Elektromos fogkefe vagy manuális? Kiderítjük, melyik illik hozzád!

Szabó Erzsébet
Írta: ,

A megfelelő fogkefe kiválasztása gyakorlatilag létfontosságú és kihagyhatatlan lépés a szájhigiénia szempontjából. Természetesen a megfelelő technika és a kiegészítők éppúgy elengedhetetlenek, de mégis a fogkefe az, amit muszáj helyesen megválasztanod. A sörték mérete, azok keménysége alapvető, de mi a helyzet magával a fogkefével? Elektromosat, vagy manuálisat érdemes választanod?

Amikor a hagyományos jobb

A hagyományos fogkefe akkor jó választás számodra, ha nem probléma, hogy sok időt és figyelmet kell fordítanod a fogmosásra, vagy valamilyen okból kifolyólag nem igazán tudsz azonosulni az elektromos készülékekkel, pl. nem bírod a hangjukat, megfájdul a rezgéstől a fejed.

Az elektromos fogkeféktől sokan tartanak amiatt, hogy túlságosan durvák, lehet, hogy te is éppen emiatt kerülöd ennek az eszköznek a használatát.

Tény és való, hogy a gyengébb, puhább sörték kíméletesebbé és eredményesebbé tudják tenni a fogmosást, de manapság már vásárolhatsz olyan elektromos fogkefét, amit nyomásérzékelővel láttak el.

Ezek a készülékek megfelelő választásnak bizonyulnak akkor, ha hajlamos vagy nagyon rányomni a fogkefédet az ínyedre, erősen, sikáló mozdulatokkal mosol fogat, vagy már meglévő fogproblémáid vannak.

Sokak számára szempont a kisebb méret is, és ebben jeleskednek a hagyományos fogkefék: könnyűek, keskenyek és aprók, szemben az elektromos változatokkal, amik nagyobbak és súlyosabbak. Ha gyakran utazol, sokat cipekedsz, és minden gramm számít a csomagodban, akkor valószínűleg jobban jársz egy hagyományos fogkefével – legalábbis az utazások alatt.

Az eredményt tekintve jobb választás az elektromos készülék

Sok esetben valóban igaz, hogy nem szerencsés kiadni a kezünkből az irányítást különféle gépek számára, de erre tökéletes ellenpélda az elektromos fogkefe. Szemben a hagyományos változattal, az elektromos fogkefékkel nem tudja egy átlagos ember felvenni a versenyt: tízszer több mozdulatot végeznek ugyanannyi idő alatt, ráadásul minden rezgésük, mozgásuk testreszabott, így garantáltan helyesen tisztítják a fogakat.

A hagyományos fogkefék esetében mindig ott a hibaszázalék lehetősége, továbbá nem lehet figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy ugyanazért az eredményért sokkal tovább kell velük fogat mosni.

Persze, az elektromos fogkeféket illetően is van egy technika, amit érdemes követni, továbbá nem mindegy, hogy a két fő típus közül melyik készülék mellett teszed le a voksodat. Létezik ugyanis a „klasszikus” elektromos fogkefe, ami pulzáló, oszcillációs mozgást végez, illetve a szónikus fogkefe, amire a sepregető-rezgő mozgás a jellemző. A két fő típus kiválasztását tekintve jó ötlet, ha kikéred a fogorvosod véleményét.

Érdemes segítséghez folyamodni akkor is, ha nem vagy biztos benne, milyen sörtéjű fej mellett ajánlatos voksolnod, ugyanis már ezen a területen is utolérték az elektromos fogkefék a társaikat, messze nem csak egy-egy típust választhatsz a fogkefédhez.

Technika kontra idő

Meg kell jegyezni azt is, hogy a fogmosást illetően nem annyira az időintervallum, mint a technika az, ami kiemelésre méltó. Az elektromos fogkefe már eleve a helyes, körkörös mozdulatokat végzi, míg a hagyományos fogkefékkel sokan hajlamosak az „ide-oda technikát” alkalmazni, ami azonban nem eredményez teljesen tiszta fogakat.

A fogkefe helyes tartása sem feltétlenül egyszerű feladat: az ínyre 45°-ban döntve kell helyezni, miközben a sörték 50%-a a fogfelszínen és 50%-a az ínyen fekszik.

Ezek a hibalehetőségek sokszor felmerülnek a hagyományos fogkefék alkalmazása során, ellenben az elektromos készülékek többségüket automatikusan kiküszöbölik.

Okos fogkefék

Az elektromos fogkefék új generációja már jóval túlmutat a klasszikus értelemben vett és széles körben ismert elektromos fogkeféken. Ezeken a készülékeken az időzítő és a nyomásérzékelő már szinte elhanyagolható alapfunkció – az újdonságok közé tartoznak a különféle tisztítási módok (pl. fehérítő fogmosás, ínymasszírozás, vagy akár érzékeny fogak masszírozása), a fogkefefej cseréjének időszerűsége, vagy éppen a hanghullámmal működő technológia.

A legmodernebb, ultrahangos fogkefék az elektromos fogkeféket is túlszárnyalják, ugyanis tízszer több mozdulatra képesek. Ez már azt jelenti, hogy egy újgenerációs, okos fogkefe százszor hatékonyabb, mint egy hagyományos, kézzel mozgatható fogkefe.

Röviden összefoglalva, a fogkefék típusait tekintve jelentős különbség van a hatékonyságban, és persze ennek megfelelően az árban is: minél jobb munkát végez egy fogkefe, annál drágább.

Míg a legolcsóbb kézi fogkefék 200-300 forintért beszerezhetőek, addig az ultrahangos fogkefék 60 – 70 000 forintba is kerülhetnek, és ezt már sokan nem engedhetik meg maguknak.

A jó hír az, hogy az „alap” elektromos fogkefék már 5-6000 forintért megvásárolhatóak, már pedig ez az összeg már elhanyagolhatónak számít, ha azt vesszük figyelembe, egy sima kontroll, esetleg egy fogtömés mennyibe kerül a fogorvosnál.

Képek forrása: Wavebreakmedia/Depositphotos.comAmaviael/Depositphotos.com