6 szósz alternatíva, ha nem szeretnél ketchupot enni

Írta: ,

Lehet, hogy imádod a ketchupot és úgy érzed, hogy mindenhez tudnád enni, de hidd el, nem kell sok idő, hogy egyszer csak megund. Érdemes tehát utánanézni, hogy ketchup helyett milyen alternatívák jöhetnek szóba, amit persze otthon te is könnyen elkészíthetsz. Ez nem csak azért szuper, mert így nem mindig a cukorral teli ketchup lesz terítéken, hanem azért is, mert így sokkal egészségesebben és változatosabban étkezhetsz majd!

Petrezselymes-mandulás pesto Kép forrása: nutritionistmeetschef.com

1/6 Petrezselymes-mandulás pesto

Leginkább tésztákhoz, salátákra vagy pirítósra kenve isteni ez a friss, vibráló zöld pesto, amit ketchup helyett is kipróbálhatsz.

Kell hozzá kb. 70 g mandula, ugyanennyi reszelt parmezán, fele ennyi friss petrezselyem, 120 ml olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma és fűszerek.

Mivel egy egyszerű szószról van szó, ezért a hozzávalók összegyűjtése után semmi más dolgod nincs, mint egy késes robotgépben mindent simára keverni.

Kezdd a mandulával, majd jöhet a fokhagyma és a petrezselyem, aztán az olívaolaj fele, és utána minden más. Vigyázat, brutál finom!

Krémes tzatziki Kép forrása: liveeatlearn.com

2/6 Krémes tzatziki

Ha voltál már Görögországban vagy valamelyik görög szigeten nyaralni, akkor biztosan ismerős az igazán krémes és ellenállhatatlan tzatziki fogalma. Nem csak a görög ételekhez finom, jól passzol zöldségekhez, húsok mellé vagy salátaként is.

Nem kell hozzá más, mint 250 g görög joghurt, 150 g uborka, 1 evőkanál citromlé, 2 gerezd fokhagyma, só, bors.

Ebben a receptben a legidőigényesebb feladat az uborka lereszelése, amit ha szívesen megspórolnál, akkor csak annyi dolgod van, hogy kisebb darabokra vágod a megmosott uborkát, majd a késes robotgépben néhány másodpercig aprítod.

Ezt sózás után érdemes egy kicsit kézzel kinyomkodni, hiszen így megszabadulhatsz a fölösleges létől. Ha megvagy, akkor jöhet hozzá a krémes joghurt, a lereszelt fokhagyma és a fűszerek. Ha szereted a kaprot, akkor az is mehet a tetejére, de ez igazán csak ízlés dolga!

Curry-s kókuszos mártogatós        Kép forrása: littlebitsof.com

3/6 Curry-s kókuszos mártogatós

Ha egy kicsit különlegesebb ízekre vágysz, ráadásul szereted az ázsiai ízvilágot, akkor ezt imádni fogod. Lehet, hogy egy-két apróságot be kell szerezned hozzá, de hidd el, megéri! Mik is ezek pontosan?

80 g mandulaolaj, 1 kiskanál curry por, 6-8 evőkanál kókusztej, 1 gerezd fokhagyma, só, bors.

Ha minden megvan, akkor egy botmixerrel keverj simára mindent, és ha túl sűrűnek találod a szószt, akkor adj hozzá extra kókusztejet.

Nem csak mártogatósnak és szósznak, de húsokhoz is kiváló!

Sült paradicsomszósz Kép forrása: foodiecrush.com

4/6 Sült paradicsomszósz

Ha a ketchup ízvilágára vágysz, de mégsem ennél ketchupot, akkor ez egy szuper alternatíva számodra. Előre szólunk, a hűtőből kivenni, majd a sült krumpli mellé kinyomni a ketchupot, sokkal gyorsabb és egyszerűbb lenne, de hidd el, néha megéri kísérletezni.

Egy kicsit ugyan időigényesebb, ezért ha egyszer rászánod magad, akkor csinálj nagy mennyiséget!

Kell hozzá körülbelül 2 kg paradicsom, 4-5 gerezd fokhagyma, 75 ml olívaolaj, néhány marék friss bazsalikomlevél, só és bors.

Ha minden előállt, akkor melegítsd elő a sütőt 120 fokra, sorakoztasd fel a paradicsomokat egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd reszeld rá a fokhagymát, öntsd rá az olívaolajat és helyezd rá a friss bazsalikomleveleket.

Ha úgy látod, hogy egy kis keverés nem árt, akkor használd a kezedet, hogy mindenhova mindenből jusson. Jöhet persze rá még a só és a bors, aztán körülbelül 4 óra sütés. Igen, nem elírtuk, ennyi idő legalább kell neki.

Ha letelt az idő, és a paradicsomok szépen megfonnyadtak, akkor már csak egy kis mixelés van hátra és készen is vagy!

Fokhagymás céklakrém Kép forrása: heartbeetkitchen.com

5/6 Fokhagymás céklakrém

Nagyon izgalmas, nem csak a ketchupot, de bármilyen mártogatóst ügyesen helyettesít, a legfontosabb alapanyaga, a cékla. Hogy is készül?

Először is kell hozzá 50 g Crème fraîche, amivel lehet, hogy találkoztál már, ez a francia konyha egyik kedvelt alapanyaga. Sűrű fehér krém, ami leginkább a mi tejfölünkre hasonlít. Ha nem kapsz a boltban, akkor magas zsírtartalmú tejszín és tejföl egyenlő arányú keverésével tökéletesen helyettesítheted.

Kell hozzá még 100 g cékla, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál friss citromlé, 3 evőkanál víz, 1 evőkanál olívaolaj és só.

A szószhoz reszeld le a meghámozott céklát, majd mindent tegyél egy késes mixerbe és keverd simára az egészet.

Isteni lesz!

Mézes mustár Kép forrása: diethood.com

6/6 Mézes mustár

A mézes mustáros csirkéről már hallottunk, de mi van, ha a csirkét kihagyjuk és egyszerűen csak a szószt készítjük el belőle? Segítünk, remek lesz!

Kell hozzá 225 g majonéz, ugyanennyi dijoni mustár, 1 evőkanál sárga mustár, 80 g méz, 1 evőkanál ecet, egy csipetnyi fűszerpaprika, só és bors.

Ha minden megvan, akkor egy kanállal keverd simára az összetevőket, majd kóstolás után ízesítsd és fűszerezd. Ugye, hogy ellenállhatatlan?