Ha így ápolod a fogaidat, sokkal fehérebbek lesznek

Szabó Erzsébet
Írta: ,

A fogfájás az egyik legkínzóbb fájdalom, ami érezhetünk, de a többség mégsem azért mossa gőzerővel a fogait, hogy elkerülje a problémákat. Sokak számára jóval nagyobb motivációs erővel bír az esztétikum, ami az egészséges fogak mellett a hófehér ragyogást is jelenti. De hogyan kell ápolnod a fogaidat, hogy azok még fehérebbek legyenek? (x)

Válassz elektromos fogkefét

Az elektromos fogkefék hatékonyságát már számos kutatás igazolta: még a legolcsóbb változatok is tízszer hatékonyabbak a hagyományos fogkefével történő tisztításnál. Ezt egyenesen túlszárnyalják a legújabb, ultrahanggal működő készülékek, amik nem kevesebb, mint százszor annyi mozgást végeznek (egységnyi idő alatt) fogmosás közben. Még akkor sem tudod felülmúlni az elektromos fogkeféket, ha valóban helyesen mosol fogat, ráadásul a többségre éppúgy nem jellemző a helyes technika, mint a megfelelő ideig végzett fogmosás.

Természetesen nem muszáj a legújabb, méregdrága fogkefére beruháznod, 5-6000 forintért már vehetsz egy „alap” készüléket, ami hatékonyabban, biztosabban és gyorsabban elvégzi helyetted a munkát.

A fehér fogakhoz mindig a helyes fogmosási technikán keresztül vezet az út, ezért jó választás az elektromos fogkefe – elég, ha néhány másodpercig ráteszed a fogaidra a fogkefét, és a gép már végzi is a dolgát.

Ha rágózol, válassz cukormentes termékeket

Mindennapos használatra semmiképpen sem ajánlhatóak a rágók, de ha nem tudsz lemondani róluk, akkor fontos, hogy a cukormentes változatokat részesítsd előnyben. A legtöbb rágógumiban sajnos szinte kizárólag az ízre figyelnek a gyártók, márpedig ezek a termékek jóval többet ártanak, mint használnak.

Ha olyan változatok mellett voksolsz, amikben az édes ízért az erythritol, a xylitol, a sorbitol, vagy a maltitol felel, akkor nem táplálod a szádban levő baktériumokat. Tulajdonképpen ezekből a baktériumokból lesznek a fogakon a lepedékek, a plakkok, amik aztán elszínezik, vagy sokkal komolyabban is károsíthatják a fogakat.

Használj fogköztisztítót

Ugyan a köztudatban népszerűbbek a különféle fogselymek, valójában ezek használata inkább csak akkor indokolt, ha nagyon szűkek a fogaid közötti rések, és másként egyszerűen nem férnél hozzá az egyenetlenségekhez. Ellenkező esetben érdemesebb inkább a fogköztisztítókat beépítened a mindennapos szájápolásba.

Ezek a termékek átmenetet képeznek a fogkefék a fogselymek között, így használatuk is hasonló: a fogköztisztító kefe részét kissé megdöntve kell a fogközhöz illesztened, enyhén betolnod, vízszintesbe billentened, majd amennyire lehet, áttolnod a fogközön.

Végül csak ki kel húznod és már el is készültél. Amennyiben minden fogmosáskor használod őket, biztos lehetsz benne, hogy mindent megtettél a fogszuvasodás és ínygyulladás elkerülése, így a fogak elszíneződése ellen.

Legyél óvatos a fogfehérítőkkel

Virágkorukat élik a különféle fehérítő hatású fogkrémek, kezelések, házi praktikák, amiknek egyébként nagyrészük hatékony is. Nem árt azonban csínján bánni velük, hiszen a nem megfelelően használt fehérítők megsérthetik a fogzománcot, így hosszútávon nem csupán fogproblémákat okoznak, hanem még az elszíneződések kialakulásához is hozzájárulnak. Nagyon lényeges tehát, hogy ha fehérebb fogakat szeretnél, akkor elsősorban a fogorvosoddal egyeztess, hiszen ő felhívhatja a figyelmedet a különféle lehetőségekre és veszélyekre is.

Addig is, a fehérebb fogak érdekében kerüld a dohányzást, és ne fogyassz túl sok kávét, teát, vörösbort, hiszen ezek ugyancsak hozzájárulnak a fogak sárgulásához.

Természetesen nem tiltottak a színes italok és ételek, de érdemes ügyelned rá, hogy kb. fél órával a fogyasztásuk után meg tudd mosni a fogaidat, vagy legalább legyen lehetőséged vízzel öblögetni.

Kép: mady70/depositphotos.com