Innen tudhatod, hogy rossz a fogkeféd

Szabó Erzsébet
Írta: ,
Innen tudhatod, hogy rossz a fogkeféd

Az egészséges fogak és a megfelelő szájhigiénia szempontjából elengedhetetlen, hogy az ideális fogkefét válaszd – és csak addig használd, amíg a minősége nem károsodott. De honnan tudhatod, hogy nem a testreszabott terméket, készüléket vásároltad meg? Milyen jelek figyelmeztetnek arra, ha a fogkeféd már elhasználódott, és nem elég hatékony? (x)

Megfelelő méret és sörteminőség

A legtöbben elérhetőség, ár és reklám alapján választanak fogkefét, holott ennél sokkal komolyabb szempontokat kellene figyelembe vennünk.

Az egyik ilyen a fogkefe mérete: ezzel a többség csak a gyerekek esetében foglalkozik, holott a fogkefe méretének felnőttkorban is igazodnia kell a fogakhoz –, ellenkező esetben nem tudja azokat ideálisan megtisztítani. A túl nagy fogkefe éppúgy nem végez alapos munkát, mint a túl kicsi.

Hasonlóan fontos dolog ügyelni a sörték keménységére, hiszen a túl puha sörték nem tisztítják megfelelően a fogakat, de a túl kemények felsértik a fogínyt – ha pedig nagyon durván mosol fogat, akár mikrosérüléseket is okozhatnak a fogfelszíneken. A legtöbb népszerű fogkefe sörtéi sajnos nem igazán ideálisak, általában túl durvák és kemények, emiatt nem is igazán megfelelőek a mindennapos fogmosásra. A sűrű csomózású, kisebb fejű fogkefék, amiknek a sörtéi lekerekítettek, már jóval megfelelőbbek.

A fogkeféket tekintve nem előny a nagy méret, mert a kis fej arról gondoskodik, hogy minden apró zugba elérj, és ne csak a nagyobb felületeket tudd megtisztítani.

Ha nem fordítasz kellő figyelmet a fogkeféd cseréjére, akkor az érthető módon nem lesz ugyanolyan hatékony, mint volt, a ferdén álló sörték pedig ínysérüléseket is okozhatnak. Ez a probléma fájdalom és vérzés formájában jelentkezik, ami melegágya lehet a kórokozóknak – utóbbiak hosszútávon komolyabb betegségeket is generálhatnak.

Speciális fogkefék és fogtisztítók

Speciális eset, de nem megy ritkaságszámba, hogy az egyenetlen fogak és a fogágybetegségek megkövetelik a hagyományostól eltérő fogkefék alkalmazását. Ha te is ilyen problémával szembesülsz, egyáltalán nem jó ötlet az első fogkefét levenned a boltok polcairól – cserébe a fogorvosod könnyen adhat útmutatást.

Mikor cserélj fogkefét?

Ha nincs semmilyen probléma a fogaiddal és az ínyeddel, továbbá a számodra ideális fogkefét használod, akkor is eljön az ideje annak, amikor a választott termék már nem minősíthető kifejezetten ideálisnak. Ez a fogkefék elhasználódásából adódik: 8-12 hetente ajánlatos cserélni ezeket a fontos higiéniai kellékeket.

A legtöbb fogkeféről manapság már könnyű megállapítani, mikor érkezett el a csere ideje, ugyanis a színes sörték elhalványodnak, az okos elektromos fogkefék pedig automatikusan jelzik, ha új fejre kell beruháznod.

Persze ránézésre is viszonylag könnyen megállapíthatod, ha a csere ideje elérkezett: a sörték szétállnak, már nem szabályosak, és kifelé irányulnak.

Kép: fascinadora/depositphotos.com

Kellemetlen szaga van

A fogkefét akkor is feltétlenül ajánlatos lecserélned, ha kellemetlen illatot érzel rajta. Ezt elkerülendő mindig úgy kell letenned a fogkefét, hogy az könnyen és gyorsan meg tudjon száradni és persze nem szabad elfelejtened az alapos öblítést fogmosás után. Kellemetlen szagot a baktériumok elszaporodása okoz, ezért egyértelműen intő jel a cserére vonatkozóan, ha a fogkefédnek nincs jó illata.

Amennyiben megbetegedtél, úgy a gyógyulást követően is jó ötlet cserélni, vagy legalábbis alaposan fertőtleníteni a fogkefédet, hiszen a fejen megtelepedhetnek a baktériumok, és ismét visszafertőződhetsz.