Igaz, nem íztelen a salátád? 5 isteni salátaöntet házilag, olajmentesen

Írta: ,

Ahogy közeledünk a bikiniszezonhoz, úgy fordul meg egyre sűrűbben az étrendünkben a saláta, ami önmagában egészséges ételnek számít, és remek tápanyagforrás, azonban legtöbbször elég íztelen. Nem véletlen tehát, hogy előkerülnek azok a fránya bolti öntetek, amik nem csak cukorral és ízfokozókkal vannak tele, de felesleges adalékanyagokkal is, mint az olajok. Most öt isteni házi salátaöntetet mutatunk be, amik amellett, hogy vitaminokban és energiaforrásokban gazdagok, olajmentesek is!

1. Avokádós salátaöntet

Hozzávalók:

1 érett avokádó,
1 kis maréknyi koriander,
1 lime leve,
1 kis darab serrano paprika (vagy más csípős paprika, például habanero),
só és bors (ízlés szerint),
víz.

Elkészítés: Az avokádót kimagozzuk és feldaraboljuk, majd minden hozzávalóval együtt egy mixerbe tesszük, és eldolgozzuk. Vizet csak lassanként tegyünk hozzá, kisebb adagokban, amíg el nem érjük a kívánt állagot, textúrát.

Tökéletes öntet, mely vitaminokban, természetes zsírokban és fehérjében gazdag, így bármilyen étrendbe könnyedén beilleszthető! Szinte bármilyen saláta mellé ideális választás lehet!

 

 

2. Tahini (szezámpaszta) salátaöntet

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál tahini (szezámpaszta vagy akár humusz),
  • 1 citrom leve,
  • 2 evőkanál petrezselyem,
  • só és bors (ízlés szerint),
  • 1/8 csésze víz.

Elkészítés: A petrezselymet apróra vágjuk, és egy keverő tálban eldolgozzuk a többi hozzávalóval együtt, amíg kellően selymes, öntet állagot nem érünk el. Kiemelkedően magas fehérjetartalma miatt ideális az edzős napokra! Selymes íz, mely bármilyen salátával isteni, még a tonhalas verziókat is érdemes kipróbálni vele!


Kép forrása: vanillaechoes/Depositphotos

3. Teriyaki salátaöntet

Hozzávalók:

  • ½ csésze tamari szósz (vagy szójaszósz),
  • 3 szem datolya,
  • 1 szál újhagyma,
  • 1 lime leve,
  • egy kis darab gyömbér,
  • 1 evőkanál szezámmag.

Elkészítés: A datolyákat kimagozzuk, és ha szükséges, pár percre vízbe áztatjuk (ha túlságosan száraz, kemény). Az újhagymát apróra vágjuk, a gyömbérből lereszelünk egy keveset, majd minden mehet egy mixerbe, és alaposan eldolgozzuk. Ha túl sűrűnek érezzük, vízzel lehetséges kicsit hígítani! A gyömbérrel óvatosan bánjunk, inkább többször adagoljunk hozzá keveset. Tökéletes lehet sokféle salátához, és szinte bármilyen keleti ételhez! Gluténmentes öntet, mely megfázás idején is ideális választás lehet!

Kép forrása: nikolodion/depositphotos.com

4. Chipotle (paprikás) salátaöntet

Hozzávalók:

  • ½ csésze kesudió,
  • 1 evőkanál chipotle por (vagy más erőspaprika por),
  • só (ízlés szerint),
  • 2 teáskanál fokhagyma granulátum,
  • ½ lime leve,
  • víz.

Elkészítés: A kesudiót áztassuk legalább 2 órára vízbe, majd egy mixer segítségével dolgozzuk krémes állagúra. Ezt követően adjuk hozzá a többi hozzávalót is, és dolgozzuk el alaposan. A vizet apránként adagoljuk, amíg el nem érjük a kívánt állagot és textúrát. Kissé pikáns ízvilágának köszönhetően remekül kiegészít szinte bármilyen salátát (kivéve a tengergyümölcsei és tonhalas verziókat), emellett magas fehérjetartalma miatt ideális lehet egy intenzív nap menüjébe!

Kép forrása: afe207/Depositphotos

5. Mangós salátaöntet

Hozzávalók:

  • ½ csésze mangó (ha lehet frisset),
  • 1 paradicsom,
  • 1 szál újhagyma,
  • 2 nagy bazsalikom levél.

Elkészítés: Minden hozzávalót felaprítunk, majd egy mixerbe tesszük és alaposan eldolgozzuk, amíg kellően krémes állagot nem érünk el. Édeskés ízvilágából kifolyólag leginkább gyümölcs, zöldség és tengergyümölcsei salátákhoz ideális választás, de egy párolt csirkés salátát is istenien kiegészít! Az öntet gazdag C vitaminban és nyomelemekben, így kiváló kiegészítése lehet a mindennapoknak!

Kép forrása: vanillaechoes/Depositphotos