5 dolog a tamponról, amit eddig még biztosan nem hallottál

Kovács Andrea
Írta: ,
5 dolog a tamponról, amit eddig még biztosan nem hallottál

Titkosügynökök nem csempésznek úgy bizalmas adatokat, mint amilyen diszkréten egy nő ki tud vinni egy tampont a munkahelyi asztaltól a mosdóig, pedig nem kellene, hogy ekkora tabu lengje körül a kis vérszívókat. Lehet, hogy minden hónapban használod őket, de a nagy titkolózás közben az alábbi tényekről biztosan lemaradtál.

A tamponoknak is lejár a szavatossága

Bármilyen meglepő, a tamponoknak is van szavatossági ideje, egész pontosan 5 év. Ez azért van, mert ugyan egészségügyi felhasználásra alkalmasak, nem sterilek, tehát idővel elszaporodhatnak rajtuk bizonyos baktériumok.

Szakértők felhívják a figyelmet arra is, hogy nem feltétlenül tesz jót a tamponnak az sem, ha hetekig hánykolódik a táskádban. A műanyag bevonat ugyan védelmet jelent, de ha a tamponra valamilyen szennyeződés – akár csak por vagy parfüm – kerül, akkor a használata vaginális fertőzéseket okozhat.

Amerikában az applikátor a menő, Ázsiában a tampon sem népszerű Kép forrása: look.co.uk

A Capitalizing on the Curse: The Business of Menstruation című könyv szerint az Európai tamponhasznló nők 97%-a applikátor nélküli tampont használ. Ezek előnye, hogy diszkrétebbek és kevesebb szemetet termelnek, míg az applikátoros tamponokkal egyszerűbb higiénikusan bánni, és a megfelelő helyre illeszteni a tampont, bár e sorok írója tapasztalatból mondja, hogy a kis tamponcsövekkel való találkozásra nem a bostoni reptér női mosdója a legmegfelelőbb hely, 20 perccel a gép indulása előtt.

Amerikában egyébként a nők 70%-a használ tampont, többségük applikátorosat, Ázsiában és Latin-Amerikában azonban valamiért nem szeretik, ott a nőknek mindössze 3-4%-a használja ezt a megoldást menstruáció idején.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!