint a testiségre helyezik a hangsúlyt.

Mégis, az igaz szerelem kiteljesedése maga a szex, és ezt hormonális szinten is pontosan láthatjuk. A PEA elnevezésű hormon azért felel, hogy a jól ismert rózsaszín köd rátelepedjen az emberekre, azaz fülig szerelmesek legyenek.

Ez a hormon csökkenteni a szerveztedben levő szerotonin szintet, ami viszont azért felelős, hogy együnk, aludjunk, ellássuk magunkat, egyszóval éljünk.

A természet jól kitalálta: a megnövekedett PEA, a lecsökkent szerotonin együtt azért felel, hogy ne is lássunk a szerelemtől. Mondani sem kell talán, a PEA kifejezetten nagy mennyiségben termelődik szex során, ám a kapcsolat előre haladtával jelenléte drámaian csökken.

Kevesebb endorfinhoz jutsz Kép forrása: Forgiss/depositphotos.com

Endorfinhoz sok módon juthatunk, hiszen boldogsághormont termel a szervezet, ha meglátjuk szeretteinket, megölelünk valakit, vagy végre ehetünk a kedvenc édességünkből.

Azonban szó szerint endorfinlöketet kapunk egy-egy szeretkezés, orgazmus során. Kevesen tudják, de az endorfin egyfajta drog a szervezet számára, ugyanis pont a morfin receptorokra hat.

Ez a hormon felelős tehát azért, hogy a szex igazi kéjes, extázist okozó érzéssé fokozódjon, egyszóval elérd a csúcspontot.

Részben tehát erre is visszavezethető a korábban tárgyalt bekezdés: a drogosok is azért válnak függővé, mert mind többet és többet akarnak az anyagból.

Valahogy így működik a szex is: ha jó, akkor egyszerűen nem kaphatsz belőle eleget.

 

Fókuszban

Egyszerű húsvéti ötletek, amikkel instant ünnepi hangulatot teremthetsz a családban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv