A leghíresebb saláták eredete – Receptekkel!

Írta: ,

Tudod, honnan erednek a leghíresebb saláták – például a Waldorf- vagy a Cézár-saláta – receptjei? Most eláruljuk, és azt is megmutatjuk, hogyan készítheted el őket!

Waldorf-saláta Kép forrása: aggieskitchen.com

1/5 Waldorf-saláta

Az eredeti Waldorf-saláta a 19. század végén készült el a New York Waldorf Hotelben, viszont a ma ismert receptben található dió csak 1928-ban került bele, mint fő alkotóelem. A saláta azért örvend ekkora népszerűségnek, mert nagyon könnyen elkészíthető, és remek étel önmagában, illetve köretként is. Az eredeti salátában csak ropogós salátaleveleken tálalt reszelt alma és darabolt zellerszár szerepelt majonézes öntettel, majd ezt egészítette ki a dió. 

Ha te is elkészítenéd a világ leghíresebb salátáját, a következőkre lesz szükséged: 2 alma, 2 szár zeller, 2 marék dióbél, citromlé, 1 dl tejszín, 2 dl majonéz, egy csipet só és egy csipet bors.

A salátát egyre gyakrabban készítik egyébként mogyoróval is, illetve juhtúróval, szőlőszemmel kombinálva.

Cézár-saláta Kép forrása: thecandidappetite.com

2/5 Cézár-saláta

Az eredeti Cézár-saláta nem a római korban született, és még csak nem is Olaszországban, de azért félig olasz eredetű. Édesapja ugyanis az olasz származású Caesar Cardini, aki 1924-ben készítette el az első Cézár-salátát a mexikói Tijuana-ban – valószínűleg a főzőraktári maradékokból szándékozott készíteni egy remekművet.

Az eredeti saláta nem csirkével készült, ahogy ma ismerjük, a hozzávalói 2 fej római saláta, 1 dl olívaolaj, 1 szardella, 1 tojás, 1 gerezd fokhagyma, 1 kiskanál mustár, Worchester-szósz és parmezán voltak.

Ha az eredeti változatot készítenéd el, a tojást össze kell keverned a szardellával, amit előtte villával darabosra zúztál, majd az egészet forgasd össze az olajjal, a Worchester-szósszal, pár csepp mustárral és reszelt parmezánnal. Ehhez jöhet a saláta, majd a tetejére a fokhagymán pirított kenyérkockák

Nizzai saláta Kép forrása: eatsmarter.de

3/5 Nizzai saláta

A nizzaiak salátát már az ókorban fogyasztottak, de a városról elnevezett nizzai saláta csak a 18. század óta van terítéken, mert a fő hozzávalóinak a világ négy tájáról kellett ide érkeznie. Az eredeti recept a következőkből áll: hétköznapokon fogyasztott szardella, melyet ünnepnapokon tonhal váltott fel, vegyes zöldsaláta, paradicsom, retek, édes kaliforniai paprika, articsóka, vöröshagyma, zöld olívabogyó, főtt tojás, olívaolaj, bazsalikom és só.

Ha ezt a receptet szeretnéd elkészíteni, a halat a megmosott, feldarabolt zöldségekkel, 2-3 evőkanál olívaolajjal és sóval keverd össze. A negyedelt főtt tojásokat és a bazsalikomleveleket helyezd a tetejére, és friss kenyérrél, krutonnal vagy pirított bagettel fogyaszd.

Görögsaláta Kép forrása: closetcooking.com

4/5 Görögsaláta

A nálunk görögsalátaként ismert salátát csak itthon illetjük ezzel a névvel, a görögök horiatikinek, azaz parasztsalátának nevezik. Az eredeti receptben csak zöldpaprika, uborka és paradicsom volt, mert eleinte a szegényebb falun élő emberek készítettek ilyet maguknak, később egészült csak ki a feta sajttal és az olívabogyóval.

A salátát nagyon könnyű elkészíteni, csak ezeket a hozzávalókat kell összedarabolnod, egy tálban összekeverned, majd meglocsolnod olívaolajjal és megszórnod oregánóval. Más fűszerezést nem igényel a horiatiki, hiszen a feta sajt alapvetően sós, karakteres ízű.

Coleslaw Kép forrása: barefeetinthekitchen.com

5/5 Coleslaw

A coleslaw-t legtöbben úgy ismerjük, mint az amerikai káposztasalátát, pedig valójában nem is amerikai eredetű. Ezt a salátát a holland telepesek ismertették meg az amerikaiakkal, az eredeti recept pedig csak reszelt salátából és ecetes öntetből állt. A mai coleslaw-ban a reszelt fejes káposzta mellett reszelt sárgarépa és vöröshagyma is megtalálható, az öntete pedig majonéz alapú, amely vagy egy sós-borsos-olajos változat, vagy pedig ennek a joghurttal is kevert verziója.

Ha szívesen elkészítenéd ezt a húsokat rendkívül jól kiegészítő salátát, csupán le kell gyalulnod a zöldségeket, és kikeverni őket az öntettel.

A hozzávalói: fél fejes káposzta, 1 nagy szál sárgarépa, 1 nagy vöröshagyma, 3 evőkanál majonéz, 1 evőkanál olívaolaj, 1 csipet só és bors, citromlé, ízlés esetén egy csipet cukor.