Így mennyei a padlizsán! - 5 örök recept, amit megtartasz

Írta: ,

Újabb kedvenc, amit a törököknek köszönhetünk! A padlizsán vagy más néven tojásgyümölcs valóban gyümölcs, ráadásul a burgonyafélék családjából. Ezzel azonban nincs vége a meglepetéseknek: ez a Délkelet-Ázsiából származó egzotikum a 16. században meghódította a Földközi-tenger térségét, majd Amerikát, de Európában egy furcsa babona miatt sokáig nem honosodott meg. Azt tartották ugyanis, hogy mérgező, illetve, hogy aki eszik belőle, megbolondul. Hazánkba a törökök hozták be és a mai Magyarország területére erdélyi közvetítéssel került. Valóban ezerarcú: rántva, sütve, töltve egyaránt finom és egésszéges ételek alapanyaga.

Padlizsán chipsz Kép forrása: thedirtygyro.com

1/5 Padlizsán chipsz

Vegyünk egy egészséges padlizsánt, aminek feszes, fényes mély-lila bőre van és vágjuk le a szárát. Hosszanti irányban vágjuk ketté, majd szeleteljük vékony szeletekre. Ügyeljünk rá, hogy víz ne érje a szeleteket, hogy szárazon tehessük a forró olajba.

Lehetőség szerint használjunk fritőzt, hogy a lehető legrövidebb idő alatt sülhessen meg a chipsz, mert a padlizsán hamar felszívja a zsiradékot és attól puha lesz, nem marad ropogós. Sütőben sütőpapíron is nagyszerűen meg tud pirulni.

Akár a burgonyaszirmokat, a padlizsánchipszet is csepegtessük le minél szárazabbra, majd tetszés szerint fűszerezhetjük.

Vendégvárónak, filmnézéshez tökéletes kísérő! Jól mennek mellé a könnyű, száraz fehér borok, a gyümölcsösebb fajtákból.

Mézes-szezámos padlizsán Kép forrása: kknews.cc

2/5 Mézes-szezámos padlizsán

Egzotikus falatokat készíthetünk, ha a padlizsánt hasábburgonya formára, azaz háromszögű hasábokra szeljük és grillen csíkosra sütjük mindhárom oldalukat (ha kis méretűek a padlizsánok, egyszerűen szeleteljük hosszanti szeletekre).

Így nem kerül zsiradék a padlizsánszeletekbe, a kiserkenő saját levétől pedig kicsit karamellizálódik a felszínük.

Amikor még forró, sorba rakjuk a tálalón a rudakat és vékony sugárban mézet locsolunk rájuk. Nagyon kevés kell belőle, mert így is megédesíti a ropogtatnivalót.

Majd jöhet a szezámmag, amit szintén ne vigyünk túlzásba. Éppen elég lesz, ami ráragad, hiszen ezzel csak hangulatot adunk vele az ételnek, nem karaktert.

 

Sajtos-paradicsomos padlizsán Kép forrása: thetwobiteclub.com

3/5 Sajtos-paradicsomos padlizsán

Ezt a fogást a sütőre bízzuk. Tegyünk egy lapos tepsibe olíva olajat a sütőbe és forrósítsuk fel! Helyette használhatunk kókuszolajat is, abból kevesebbet tud felszívni a padlizsán. Szeleteljünk nem túl vékonyra egy nagyobb padlizsánt, majd fűszerezzük sóval, borssal és valamilyen keleti fűszerrel, ízlés szerint.

Süssük át mindkét oldalukat az olívaolajon, míg meg nem barnulnak. Ameddig a padlizsán sül, szeleteljünk fel két paradicsomot karikákra és keverjünk ki tejfölt reszelt sajttal, apróra vágott hagymával és petrezselyemmel.

Az átsült padlizsánkarikákra tegyünk rá egy-egy szelet paradicsomot, majd egy jókora kanálnyit a sajtos masszából és toljuk vissza a tepsit a sütőbe.

Akkor jó az eredmény, ha a paradicsomok széle megpirult és a sajtos „lekvárunk” szépen szétolvadt rajta. Ehhez már vehetünk elő vörösbort is, nagyon laktató fogás!

Majonézes, fokhagymás padlizsánkrém Kép forrása: ciaoflorentina.com

4/5 Majonézes, fokhagymás padlizsánkrém

Erdélyi recept, gyermekkorom kedvence. Főleg téli időszakban készítettük, amikor csak üvegben eltett padlizsán termett a kamrában.

Most viszont szezonja van és még finomabb a frissen sült padlizsánból készült krém.

Három padlizsánt megsütünk – lehetőleg faszenen, ha az nincs, akkor grillezzük. A megszenesedett héját lepucoljuk és alaposan lecsepegtetjük. Amíg hűl, egy kisebb gerezd fokhagymát megpucolunk és házi majonézt készítünk egy tojásból.

A majonézhez hozzáadunk egy evőkanál tejfölt is. A fokhagymát megaprózzuk és belekeverjük a majonézbe. Addigra pont kihűl a padlizsán annyira, hogy megpotyolgassuk, azaz fa aprítóval szépen krémesre vágjuk.

Óvatosan sózzuk, mert önmagába is sósul és tegyünk hozzá egy kis darált borsot. Amikor teljesen kihűlt, keverjük össze a két masszát és már kenhetjük is kenyérre! Igazi ropogós héjú kovászos kenyér dukál hozzá, másik kezünkbe pedig egy pirosra érett paprika.

Szecsuáni padlizsán Kép forrása: cookingandme.com

5/5 Szecsuáni padlizsán

A kínai konyha kedvelt zöldsége a tojásgyümölcs, így ízvilágához természetesen illeszkednek a kínai mártások.

A padlizsánt vágjuk kisebb hasábokra, mintha répát vágnánk apróra. Olívaolajat tegyünk oda wokban melegedni és amikor forró, süssük meg benne a padlizsánt.

A szecsuáni mártást készítsük elő és amikor a padlizsán megsült, szórjuk meg szezámmaggal és egy kis mézzel, majd öntsük le a mártással. Rizzsel tálalva kiadós főételt kapunk.

A tetejét szórjuk meg koriander zöldjével!