Az 5 leggyakoribb probléma az ágyban

Írta: ,

Az emberek szívesen beszélnek a szexről, ám a vele kapcsolatban felmerülő gondokról már kevésbé. Érdekes kettősség, hogy míg a csapból is a testiség folyik, otthon – a négy fal között – nagyjából a párok négyötöde a következő bajok valamelyikével küzd…

Eltérő szexuális étvágy

1/5 Eltérő szexuális étvágy

A partnerek libidójában mutatkozó egyetértés hiánya a leggyakoribb probléma az ágyban. A nőknél általában a következő négy tényező valamelyike húzódik meg a háttérben.

Először is lehet, hogy fizikai oka van a dolognak, például fájdalom jelentkezik közösülés közben. Másodsorban krónikus fáradtság vagy stressz miatt is bekövetkezhet ilyesmi, akár a családi élet nehézségei vagy a munkahelyi megpróbáltatások révén.

De akár hiszed, akár nem, ez a kettő a legritkább: sokkal jellemzőbb, hogy az egyéni párkapcsolati és szexuális tapasztalatok vetnek árnyékot a hálószobára, illetve nem szabad elhanyagolni a jelenlegi kapcsolat problémáit sem ebből a szempontból.

A szakértők egyetértenek abban, hogy a szexuális étvágy többnyire a párkapcsolat egészségének fokmérője.

Nincs idő az együttlétre

2/5 Nincs idő az együttlétre

A szexuálterapeuták számtalanszor hallják ezt az indoklást, amikor hozzájuk fordulnak a párok, mert otthon kihűlt az ágy.

„Szeretjük egymást, de annyira elfoglaltak vagyunk, hogy egyszerűen nincs időnk összebújni” – hangzik a félrevezető indok, holott a szex egyáltalán nem idő kérdése.

Azok, akik ezt vallják, általában sokkal összetettebb érzelmi vagy testi szintű szexuális zavarban szenvednek: nem ritka, hogy merevedési zavar, fájdalmas közösülés, negatív testkép, korai magömlés vagy személyközi konfliktus az igazi indok.

Azért tűnik szerencsésnek az időre hivatkozni, mert ezzel elkerülhető a konfrontáció – elvégre senki sem hibás, ha mindent egy külső tényezőre fogunk.

Ilyenkor az első lépés annak az elismerése, hogy valóban megoldásra váró problémával állunk szemben.

Testi probléma

3/5 Testi probléma

Noha a szexualitás rendkívül összetett dolog, amely összefüggésben áll a felek lelkével és egymással való kapcsolatával, nem szabad elhanyagolni a fizikai betegségek jelentette akadály jelentőségét sem.

Számos olyan kórkép létezik, amely csökkenti a nemi szervek vérkeringését, valamint érzékenységét, ráadásul rengetegféle gyógyszer mellékhatása is ez.

A szív- és érrendszeri megbetegedésekre szedett készítmények, az idegrendszerre ható pirulák, továbbá a hormonháztartást befolyásoló anyagok egytől egyig beleszólhatnak a szexuális életbe.

Fontos, hogy a negatív következményről nyíltan szó essen az orvosnál, hiszen szinte minden kezelésre létezik alternatíva, tehát nem kell szex nélkül élni.

Merevedési zavar

4/5 Merevedési zavar

A nehezen kiváltható, vagy túl rövid ideig tartó erekció hatalmas terhet ró a férfi egóra, a női önbecsülésre, s magára a párkapcsolatra is.

Ilyenkor az elsődleges feladat annak a kiderítése, hogy áll-e szervi probléma a háttérben, és ha igen, akkor belevágni a kezelésbe.

Számtalanszor előfordul viszont, hogy negatívak a leletek, tehát valószínűleg mentális vagy érzelmi oka van a kellemetlenségnek.

Nőként úgy lehet hozzájárulni a feszültségoldáshoz, hogy a közösülés helyett a szexualitás más formái kerülnek előtérbe az ágyban, amelyek mindkét fél számára élvezetesek, így sikerélményt nyújtanak.

A lényeg, hogy a férfi ne féljen erről beszélni az orvossal vagy a terapeutával!

Egyre kevesebb pásztoróra

5/5 Egyre kevesebb pásztoróra

A szex tökéletes – csak valahogy mégis egyre kevesebb. Elképesztően gyakori, hogy a párok egy idő után már alig kerítenek sort az együttlétre, vagy éppen teljesen leállnak a testiséggel.

Ám hiába beszélünk szinte általános problémáról, nincs olyan megoldás, ami sablonként passzolna mindenkire. Először is végig kell gondolni és megbeszélni, mi a közvetlen kiváltó oka ennek.

Mikor volt a legutóbbi összebújás, és miért hoztátok azt a döntést – akár hallgatólagosan –, hogy már nem igényeltek több szexet?

Hiába tűnik bonyolultnak a válasz, az esetek 90%-ában libidócsökkenés, merevedési zavar, hüvelyszárazság, unalom vagy monotónia hibáztatható érte. A legjobb ilyenkor lépésről lépésre újra felfedezni egymás testét, és „újratanulni” a szexet.

Ha a fentiek alapján úgy érzed, érintett vagy, nincs mire várnod! Beszélj a pároddal, hogyan szeretnétek megoldani a helyzetet.