4 ízletes téli saláta egy tökéletes vacsorához

Írta: ,

Ha nem szeretnél az ünnepek után azzal szembesülni, hogy a nadrágodat már nem olyan könnyen gombolod be, akkor tegyél érte, hogy ne így legyen. Nem kell túlzásokra gondolnod, elég, ha csak a köreten változtatsz. Ha eddig a krumplin és a rizsen kívül nem tudtál volna mást elképzelni a főétel mellé, akkor most mutatunk néhány alternatívát.

Téli káposztasaláta Kép forrása: greenkitchenstories.com

1/4 Téli káposztasaláta

Ez a saláta tökéletesen passzol csirke mellé, ráadásul roppant egyszerű elkészíteni.

Hozzávalók:

375 g tejföl (nagy dobozos), 2 ek. méz, vagy valamilyen édesítő, egy csipet só, 3 ek. citromlé, 1 ek. mustár, bors, kapor ízlés szerint, 40 dkg káposzta, 2 db közepes méretű sárgarépa, 15 dkg fekete retek, 15 dkg kígyóuborka, 15 dkg alma, 1 kis fej lilahagyma.

Először is készítsd el az öntetet úgy, hogy a tejfölt összekevered a citromlével, sóval, borssal, kaporral, mézzel és mustárral. Folyamatosan kóstolgasd, hogy eltaláld azt a pikáns ízvilágot, amit szeretnél. Ezután tisztítsd meg a zöldségeket és az almát, aprítsd fel, majd néhány darab répát és hagymát tegyél félre a díszítéshez. Most már csak tényleg annyi dolgod van, hogy összekeverd a zöldséget az öntettel és díszítsd. Almából érdemes édesebbet választanod, hogy kihozza a zöldségek és az öntet ízét. Néhány órára tedd hűtőbe a salátát és már tálalhatod is a vendégeknek.

Majonézes céklasaláta Kép forrása: natashaskitchen.com

2/4 Majonézes céklasaláta

Igazi vitaminbomba, ráadásul köretként is megállja a helyét.

Hozzávalók:

1 db közepes méretű káposzta, 2 db sárgarépa, 2 db lilahagyma, 4 db kis cékla, 5 ek.

tejföl, 2 ek. majonéz, só, bors.

Szeleteld vékony csíkokra a káposztát és lilahagymát, a sárgarépát és céklát pedig káposztareszelőn reszeld le. Sózd és borsozd be az egészet, majd hagyd állni egy kis időre. Közben a tejfölt keverd el a majonézzel, majd add hozzá a kinyomkodott zöldségeket úgy, hogy közben persze ízesíted sóval és borssal.

Érdemes pár órára hűtőbe tenned, hogy az ízek jól összeérjenek.

Szőlős-sütőtökös saláta Kép forrása: almondtozest.com

3/4 Szőlős-sütőtökös saláta

Hozzávalók:

6 dkg jégsaláta, 1 db közepes zeller (szár, levelekkel), 20 dkg szőlő, 20 dkg sütőtök, 20 dkg uborka, 1 db paprika, 5 dkg dió, 1 ek. olívaolaj, só ízlés szerint, 1 csipet fahéj.

A sütőtökből 3-4 szeletet vágj le, tedd egy mikrózható edénybe (pl. jénaiba), majd lefedve 5 percig párold. A salátát és a zellert aprítsd fel, a paprikát és uborkát pedig vágd apró szeletekre. Locsold meg egy kevés olívaolajjal, majd sózd meg ízlés szerint. A megpárolódott, puha sütőtököt tedd rá a salátára, hintsd meg fahéjjal, majd villával óvatosan nyomkodd szét a tetején.

A végén pedig add hozzá a szőlőt és a diót is. Ezt is ajánlatos állni hagyni, hogy az édes és sós ízek összeérjenek. Igazán ízletes és könnyed saláta, húsokhoz kitűnő választás.

Mézes-diós sajtsaláta Kép forrása: mountainhighyoghurt.com

4/4 Mézes-diós sajtsaláta

Hozzávalók:

1 fej zöldsaláta/jégsaláta, 20 dkg sajt (amilyet te szeretsz), 1 nagyobb, vagy 2 kisebb alma, 1 ek. méz, 3 ek. olívaolaj, 1 ek. citromlé, 2 marék dó, só, bors.

Az első lépés az aprítás. A sajtot és az almát vágd fel kockákra, a salátát tépdeld apróra és add hozzá a diót is.

Közben a mézet keverd össze az olívaolajjal és citromlével, sózd, borsozd, majd öntsd rá a salátára és jól forgasd össze.

Ez a saláta igazi jolly joker, mert önmagában és köretként is megállja a helyét.