Fogmosás után is rossz a leheleted? Ezek az okok állhatnak a háttérben

Nagy Niki
Írta: ,
Fogmosás után is rossz a leheleted? Ezek az okok állhatnak a háttérben

Annak, hogy valakinek rossz a lehelete, rengeteg oka lehet, a legfőbb kétségkívül a rossz szájhigiénia. Csakhogy vannak esetek, amikor az sem elég, ha figyelünk a fogmosásra, használunk fogköztisztító kefét, vagy szájfrissítő kapszulát. Ezek általában ártalmatlan bajokra utalnak, de komolyabb problémákra is rámutathatnak. (x)

Az orrod váladékozik

Ha allergiás vagy, vagy egy betegségből kászálódsz éppen ki, a váladék összegyűlhet a torkod hátuljában, ott, ahol nem tudod elérni fogkefével. Ez enyhe vagy komolyabb szájszagot okozhat, amitől nem is nagyon tudsz megszabadulni egészen addig, amíg teljesen meg nem gyógyulsz.

Mandulaköveid vannak

Ritkán hallunk mandulakövekről, pedig gyakoribbak, mint hinnéd. Ezek a mandulák apró hasadékaiban felgyűlő, összetapadó sejt- és kórokozómaradványok – ha utóbbiak vannak túlsúlyban, akkor bizony olyan baktériumok is összegyűlhetnek itt, amelyek rossz leheletet is okozhatnak. Akár otthoni praktikákkal is megszabadulhatsz tőlük, de mégiscsak az a legegyszerűbb, ha szakember segítségét veszed igénybe.

Refluxod van

A savas reflux rengeteg kellemetlen tünetet okozhat, ezek egyike csak a rossz lehelet. Ha mellette néha fáj a mellkasod, úgy érzed, hogy a torkodig szalad a savad, és gyakran puffadsz, elkezdhetsz gyanakodni, hogy refluxos vagy.

A rossz lehelet a felgyülemlő sav miatt jön létre, ami a gyomrodból és a torkodból is eredhet – és hidd el, ez a legkisebb baj a refluxszal, úgyhogy hamar érdemes kivizsgáltatnod.

Száraz száj

Ha nincs elég nyálad, akkor nincs, ami elmossa a baktériumokat a szádban. Így azok elkezdenek szaporodni, és egy idő után a rossz leheletben is megmutatják magukat. Ahogy ezek a baktériumok szaporodnak, és elkezdik a szádban lebontani az ételmaradványokat, a folyamat közben szag is keletkezik. A szájszárazságnak kóros verziója is létezik, de általában lehet javítani rajta a több folyadékbevitellel és a megfelelő étrenddel.

Alkohol – még a szájvizekben is!

Szakértők szerint az alkohol kifejezetten ronthatja a leheletedet, még akkor is, ha az a szájvízben van, mint fertőtlenítő elem. Ha egyébként is rossz lehelettel küzdesz, az alkoholos szájvíz csak ront a dolgon, és csak rövid ideig tudja elrejteni a problémát.

Hosszú távon a szájvízben található alkohol elkezdi szárítani a szádat, és az előző pontban említett szájszárazság lép fel – és a baktériumok elkezdenek szaporodni. Szájvíz helyett érdemes inkább szájfrissítő tablettát beszerezned.