Az 5 leggyakoribb probléma az ágyban

Sándor Alexandra
Írta: ,

Az emberek szívesen beszélnek a szexről, ám a vele kapcsolatban felmerülő gondokról már kevésbé. Érdekes kettősség, hogy míg a csapból is a testiség folyik, otthon – a négy fal között – nagyjából a párok négyötöde a következő bajok valamelyikével küzd…

Eltérő szexuális étvágy

A partnerek libidójában mutatkozó egyetértés hiánya a leggyakoribb probléma az ágyban. A nőknél általában a következő négy tényező valamelyike húzódik meg a háttérben.

Először is lehet, hogy fizikai oka van a dolognak, például fájdalom jelentkezik közösülés közben. Másodsorban krónikus fáradtság vagy stressz miatt is bekövetkezhet ilyesmi, akár a családi élet nehézségei vagy a munkahelyi megpróbáltatások révén.

De akár hiszed, akár nem, ez a kettő a legritkább: sokkal jellemzőbb, hogy az egyéni párkapcsolati és szexuális tapasztalatok vetnek árnyékot a hálószobára, illetve nem szabad elhanyagolni a jelenlegi kapcsolat problémáit sem ebből a szempontból.

A szakértők egyetértenek abban, hogy a szexuális étvágy többnyire a párkapcsolat egészségének fokmérője.

Nincs idő az együttlétre

A szexuálterapeuták számtalanszor hallják ezt az indoklást, amikor hozzájuk fordulnak a párok, mert otthon kihűlt az ágy.

„Szeretjük egymást, de annyira elfoglaltak vagyunk, hogy egyszerűen nincs időnk összebújni” – hangzik a félrevezető indok, holott a szex egyáltalán nem idő kérdése.

Azok, akik ezt vallják, általában sokkal összetettebb érzelmi vagy testi szintű szexuális zavarban szenvednek: nem ritka, hogy merevedési zavar, fájdalmas közösülés, negatív testkép, korai magömlés vagy személyközi konfliktus az igazi indok.

Azért tűnik szerencsésnek az időre hivatkozni, mert ezzel elkerülhető a konfrontáció – elvégre senki sem hibás, ha mindent egy külső tényezőre fogunk.

Ilyenkor az első lépés annak az elismerése, hogy valóban megoldásra váró problémával állunk szemben.