5 dolog, amit a nőgyógyászod szeretne, hogy tudj

Írta: ,

Azt hiszed, mindent tudsz már a déltáji viszonyokról, így minden információd megvan, hogy odalent is egészséges maradj? Reméljük, valóban ez a helyzet – ám addig is elárulunk néhány összefüggést, ami talán mégis újdonságot jelent!

Az antibiotikumokról

1/5 Az antibiotikumokról

A bakteriális eredetű betegségek kezelésére kapott gyógyszer befolyásolja a szervezet természetes flóráját, így magától értetődő módon a hüvelyét is.

Ezáltal növelheti a gombás fertőzés kockázatát az arra érzékenyeknél.

Érdemes lehet jótékony bacikat tartalmazó, probiotimukos tampon vagy egyéb készítmény használatáról egyeztetned a dokival, ha nálad is ez a helyzet.


Hallottál róla? Ez a nyugtalan nemiszerv-szindróma


A másik nagyon fontos tudnivaló, hogy az antibiotikumok befolyásolják a hormonalapú fogamzásgátlók hatékonyságát – magyarán kiegészítő védekezési módszerre van szükséged a gyógyszeres kezelés ideje alatt, illetve közvetlenül utána.

A hormonális változásokról

2/5 A hormonális változásokról

A szervezet működése elképesztően összetett szabályozó vegyületek termelődésének és gátlásának harmóniáján alapszik.

A női szervezet különösen „szeszélyes” ilyen szempontból, hiszen a nemi hormonok szintje mindig a menstruációs ciklus aktuális szakaszának felel meg.

Bizonyos életszakaszokban azonban még ennél is nagyobb változékonyság jellemzi a női testet: ilyen például a vérzés előtti időszak, a várandósság és a klimax.

Ilyenkor jellemzően megnő a gombás fertőzések kockázata, tehát indokolt az elővigyázatosság, ami a „veszélyes” helyzetek – például közfürdők – elkerülésében és a hüvelyflóra helyreállítására tett lépésekben nyilvánulhat meg.

A megelőzésben akár a természetes teafaolaj is a segítségedre lehet.

A nedves ruházatról

3/5 A nedves ruházatról

Edzés után még el szoktál intézni pár dolgot, mielőtt lezuhanyozol?

Rossz ötlet, mivel a nedves, testre simuló darabok – különösen a fürdőruha vagy a sportcucc – növelik a felfázás és a gombás fertőzés kockázatát, amennyiben a feltétlenül szükségesnél tovább tartod őket magadon.

Még a strandra is érdemes magaddal vinni egy váltás bugyit, amibe a medencéből kilépve és megtörölközve belebújsz. Nemhogy az edzőterembe, ahonnan még hazaérni is időbe telik, ugye!

Amennyiben nagyon sietsz, és nincs időd a fürdésre, alkalmankénti vészmegoldás gyanánt még az érintett részek megtörlése is sokat segít, de persze ilyenkor is száraz alsóneműbe kell vedlened.

A herpeszről

4/5 A herpeszről

A nemi herpesz – a többi szexuális úton terjedő betegséggel egyetemben – még mindig „cikinek” számít. Csakhogy a népesség 30-40%-át érinti a szakértők becslése szerint.

Sokan nem is tudnak róla, hogy az ő szervezetükben is ott lappang a betegség. A vírus a nemi szervek vagy a száj nyálkahártyáján keresztül terjed.

Régen utóbbit hívták 1-es típusúnak, előbbit pedig 2-esnek, ám az orális szex népszerűségének növekedésével ezek összekeveredtek.

Ha már megtörtént a baj, semmiképpen se ess kétségbe! Rendkívül hatékony antivirális készítmények állnak rendelkezésedre, hogy segítsenek a tünetek enyhítésében.

A méhen belüli eszközökről

5/5 A méhen belüli eszközökről

A fogamzásgátlási módszerek méltánytalanul mellőzött, ám napjainkban egyre elterjedtebb csoportját jelentik.

Olyan fémötvözetből és/vagy műanyagból készült apró tárgyakról van szó melyek a méhszájra „ültetve” megakadályozzák a megtermékenyített petesejt beágyazódását – vagy a méhfal galvanizációjával, vagy pedig emellett még fogamzásgátló hormonokat is tartalmaznak.

Legnagyobb előnyük, hogy a teherbeesési kockázatot jelző PEARL-index skála élén járva még a tabletta hatékonyságát is verik, ráadásul emésztőrendszeren áthaladó hormonok híján általában csekélyebb mellékhatásokkal kell számolni.

Sőt, „kiürülési idő” sincs, tehát ha az eszköz jellemzően 5-15 éves élettartama előtt babát szeretnél, az eltávolítást követően már lehet is próbálkozni.

Te tisztában voltál az említett összefüggésekkel, vagy sikerült újdonságot megtudni?