Amit a méhen belüli fogamzásgátló eszközökről tudnod kell

Sándor Alexandra
Írta: ,

Ha minden eddiginél hatékonyabb módszert keresel a gólya távol tartására, többféle spirál közül is választhatsz. Összegyűjtöttük az előnyöket és a hátrányokat, hogy már az alapvető információk birtokában beszélhess erről a nőgyógyászoddal.

Nem csak egyféle létezik

A méhen belüli fogamzásgátló eszközökben közös, hogy apró, T vagy patkó alakú tárgyról van szó, amit nőgyógyász helyez fel a méhszájon keresztül. Mindegyikről lelóg egy kis madzag, amelynek a segítségével az orvos eltávolítja majd, amikor lejár a hatóidő, vagy pedig készen állsz a gyermekvállalásra.

Ám valójában többféle termékről van szó, némileg eltérő hatásmechanizmussal.

Léteznek például hormontartalmú és anélküli változatok is: előbbiek a peteérést is akadályozzák, míg utóbbiak a méhfal galvanizálással vagy más vegyi úton csak a megtermékenyült petesejt beágyazódását lehetetlenítik el.

Fajtától függően akár azonnal védhetnek a nem kívánt terhesség ellen, és akár tíz évig is bent maradhatnak.

A leghatékonyabb módszerek közé tartozik

Ami a nem kívánt terhesség bekövetkezését jelző PEARL-indexet illeti, a méhen belüli fogamzásgátló eszközök büszkélkedhetnek a legkedvezőbb mutatóval.

Ez elsősorban annak tudható be, hogy a használatába nem csúszhat olyan felhasználói hiba, mint a tablettáéba vagy az óvszerébe.


Késik a menstruációd? A terhességen kívül ezek a lehetséges okok


A gyógyszerről ugyanis meg lehet feledkezni, hatását pedig többek között antibiotikumos kezelés is gyengítheti. A kondom pedig lecsúszhat, elszakadhat, satöbbi.

A méhen belüli eszközök hatékonysága egyébként még a hormoninjekciókét és az implantátumokét is veri.