A fogkő sötét oldala: ezeket kockáztatod, ha nem szabadulsz meg tőle

Nagy Niki
Írta: ,
A fogkő sötét oldala: ezeket kockáztatod, ha nem szabadulsz meg tőle

Kép forrása: AndreyBezuglov/Depositphotos.com

A fogkő sokak szerint jelentéktelen és természetes jelenség. Ez azonban nem fedi a valóságot – a fogkő komoly egészségügyi problémákat okoz, ezért nem szabad túl lazán venni, ha megjelenik a fogakon. (x)

A fogkő tulajdonképpen egy porózus ásványi felhalmozódás a fogakon, amely akkor jön létre, ha a lepedék a fogadon marad, és megkeményedik. A plakk tele van baktériummal, és a nyálban lévő ásványi anyagok hatására meszesedni kezd.

Amíg a lepedék normális esetben nem látszik, addig a fogkő már elszíneződik, és barnás-sárgás árnyalatot vehet fel.

Hazánkban a rossz szájhigiénés helyzet miatt gyakori a fogkőképződés. Bár legtöbben úgy gondolják, hogy a fogkő ártalmatlan, ez egyáltalán nincs így – komoly veszélyeket hozhat, ha nem előzzük meg, vagy amennyiben már kialakult nem szedetjük le szakemberrel.

A baktériumok melegágya

A fogkő általában helyet ad a fent említett baktériumoknak, így könnyebben megtapadnak, és elkezdenek meszesedni. Szakértők azt javasolják, hogy legalább három percig mossunk fogat napi kétszer, de a legjobb, ha nem az időt mérjük, hanem fogaink tisztaságát nézzük.

Fogszuvasodást okozhat

Mivel ezek a baktériumok megtapadnak a fogakon, és már nem tünteti el őket egy komolyabb fogmosás sem, így előbb-utóbb fogszuvasodáshoz vezetnek, ami pedig egyéb ínyproblémák és gyulladások okozója lehet. Elindulhat egy olyan láncreakció, amit később sokkal nehezebb megállítani.

Sokkal jobban elszíneződnek a fogak

Mivel ezek a plakkok megtapadnak a fog felszínén, a színeződést okozó ételek és italok sokkal nagyobb károkat okoznak a fogban. A kávé, a tea vagy a dohányzás következményei sokkal észrevehetőbbek lesznek, főleg ha mellette fogköve is van az embernek.

Megnehezíti a fogmosást

Lehet, hogy magában nem tűnik fel, de sokkal hatástalanabb lesz a fogmosás, ha fogköved van, mert ezeket a részeket nem tudod rendesen megmosni. Ez ahhoz vezethet, hogy még több baktérium marad a szádban, ami aztán különböző problémákat okoz, és beindul az ördögi kör.

Szakértők szerint legalább évente 3-4-szer érdemes megnézetni a fogakat fogorvossal, és leszedetni a fogköveket, ha szükséges. Így tehetsz a legtöbbet a fogaid és az egész szád egészségéért.