5 isteni köret variáció rizs és krumpli helyett

Írta: ,

A nyári szezon az egyszerű, friss, diétás ételekről szól. Az ember azonban könnyen elfeledkezik a különböző zöldségek és saláták adta lehetőségekről, melynek köszönhetően étkezéseink egyhangúvá válhatnak. Ha te is unod már a krumplit és a rizst, próbáld ki a most következő gyorsan elkészíthető, ízletes köretvariációkat!

Grillezett zöldségek

1/5 Grillezett zöldségek

A grillezett zöldségek nem csak finomak, de diétásabbak is, mint a krumpli vagy a rizs. A kerti sütögetéshez ennél keresve sem találhatnál tökéletesebb köretet!

Mindegy, hogy vöröshagyma, zöldpaprika, gomba vagy paradicsom, a füstös aroma mindegyik összetevőnek különleges ízt kölcsönöz. Gyakorlatilag bármilyen zöldség kiváló alapanyag lehet a grillezéshez. Tökéletesek halak és húsok mellé, de ha vegetáriánus vagy, önmagukban is megállják a helyüket.

Megkenheted őket fűszervajjal, vagy elkészítheted őket akár mézes-mustáros pácban is. Ha egyedi ízekre vágysz, próbáld ki a grillezett padlizsánt salsával és metélőhagymával!

Csöves kukorica

2/5 Csöves kukorica

A nyári harapnivalók között kiemelt helyet foglal el a zsenge csöves kukorica, mely az önfeledt balatoni vakáció hangulatát idézi.

Általában főtt állapotban szoktuk fogyasztani, de grillezve is isteni! Ha szeretnéd feldobni valamivel kedvenc nyári csemegédet, készíts hozzá öntetet!

Keverj össze olvasztott vajat, egy kevés olívaolajjal, citromlével, sóval, curry porral, és kurkumával egy kis tálban, majd kend meg vele a főtt kukoricát!

Fehérbab

3/5 Fehérbab

A fehérbabot sokféleképpen variálhatod, kitűnő saláta készíthető belőle, ízletes, és ha mindez nem lenne elég, még egészséges is! A fehérbab nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, és méregtelenítő hatású ásványi anyagokat. Gazdag forrása a fehérjének és a rostnak, emellett alacsony glikémiás indexszel rendelkezik.

Ha a karakteres ízeket kedveled, kombináld fokhagymával, rozmaringgal, vagy prosciutto sonkával! Salátához keverj össze két evőkanál citromlevet, két teáskanál extra szűz olívaolajat, fél teáskanál fokhagymát, negyed teáskanál dijoni mustárt, egy kis feketeborsot és egy kevés cukrot! Dolgozd el az így készült öntetet a babbal, majd a végén szórd meg az egészet petrezselyemmel és parmezán sajttal!

Csicseriborsó saláta

4/5 Csicseriborsó saláta

A csicseriborsó magas fehérje- és rosttartalmának, valamint vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően rendkívül jó hatással van az emberi szervezetre. Néhány közkedvelt fűszernövénnyel pedig gyors és finom salátát készíthetsz belőle!

Az öntethez keverj össze egynegyed csésze vörösborecetet, egy evőkanál extra szűz olívaolajat, egynegyed teáskanál sót, egynegyed teáskanál fekete borsot, és négy gerezd darált fokhagymát egy kis tálban. Tegyél egy nagy tálba két konzerv csicseriborsót, háromnegyed csésze kockára vágott lilahagymát, egynegyed csésze kimagozott olívabogyót, egy evőkanál apróra vágott friss petrezselymet, egy teáskanál apróra vágott friss oregánót, egy teáskanál apróra vágott friss rozmaringot, valamint egy teáskanál apróra vágott friss kakukkfüvet! Utolsó lépésként öntsd nyakon az ecetes keverékkel a salátát, majd dolgozd el alaposan az összetevőket!

Kuszkusz

5/5 Kuszkusz

A könnyű, karakteres kuszkusz a nyári piknikhez, az irodai ebédhez és az esti vacsorához is tökéletes köret lehet. Tálalhatjuk húsokkal és zöldségekkel, de önmagában salátaként is isteni! Elkészítése egyszerű, a száraz tésztaszemeket mindössze forró vízzel kell felönteni.

Salátához kombináld a kihűlt kuszkuszt egy csésze aprított sárgarépával, fél csésze apróra vágott zöldhagymával, fél csésze kockára vágott kígyóuborkával, fél csésze kockára vágott paradicsommal, negyed csésze apróra vágott friss petrezselyemmel, negyed csésze apróra vágott friss mentával, negyed teáskanál sóval és negyed teáskanál frissen őrölt fekete borssal!