Rossz hír: a csókolózással is lehet nemi betegséget kapni

Zabolai Margit
Írta: ,

A csókolózás megannyi előnyéről már mi is írtunk, nem mintha külön motiváció kellene a legtöbbeknek ahhoz, hogy gyors puszit nyomjanak a szerelmük szájára, vagy akár hosszú perceken át belefeledkezzenek a csókolózásba. Sajnáljuk, hogy most a rossz hírt is mi hozzuk, de az a helyzet, hogy a smárolásnak vannak bizony árnyoldalai is. Például nagyon ronda betegségeket is lehet kapni tőle.

A herpesz csak az egyik veszély Kép forrása: vox19/depositphotos.com

Tényleg nem szeretnénk elrontani a hangulatot, de sajnos nem egy vírusos influenza elkapása a legnagyobb veszélye a csókolózásnak, de még csak nem is a magas lázzal és torokfájással járó mononucleosis infectiosa, vagy Pfeiffer-féle mirigyláz (ismertebb nevén csókolózók betegsége).

Csókolózással olyan, elsősorban szexuális úton terjedőként ismert betegségeket is el lehet kapni, mint a herpesz 1 és a herpesz 2 vírus, sőt a szifilisz is.

Lemondani persze nem kell a csókolózás öröméről, de azért nem árt, ha tisztában vagy ezekkel a dolgokkal.

A herpeszvírus bőrkontaktussal terjed, így a vaginális, anális és orális szexuális aktus mellett csókolózás útján is továbbadható. Az egyik leggyakoribb vírus, és ha valaki egyszer elkapja, egész életére fertőzött marad.

A herpesz évekig is lappanghat, mielőtt kiüt, majd lehet, hogy ismét nem okoz problémát hosszú évekig. Az 1-es vírus a szájon, a 2-es vírus a genitáliákon okoz kiütést, de orális szex során a szájon lévő herpesz is okozhat fertőzést a genitáliákon, és a gentiálián lévő fertőzés is okozhat fertőzést a szájon, amit aztán csókolózással tovább lehet adni.

A herpesz terjedésének egyik oka, hogy az emberek kellemetlenül érzik magukat miatta, és nem beszélnek róla, holott egy rendkívül gyakori fertőzésről van szó. Mivel a legnagyobb valószínűséggel a vírusürítés idején lehet a herpesz fertőző, érdemes leküzdeni a szégyenérzetet, és ha valaki érzi magán a herpesz kiütközésének előjeleit – például égő, viszkető érzés, pirosság vagy bizsergés – akkor tartózkodni azoktól a tevékenységektől, amelyek a vírus továbbadását okozhatják.

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!