Így csökkenthető valóban hatékonyan a menstruációs fájdalom: az orvos tanácsai

Zabolai Margit
Írta: ,
Így csökkenthető valóban hatékonyan a menstruációs fájdalom: az orvos tanácsai

Kép forrása: unsplash.com

Az a fránya fájdalom… A menstruációval rengeteg kellemetlen tünet is érkezik, és ezekkel meg kell tanulnunk együtt élni hónapról hónapra. De ez nem azt jelenti, hogy bele is kell nyugodni a jelenlétükbe! A hellogigles.com egy nőgyógyászt kérdezett meg arról, mit javasol ő a különféle, menstruációval együtt érkező panaszokra. Íme a válaszai.

Görcsök

Valószínű az utolsó dolog, amire most vágysz, de hidd el, hogy egy kis testmozgás jót tehet. Persze ne most állj neki egy extra hosszú hot jóga órának, vagy menj el 15 kilométert futni, de egy kis nyújtás, néhány könnyed aerobic gyakorlat vagy a kerékpározás – akár a földön, a hátadon fekve, a levegőben „hajtva” a biciklit – mind segíthetnek, hogy enyhüljenek a görcsök, ellazuljanak az izmok, jobb legyen a vérkeringés, vagyis összességében enyhüljön a fájdalmad. A meleg vizes palack szintén csodákra képes ilyenkor, akár a hasadra, akár a derekadra téve, ahol jól esik, de a görcsoldó vagy fájdalomcsillapító tabletták, az ibuprofen hatóanyagtartalmú készítmények is gyors enyhülést hozhatnak a panaszaidra.

Hátfájás

A gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítók, krémek, a nyújtó gyakorlatok és a hőmasszázs segíthetnek csökkenteni a menstruációval összefüggő hátfájást, ugyanakkor az orvos felhívja a figyelmet arra is, hogy a hátfájás nem feltétlenül egy ártatlan menstruációs tünet, akár valami komolyabb bajt is jelezhet. Az endometriózis és a méh fibrózisok is okozhatnak hátfájást, ugyanakkor természetesen a fájdalom nem jelenti egyértelműen a jelenlétüket, ahogyan az sem biztos, hogy nincs ilyen betegséged, ha nem fáj a hátad. Ha a tünetet tapasztalod, mindenképpen érdemes az orvosoddal egyeztetned, hogy ki tudjátok zárni a nagyobb bajt.

Puffadás

Ha rendszeresen gondot okoz a puffadás, csökkentsd még a menstruációd megérkezése előtt a nátriumbevitelt, azaz próbálj kevesebb sós ételt enni. Sokan vannak, akik ilyenkor elcsábulnak a kényelmesen és gyorsan elkészíthető zacskós levesek iránt, ám ezeknek különösen magas lehet a nátriumtartalma! Fogyassz sok folyadékot és egyél káliumban gazdag ételeket, amelyek csökkentik a nátriumszintet, így elejét vehetik a kellemetlen puffadásnak.

Érzékeny mellek

Bármi, ami a menstruációs görcsökkel segít, segíteni fog a mellérzékenységen is, mondja az orvos. Ugyanakkor egyéni preferencia szerint használhatsz hideg vagy meleg vizes borogatást is, kinek ez, kinek az válik be, illetve szintén sokat segíthet egy kényelmes, jó tartást biztosító melltartó. Érdemes lehet ezekre a napokra beszerezni egy sportmelltartót is!

Fáradékonyság

Ha a menstruáció alatt vagy közvetlenül előtte fáradtnak, erőtlennek, álmosnak érzed magadat, nagy lehet a kísértés, hogy némi koffeinnel javíts a helyzeten, de ezzel valójában többet ártasz, mint használsz. Igyál inkább sok folyadékot, és gondoskodj a magnézium pótlásáról vagy valamilyen magnéziumkészítménnyel, vagy csonthéjasok ropogtatásával. Nehéz lehet rávenni magadat, de valamilyen könnyed testmozgás, akár egy séta a ház körül is segíthet, ha pedig megteheted, akkor nyugodtan dőlj le, és aludj egyet – elvégre megérdemled!

Mit tegyél, ha erős a fájdalom?

A menstruációs fájdalom egy bizonyos fokig normális, azonban ha a fentebb felsorolt trükkökkel, egyszerű gyakorlatokkal vagy nem vényköteles fájdalomcsillapítókkal nem tudod megszüntetni vagy kordában tartani a panaszaidat, ha azok rendszeresen gátolnak abban, hogy a mindennapi rutinodat elvégezd, keress fel egy nőgyógyászt! Nem kell, hogy a menstruációd megállítson, az erős fájdalom egyáltalán nem normális dolog, amit nőként el kell viselned, bármit is tanítottak korábban.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!