Egy nő illata – Az intim tisztaság kódexe (x)

bien.hu
Írta: ,

Sokan megszállottan törekednek arra, hogy illatuk mindig friss és kellemes legyen, még az intim területeken is.

A túlzott erőfeszítések sokszor ugyanakkor épp az ellenkező hatást érik el, és többet ártanak, mint hinnéd!

Mindig illatosan?

Tudományos tény, hogy a női test illata, sőt, akár a hölgyek – nem túl erős! – testszaga egyenesen felkorbácsolják a férfiak szexuális vágyát. Költhetjük a pénzt zsákszámra drága parfümökre, illatosított tusfürdőkre, az igazi csáberővel a természet már megajándékozott bennünket. Méghozzá teljesen ingyen.

Az egészséges vagina savas kémhatású, így kissé savanykás szagú is egyben. Ne gondold, hogy ez ellen bármit is tenned kell! Éppen ellenkezőleg: ha hüvelyed valamely okból, például antibiotikumos kezelés mellékhatásaként elveszítené a savas pH-ját, mielőbb vissza kell állítsd odabent a rendet. Ezt megteheted a savas kémhatású Vitagyn C krémmel, amelyet recept nélkül kérhetsz a gyógyszertárban. A krém egy applikátor segítségével könnyedén feljuttatható a hüvelybe (videó itt!). Ezüstöt tartalmaz, amely elpusztítja a kórokozókat, továbbá C-vitamint a savas közeg helyreállításáért.

Az intim tisztaság kódexe

Emellett persze nem árt betartani még néhány fontos szabályt. Az intim területeket nyilván tisztán kell tartani, csak az nem mindegy, hogy hogyan.

Csak semmi öblögetés!

Ha nincs különösebb okod rá, ne végezz hüvelyöblítést. A hüvely öntisztuló szerv, ezért az intim testtájaidon csak kívülről mosakodj. Belső öblögetéssel csak felborítod a hüvely kémiai egyensúlyát, holott az odabent található enyhén savas közeg megóvása létfontosságú, mert ez akadályozza meg a betegséget okozó mikrobák elszaporodását és segíti elő a jótékony hatású tejsavbaktériumok keletkezését.

A nő illata: ne tüntesd el!

Említettük, hogy a férfiakat izgatja a női test természetes illata. Fölösleges az intimtájékra kozmetikumokat kenni, az illatosított kencék ráadásul irritálhatják a szeméremtestet, a hüvelybe jutva pedig még a belső „rendet” is felborítják, kaput nyitva a fertőzéseknek. Ha borotválod magad, különösen ügyelj rá, hogy a borotvahab vagy -gél ne kerüljön a hüvelyedbe. Az intim spray-k főleg kerülendők. Illatmentes, „hüvelybarát” pH-jú intim mosakodógél viszont használható – de csakis külsőleg!

Tartsd a helyes irányt – a toaletten is!

Nagyon fontos, hogy mosdóhasználat után mindig elölről hátrafelé töröld meg magad odalent. Így elkerülheted, hogy a székletben tanyázó baktériumok megfertőzzék a hüvelyedet. Ha mindig betartod a helyes irányt, sok esetben a húgyúti fertőzéstől is megóvod magad.

Piros betűs tanácsok

Talán a menstruáció az egyetlen időszak, amikor érdemes gyakrabban mosakodnod, elkerülendő a túl intenzív szagokat. Ha teheted, zuhanyozd le magad napjában többször is odalent, de csakis tiszta vízzel. A betétet, tampont cseréld rendszeresen. Sokaknál bevált a higiénikus és környezetbarát intim tölcsér használata is.

A bugyi is számít!

Kerüld a műszálas alsókat, helyettük válassz jól szellőző, pamut fehérneműt. A csipkecsodákat tartogasd inkább a randikra, a tangával pedig főleg nem árt az óvatosság: ez a szexi ruhadarab a gáttájékodon csúszkálva könnyedén „átszállítja” a bacikat a végbélnyílás közeléből a hüvelybe.

És ha hüvelygyulladásom van?

Ha viszketést, erős folyást tapasztalsz, mindenképp tanácsos felkeresned a nőgyógyászt, hogy tisztázzátok, pontosan mi okozza a tüneteidet. Megtörténhet, hogy a probléma csupán a hüvelyi pH helyreállításával megszüntethető. A legjobb egyébként megelőzni a bajt: a korábban említett, recept nélkül kapható
Vitagyn C krémet nemcsak a hüvelyi fertőzések utókezelésére, hanem a megelőzésükre is használhatod. Heti egyszer vagy kétszer alkalmazva akár 3 hónapon keresztül is folytathatsz védőkúrát.

A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!