Így kellene helyesen fogat mosni manuális fogkefével

Nagy Niki
Írta: ,

Ugyan már, fogat mosni mindenki tud – gondolhatnánk, de egyáltalán nem lenne igazunk, az emberek jó része ugyanis nem használja megfelelően a manuális fogkeféjét. Tény, hogy az elektromos változat megkönnyíti az ember dolgát, de a hagyományos fogkefével is meg lehet mosni a fogakat úgy, hogy azok ne hagyjanak kívánnivalót maguk után. Adunk néhány tippet és trükköt a helyes használathoz! (x)

Az alapok

A legfontosabb az, hogy milyen fogkefét használsz – bármennyire furcsának tűnik is, a puha sörtéjű a leghasznosabb, hiszen ez már elegendő nyomást tud kifejteni ahhoz, hogy megtisztítsa a fogakat.

Két perc, két alkalom

Az ideális az, ha napi kétszer mosol fogat (ez a reggeli és az esti fogmosásra állt be), és minden fogmosás legalább két percig tart. 30 másodpercet szánj a fogaid minden szakaszára, így a jobb felső, a jobb alsó, a bal felső és a bal alsó területekre is. Hasznos lehet, ha méred egy órán, hogy megvolt-e a két perc.

Figyelj, hogyan tartod a fogkefét!

A fogkefe helyes tartását nagyjából így kell elképzelni: az ínyre 45°-ban döntve, a sörték 50%-a a fogfelszínen és 50%-a az ínyen fekszik. Így lehet a leghatékonyabban és a legegyszerűbben megmosni a fogakat. A helyes technika még a fogmosás időtartamánál is sokkal fontosabb, erre jobban érdemes odafigyelni.

Kezdd a külső-belső területekkel

A rágórészeket hagyjuk későbbre, érdemes először a fogak külső és belső területével kezdeni a fogmosást. Az emberek általában az első fogaikat mossák a legszívesebben és a legtöbbet, de ne hanyagold el a hátsókat sem, hiszen azok is közvetlenül ki vannak téve a fogszuvasodásnak és a fogkőképződésnek.

Jöhetnek a rágófelületek!

Itt is körkörös irányuló mozgással tisztítsd a fogakat, így tudod a legtöbb beszorult és lerakódott ételmaradékot kiszedni onnan. Ne felejtsd el, mindkét oldalra 30-30 másodpercet szánj legalább!

A fogínynél se hagyd ki!

Ha kész vagy a nagyjával, akkor a fogkefe tetejével lágyan mosd meg az ínyedhez közeli területeket is. A fogkefe hátuljával az ínyedet is megmasszírozhatod, jót tesz a vérkeringésnek, és egészségesebbek lesznek tőle mind a fogaid, mind pedig az ínyed.

A nyelved is kér a buliból

A nyelven rengeteg lepedék és baktérium rakódhat le, amit, ha nem mosol meg, ott marad, és a frissen tisztított fogaidra kerül. Ezért minden fogmosásnál a fogkefe hátán lévő sörtékkel kezeld a nyelvedet is, még akkor is, ha nem túl kellemes a tevékenység  - később sokat fog majd érni!