A legistenibb saláták grillhúsok mellé

Írta: ,

A grillezés az egyik legjobb dolog nyáron. A húsokhoz nagyjából mindenkinek megvan a maga jól bevált receptje, ám sokaknak gondot okoz, hogy milyen köretet válasszanak hozzá. Máris mutatunk néhány izgalmas salátaötletet!

Paradicsomsaláta lilahagymával Kép forrása: laylita.com

1/5 Paradicsomsaláta lilahagymával

A lédús paradicsom az egyik legjobb kiegészítője lehet a grillezett, fűszeres húsételeknek. A következő saláta elkészítéséhez mindössze néhány percre van szükség, próbáld ki, nagy sikere lesz.

Hozzávalók

700 g paradicsom, 1 nagyobb lilahagyma, 6 szál oregánó, 3 ek olívaolaj, só, bors

Elkészítés

A paradicsomot mossuk meg, a hagymát tisztítsuk fel, majd mindkettőt karikázzuk fel. Egy tálba tegyük bele a karikákat, szórjuk meg a felaprított oregánóval, a sóval és a borssal. Locsoljuk meg az olívaolajjal és forgassuk össze. Fogyasztásig tartsuk hűtőben.

Grillezett avokádósaláta Kép forrása: gimmesomeoven.com

2/5 Grillezett avokádósaláta

Egyszerűen imádjuk az avokádót, és ha már grillszezon van, miért ne próbálhatnánk ki grillezve is? Isteni saláta készíthető belőle!

Hozzávalók

0,5 kg paradicsom, 2 avokádó, 1 ek extra szűz olívaolaj, 125 g mozzarella, friss bazsalikom, balzsamecet

Elkészítés

A paradicsomot kockázzuk fel, az avokádókat pedig pucoljuk meg és vágjuk 1 centiméter vastag szeletekre. Utóbit grillezzük meg, nem kell, hogy sokáig legyen a grillrácson, ha már látszódnak rajta a rács csíkjai, fordítsuk meg, majd vegyük le.

Tegyük egy salátástálba a paradicsommal együtt, szórjuk meg az összetépkedett mozzarellával, a friss bazsalikomlevelekkel és locsoljuk meg az olívaolajjal és a balzsamecettel. Végül akár a felkockázott grillhúst is beleforgathatjuk. Ha pedig kevésnek érezzük, adhatunk hozzá lilahagymát vagy vegyes salátaleveleket is.

3/5 Görögdinnye-saláta fetával és gránátalmával

Ha nyár, akkor grillezés, no és persze görögdinnye! Ha egy extrafinom vacsorára vágyunk, kombináljuk a kettőt! Máris itt egy isteni saláta, amely tökéletes köret a húsételek mellé.

Hozzávalók

1 kg görögdinnye, 100 g fetasajt, fél gránátalma, fél csésze mentalevél, 1 citrom leve, 3 ek olívaolaj, só és bors

Elkészítés

A görögdinnyét kockázzuk fel, a gránátalma magjait szedjük ki, a fetasajtot pedig morzsoljuk össze. Tegyük bele az egészet egy salátástálba, óvatosan forgassuk össze, szórjuk meg a tetejét mentalevéllel, sóval és borssal, majd locsoljuk rá az olívaolajat és a citromlevet.

Grillezett padlizsán-spenót saláta Kép forrása: saltandlavender.com

4/5 Grillezett padlizsán-spenót saláta

A padlizsán és a spenót igazán egészséges zöldségek és még a húsételek mellé is remek köretet alkothatnak. A legközelebbi grillezés alkalmával készítsd el ezt a különlegességet!

Hozzávalók

1 nagy padlizsán, 1 evőkanál friss menta, 1 evőkanál friss petrezselyem, 1 evőkanál friss oregánó, 1 evőkanál mogyoróhagyma, 1 evőkanál napra szárított paradicsom, 1 csomag spenót.

Az öntethez: 1-2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 tk tahini, 1 tk mustár, 1/2 citrom leve, só, bors, 1/4 csésze olívaolaj

Elkészítés

A padlizsánt tisztítsuk meg, szeleteljük fel, sózzuk meg és egy kicsit hagyjuk pihenni, hadd eresszen levet és elveszítse kesernyés ízét. Ezt követően locsoljuk meg olívaolajjal és grillrácson süssük át.

Közben készítsük el az öntetet: keverjük el a hozzávalókat egy kis tálban. A grillezett padlizsánszeleteket tegyük bele egy salátástálba, szórjuk rá a spenótleveket és hintsük meg a felaprított fűszernövényekkel, a mentával, a petrezselyemmel, az oregánóval és a mogyoróhagymával. Végül locsoljuk meg az öntettel és máris kész.

Ananász-uborka saláta Kép forrása: momontimeout.com

5/5 Ananász-uborka saláta

Végül itt egy egzotikus saláta a végére: az ananász a világ összes húsételét képes feldobni, érdemes a grillezések alkalmával is bevetni.

Hozzávalók

1 ananász, 1 közepes uborka, 2 lime leve, 1/3 csésze koriander apróra vágva, só és bors

Elkészítés

Az ananászt és az uborkát tisztítsuk meg és kockázzuk fel. A darabokat tegyük bele egy tálba, forgassuk össze, majd locsoljuk rá a lime levét. Hintsük meg az apróra vágott korianderrel, sóval és borssal. Azonnal fogyaszthatjuk.