A fogkő sötét oldala: ezeket kockáztatod, ha nem szabadulsz meg tőle

Nagy Niki
Írta: ,
A fogkő sötét oldala: ezeket kockáztatod, ha nem szabadulsz meg tőle

Kép forrása: AndreyBezuglov/Depositphotos.com

A fogkövet egy nem túl kellemes, nem éppen mutatós, de nem is túl veszélyes dolognak tartjuk, ami legtöbbünk számára sajnos az élet velejárója. Ez azonban nem fedi le a valóságot – a fogkő okozhat komoly egészségügyi problémákat is, ezért nem szabad túl lazán venni, ha megjelenik a fogakon. (x)

A fogkő tulajdonképpen egy porózus ásványi felhalmozódás a fogakon, amely akkor jön létre, ha a lerakódások a fogadon maradnak, és megkeményednek. A plakk tele van baktériummal, és a nyálban lévő ásványi anyagok hatására meszesedni kezd.

Amíg a lepedék normális esetben nem látszik, addig a fogkő már elszíneződik, és barnás-sárgás árnyalatot vehet fel.

Hazánkban a rossz szájhigiénés helyzet miatt relatíve gyakori a fogkőképződés. Bár legtöbben úgy gondolják, hogy a fogkő ártalmatlan, ez egyáltalán nincs így – komoly veszélyeket is hozhat, ha nem figyelünk rá, és nem szedetjük le szakemberrel.

A baktériumok melegágya

A fogkő általában több helyet ad a fent említett plakkoknak, hogy megtapadjanak, és elkezdjenek meszesedni. Ezek a plakkok a baktériumok melegágyai lehetnek, ahonnan sokkal nehezebb kiirtani őket, mintha a mindennapi fogmosás során próbálkoznánk. Szakértők, hogy ezt elkerüljük, azt javasolják, hogy legalább három percig mossunk fogat napi kétszer, de inkább háromszor.

Fogszuvasodást okozhat

Mivel ezek a baktériumok megmaradnak a fogakon, és nem tünteti el őket egy komolyabb fogmosás sem, elkezdenek dolgozni rajtuk, és előbb-utóbb fogszuvasodáshoz vezetnek. A fogszuvasodás pedig egyéb ínyproblémák és gyulladások okozója lehet, így elindulhat egy olyan láncreakció, amit később sokkal nehezebb megállítani.

Sokkal jobban elszíneződnek a fogak

Mivel ezek a plakkok megmaradnak a fog felszínén, és a baktériumokból is több van, a színeződést okozó ételek és italok sokkal nagyobb károkat okoznak a fogban. A kávé, a tea vagy a dohányzás következményei sokkal észrevehetőbbek lesznek, ha még mellette fogköve is van az embernek.

Megnehezíti a fogmosást

Lehet, hogy magában nem tűnik fel, de sokkal hatástalanabb lesz a fogmosás, ha fogköved van, mert a fogkövesedett és plakkosodott részeket nem tudod rendesen megmosni. Ez ahhoz vezethet, hogy még több baktérium marad a szádban, ami aztán még több fogkövet okoz, és beindul az ördögi kör, amiből aztán nagyon nehéz később kiszállni.

Szakértők szerint legalább évente 3-4-szer érdemes megnézetni a fogakat fogorvossal, és leszedetni a fogköveket, ha szükséges. Így tehetsz a legtöbbet a fogaid és az egész szád egészségéért.