Altesti harc – a mikróbák és a hormonok egyensúlya felelős a hüvely állapotáért

Szendrey Adrienn
Írta: ,

A hüvely belső felét hámsejtek borítják, melyek glikogénnel táplálják a hüvely egészséges állapotáért felelős Döderlein tejsavbacillusokat. Ezek tejsavat és hidrogén-peroxidot állítanak elő, ami a hüvely savas PH értékéért, a védő savköpenyért felelős. A hüvelyben kisebb számban élnek egyéb baktériumok és gombák is, melyek képesek fertőzést okozni, ha a kényes egyensúly felborul. (x)

Miért gyakoribb a fertőzés a klimax alőtt és alatt?

Amikor az egyik nemi hormon, az ösztrogén szintje csökken, a nyálkahártya elvékonyodik, és nem látja el megfelelő mennyiségű táplálékkal a tejsavbacikat. Ilyenkor a hüvely PH-ja a normál felé tolódik el, ami ideális a fertőzések szempontjából. Ugyanez vonatkozik a húgycső belsejére is.

A hüvelyflórát befolyásoló egyéb tényezők:

  • A stressz kedvez a gombás fertőzéseknek. Hogyan? A kortizol nevű stresszhormon emeli a vércukor szintjét, lenyomja az immunrendszert. Ilyen mellékhatása lehet szteroidkezelésnek is.
  • Menstruáció alatt a vér lúgos irányba változtatja meg a hüvely kémhatását. Ilyenkor a baktériumfertőzés esélye nagyobb.
  • A ciklus első felében másféle baktériumoknak kedvez a hormonális környezet, mint a második félben. A progeszteron hatására a második ciklusfélben a Staphyllococcus szerű anaerob baktériumok szaporodhatnak el.
  • A fogamzásgátló tabletták összetétele a gombáknak kedvez.
  • Antibiotikum kezelés alatt elszaporodhatnak a gombák és egyes bélben élő enterococcus baktériumok a hüvelyben.
  • Az uszodai fertőzések gyakori oka nem az, hogy a vízben gombák úsznak, hanem az, hogy a klóros víz baktériumülő hatása miatt a hüvelybemenet ideálisabb talaj lesz a gombáknak.

Erősítsük a versenyt a jó bacik oldalán!

A laktóztartalmú hüvelytabletta biztosítja a táplálékot az újratelepülő baktériumok számára. Vannak kimondottam Döderlein bacikat tartalmazó hüvelyi probiotikumok is. Fontos szonban, hogy ahány nő, annyiféla flóra – ebben is egyediek vagyunk.

Kezdődő fertőzésnél válasszunk természetes kezelést, a gyulladás csökkentésére jó a levendula-cickafark-körömvirág tea ülőfürdőnek. Homeopátiás orvosok visszatérrő gombás fertőzések esetén mindenféle kezelés kiegészítésére ajánlják a candida albicans-ból készült homeopátiás szert. (monilia albicans)

A mosakodás elengedhetetlen, de a túlzottan erős fertőtlenítő hatású szerekkel ismét csak a gombák kerülnek előnybe.

Gombás fertőzésnél érdemes megvonni a gomba kedvenc táplálékát – a cukrot. Az alkohol is cukorforrás.

Jó segítség lehet a grapfruitmag-olajból készült hüvelykúp is.

Az egyéni tünetek alapján választott homeopátiás szer és a hajlamot kezelő alkati kezelés is segíthet.

A hüvelygomba és a hólyaghurut természetes kezeléséről olvashatunk ebben az ingyenesen letölthető e-könyvben.