Van egy avokádód? 5+1 szuper recept avokádóval, amit azonnal kipróbálnál

Írta: ,

Hazánkban még nem számít túl felkapott alapanyagnak az avokádó, ami valahol érthető, hiszen viszonylag kevés helyen kapható – szerencsére azért már egyre több helyen előfordul – illetve az ára sem éppen a legalacsonyabb. Érdemes azonban nyitott szemmel járni, ugyanis mikor éretté válnak az avokádók, mindenhol leviszik az árukat, és tényleg fillérekért juthatunk hozzá ehhez a csodanövényhez! A testépítők, diétázók és vegánok körében is közkedvelt alapanyagnak számít, hiszen tele van természetes zsírokkal és fehérjékkel, továbbá vitaminokkal és nyomelemekkel! Nyersen fogyasztandó növény, melynek felhasználási köre sokrétű! Erre tökéletes példa az alábbi receptgyűjtemény!

1/6 Avokádós toast kenyér

Hozzávalók:

  • 2 szelet kovászos kenyér (vagy tk.),
  • 1 avokádó,
  • ½ csésze spenót,
  • 7-10 koktélparadicsom,
  • 2 evőkanál kendermag,
  • só és bors.

Elkészítés:

A kenyeret pirítsuk meg kenyérsütőben (nem muszáj, ha friss, ehetjük úgy is). A paradicsomokat vágjuk félbe, az avokádót kanalazzuk ki és egy villával passzírozzuk össze. A pirítósra halmozzunk egy maréknyi spenótot, erre jöhet az avokádó réteg, majd a paradicsom, és végül a kendermag, illetve ízlés szerint só és bors. Tökéletes reggeli fogás!

Avokádós-banános smoothie Kép forrása: Toyechkina/Depositphotos

2/6 Avokádós-banános smoothie

Hozzávalók:

  • 1 avokádó,
  • 1 banán,
  • 1 ½ csésze mandulatej,
  • ½ csésze spenót.

Elkészítés:

Minden hozzávaló irány a turmixba, és jó alaposan dolgozzuk át! Általában a banán kellő édességet kölcsönöz az italunknak, de ízlés szerint tehető hozzá egy kis juharszirup, méz, vagy más édesítőszer!

3/6 Saláta mangóval és avokádóval

Hozzávalók:

  • ½ csésze koktélparadicsom,
  • 1 csésze spenót,
  • 1 avokádó,
  • ¼ csésze kukorica,
  • ½ mangó (lehet kompót is, de a friss a legjobb),
  • ¼ csésze koriander,
  • ½ lime leve.

Elkészítés:

A koktélparadicsomokat félbe vágjuk, a kukoricát leszűrjük, a mangót felkockázzuk. Egy tálban minden hozzávalót összeforgatunk a spenót kivételével! A spenót legyen a saláta „ágya”. Halmozzuk egy tálra, majd tegyük rá az összekevert hozzávalókat, és kész is!

Vegán sushi avokádóval Kép forrása: rhyzkhov86/Depositphotos

4/6 Vegán sushi avokádóval

Hozzávalók:

  • 1 nori lap,
  • ½ teáskanál almaecet,
  • ½ csésze főtt sushi rizs (a jázmin vagy basmati általában ideális ehhez),
  • ½ avokádó,
  • ¼ uborka,
  • 1 evőkanál szezámmag

Szószhoz: ½ lime leve, 1 teáskanál koriander, 3 evőkanál tamari vagy szójaszósz.

Elkészítés: Terítsünk le egy réteg fóliát egy deszkára, erre helyezzük rá a nori lapot.

A főtt rizst keverjük el az almaecettel, majd terítsük rá a nori lap ¾-re, hagyva egy kicsi helyet a feltekeréshez. Az avokádót és az uborkát tetszőleges méretre felvágjuk (érdemes csíkokra) majd a rizs közepére halmozzuk. Ha ezzel megvagyunk, elkezdjük lassan feltekerni a fólia segítségével a sushi tekercsünket, jó szorosan. A fóliába bugyolálva félre tesszük kicsit állni (arra ügyeljünk, hogy szoros maradjon a fólia!). Közben elkészítjük a szószt! Minden hozzávalót elkeverünk alaposan. Ha elkészült a sushi, egy éles késsel felkarikázzuk, meglocsoljuk a szósszal és megszórjuk szezámmaggal!

5/6 Avokádós tészta

Hozzávalók:

  • 1 csomag tészta (durum vagy tk.),
  • 1 avokádó,
  • ½ csésze friss bazsalikom,
  • ½ teáskanál fokhagymapor,
  • 1 csésze mandulatej,
  • só és bors,
  • 5-10 koktélparadicsom

Elkészítés:

Főzzük ki a tésztát a szokásos módon. Az avokádót, bazsalikomot, fokhagymát és mandulatejet turmixoljuk össze, majd ízesítsük sóval és borssal. A meleg tésztát tegyük ki tálba, öntsük rá az avokádós szószt, és szórjuk meg félbe vágott koktélparadicsomokkal. Gyors és isteni ebéd!

6/6 Avokádós fagylalt

Hozzávalók:

  • 2 avokádó,
  • 1 csésze kókuszkrém (kókusz tejszín),
  • 1 konzerv kókusztej (kb. 250-300ml),
  • ¾ csésze juharszirup,
  • ¼ teáskanál só.

Elkészítés:

Minden hozzávalót tegyünk bele egy mixerbe, és dolgozzuk el, amíg krémes, selymes állagot nem kapunk. Ezután tegyük egy tetszőleges edénybe, és irány a fagyasztó, legalább 4 órára! Magában, vagy tetszőleges feltéttel fogyasztható, isteni hűsítő melegebb napokra!