7 életbevágóan fontos infó a fogamzásgátlásról

Írta: ,

Bekapsz egy tablettát, és jól van? De akár az óvszer is biztos csapdát állít a gólyának? Csokorba szedtük a leggyakrabban használt fogamzásgátlási alternatívákat, és némelyikhez hozzátettük néhány gyakorlati infót – hogy tényleg akkor jöjjön majd a trónörökös, amikor te is akarod.

A naptármódszer nem számít védekezésnek

1/7 A naptármódszer nem számít védekezésnek

…hanem arra való, hogy segítséget nyújtson a családtervezésben. Jó, ha egyfajta testtudatosság nevében szemmel tartod, mikor van peteérésed, ám ez nem képes megakadályozni, hogy teherbe ess.

Ovuláció ugyanis a ciklus más napjain, akár orgazmus hatására spontán is bekövetkezhet. Tölts le egy olyan okostelefon-alkalmazást, mint a Period Diary vagy a Period Calendar, ami megmutatja neked: nemcsak az a középső 3 nap termékeny!
Spermicid mellett sokan teherbe esnek

2/7 Spermicid mellett sokan teherbe esnek

A „spermagyilkos” vegyületek, azaz a spermicidek valamilyen közvetítő eszközzel a hüvelybe helyezve fejtik ki hatásukat.

Kaphatóak hab, kúp, zselé, krém, film vagy tamponszerű formában, és általában aktus előtt félórával kell feltenni őket.

A rövidtávú kellemetlenségek között szerepel, hogy az ilyen anyag a férfi és a női hámszöveteket is irritálhatja, de talán sokkal nyomósabb érv, hogy a használók 29%-a teherbe esik.
Az óvszerhasználaton könnyű elcsúszni

3/7 Az óvszerhasználaton könnyű elcsúszni

Az óvszer a létező legbiztonságosabb fogamzásgátlási módszerek egyike, mely egyedülálló módon a nemi betegségek ellen is véd

Önmagban 99% fölötti lenne a hatékonysága, ám a kizárólag férfikondomban bízó nők 15%-a mégis teherbe esik – mégpedig használati hibából adódóan
A leggyakoribb hiba az óvszer felbontás közbeni megsértése, illetve az aktus közbeni elmozdulás (aminek egyébként nem szabadna bekövetkeznie megfelelő felhelyezés mellett).
A női koton recseg-ropog

4/7 A női koton recseg-ropog

Ha ki szeretnéd próbálni a női óvszert, aminek a tetején egy műanyag gyűrű gondoskodik a tartásról, számíts rá: a gólya és a szexuális úton terjedő betegségek elleni védelemért cserébe érdekes hangeffektusokat kapsz. 

A párok többsége jót kacag az olykor szellentésre emlékeztető ropogáson. Férfikondommal tilos együtt használni, hiszen a két műanyag súrlódása szakadást eredményezhet.
A pesszárium kiment a divatból Kép forrása: cervicalbarriers.org

5/7 A pesszárium kiment a divatból

A pesszárium a nyolcvanas-kilencvenes évek közkedvelt fogamzásgátlási módszere volt. Mára azonban rengeteget veszített a népszerűségéből, mivel a használata kissé kényelmetlen.
Első alkalommal nőgyógyásznak kell méretre és formára igazítania, utána pedig te fogod szex előtt ujjal felhelyezni a méhszájra
Spermiciddel együtt szokás alkalmazni a biztonság kedvéért. Hátránya, hogy menstruációs időszakban tilos a toxikus sokk szindróma (TSS) kockázata miatt.
A tablettával körültekintően kell bánni

6/7 A tablettával körültekintően kell bánni

Sokan természetesnek tartják, hogy a rendszeres szexuális élet megkezdésekor elkezdik szedni a fogamzásgátló tablettát is. 

Napjaink alacsony hormontartalmú készítményei valóban veszélytelenebbek a régi piruláknál, ám ettől még igencsak beavatkoznak a szervezet működésébe.
Jó, ha tudod: előzetes vérvétel nélkül tilos elkezdened a szedését, és utána a vérkép évenkénti ellenőrzésére van szükség.
Trombózisveszély, vérnyomás-növekedés, bőrproblémák vagy vizesedés esetén az orvossal egyeztetve azonnal másik alternatívát kell keresni!
A tapasz sem játék

7/7 A tapasz sem játék

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a fogamzásgátló tapasz, amit heti egy alkalommal kell cserélni a bőrfelületen három héten keresztül, majd egy hetet eltölteni nélküle. 
Ugyanolyan hormont bocsát ki, mint amilyet a tabletta tartalmaz, és ugyanannyira hatékony is. A hirdetésekben azonban gyakran elfelejtik említeni, hogy ezért hasonló mellékhatás-kockázattal kell fizetni, ráadásul fajtától függően sokkal drágább lehet.
Te melyik módszert használod, és mik a tapasztalataid? Ne félj megosztani!