A leghíresebb saláták eredete – Receptekkel!

Szendrey Adrienn
Írta: ,

Tudod, honnan erednek a leghíresebb saláták – például a Waldorf- vagy a Cézár-saláta – receptjei? Most eláruljuk, és azt is megmutatjuk, hogyan készítheted el őket!

Waldorf-saláta Kép forrása: aggieskitchen.com

Az eredeti Waldorf-saláta a 19. század végén készült el a New York Waldorf Hotelben, viszont a ma ismert receptben található dió csak 1928-ban került bele, mint fő alkotóelem. A saláta azért örvend ekkora népszerűségnek, mert nagyon könnyen elkészíthető, és remek étel önmagában, illetve köretként is. Az eredeti salátában csak ropogós salátaleveleken tálalt reszelt alma és darabolt zellerszár szerepelt majonézes öntettel, majd ezt egészítette ki a dió. 

Ha te is elkészítenéd a világ leghíresebb salátáját, a következőkre lesz szükséged: 2 alma, 2 szár zeller, 2 marék dióbél, citromlé, 1 dl tejszín, 2 dl majonéz, egy csipet só és egy csipet bors.

A salátát egyre gyakrabban készítik egyébként mogyoróval is, illetve juhtúróval, szőlőszemmel kombinálva.

Cézár-saláta Kép forrása: thecandidappetite.com

Az eredeti Cézár-saláta nem a római korban született, és még csak nem is Olaszországban, de azért félig olasz eredetű. Édesapja ugyanis az olasz származású Caesar Cardini, aki 1924-ben készítette el az első Cézár-salátát a mexikói Tijuana-ban – valószínűleg a főzőraktári maradékokból szándékozott készíteni egy remekművet.

Az eredeti saláta nem csirkével készült, ahogy ma ismerjük, a hozzávalói 2 fej római saláta, 1 dl olívaolaj, 1 szardella, 1 tojás, 1 gerezd fokhagyma, 1 kiskanál mustár, Worchester-szósz és parmezán voltak.

Ha az eredeti változatot készítenéd el, a tojást össze kell keverned a szardellával, amit előtte villával darabosra zúztál, majd az egészet forgasd össze az olajjal, a Worchester-szósszal, pár csepp mustárral és reszelt parmezánnal. Ehhez jöhet a saláta, majd a tetejére a fokhagymán pirított kenyérkockák