Tízórais doboz újratöltve – Izgalmas és egészséges alternatívák a sajtos szendvics helyett

Írta: ,

Ha már te is és a gyerkőcöd is unjátok a sajtos szendvicset és a kakaós csigát, akkor ideje, hogy feldobd a tízóraikat és uzsonnákat. Nem kell sok, elég néhány újdonság és máris üresen hozza haza az ételhordót!

Almás-mogyorós ''szendvics'' Kép forrása: tumblr, theloserdiary

1/7 Almás-mogyorós ''szendvics''

Ennél gyorsabb, finomabb és egészségesebb szendvics nem nagyon van, szóval ez garantáltan méltó helyet fog kapni a menülistátokon.

Hozzávalók:

  • egy nagy alma 
  • 2 evőkanál mogyoróvaj 
  • egy marék mazsola

Elkészítés:

Szeleteld fel az almát karikákra, kend meg a szeleteket mogyoróvajjal, és szórj mindegyikre mazsolát vagy más aszalt gyümölcsöt. Tegyél rá egy fedőszeletet, és kész is a szendvics!

Karfiolpogácsa Kép forrása: katieatthekitchendoor.com

2/7 Karfiolpogácsa

Ezt a receptet lehet más pürésíthető zöldséggel is variálni, brokkolival, répával, karalábéval stb.

Hozzávalók:

  • 1 fej karfiol 
  • 2 gerezd fokhagyma 
  • 1 pohár joghurt 
  • só, bors 
  • 1 bögre reszelt zsíros sajt (cheddar, ementáli)
  • 3 tojás

Elkészítés:

Főzd meg a rózsáira szedett karfiolt és tedd egy aprítógépbe.

Dobd hozzá az átnyomott fokhagymát, sót, borsot, egy egész tojást, a joghurtot, a reszelt sajtot. Ezt pürésítsd le, majd a kész péphez keverj hozzá 2 felvert tojásfehérjét. Olajspray-vel fújd le a muffinsütődet és minden forma aljára kanalazz egy adag tésztát. Süsd 180 fokon 20 percig.

Zabpelyhes keksz Kép forrása: sallysbakingaddiction.co

3/7 Zabpelyhes keksz

Ebben a receptben is az a zseniális, hogy bármit tehetsz pluszban bele, kókuszreszeléket, fehér csokit, mogyorót, citromhéjat, amihez éppen kedved van.

Hozzávalók: 

  • 50 dkg aprószemű zabpehely 
  • 3 evőkanál liszt
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • fél csomag sütőpor
  • fél csésze barna cukor
  • fél tábla fekete csoki
  • 1 db tojás

Elkészítés:

A zabpelyhet tedd bele aprítógépbe, és daráld le teljesen lisztállagúra. Keverd hozzá a többi alapanyagot. Formázz 4 centis kis korongokat belőle és 200 fokon süsd 10-12 percig.

Gyümölcsnyárs Kép forrása: simply-delicious-food.com

4/7 Gyümölcsnyárs

Ehhez csak grillnyárs és jó sok fantázia kell!

A botra szúrhatsz palacsintatekercseket is vagy piskótakockákat is, és persze variálhatod sajttal és zöldségkockákkal is!

Formaszendvics

5/7 Formaszendvics

Az unalmas kenyérszeleteket már nem tudod mivel feldobni?

Vágd ki formára, csak arra vigyázz, hogy pl. a szalámit nem vágja át rendesen egy kiszúróforma.

És a zöldséget, sajtot is szeleteld vékonyra!

Na mit szólsz egy sajtkrémes-uborkás nyuszihoz? Vagy egy májpástétomos csillaghoz?

Tortillatekercs Kép forrása: thepioneerwoman.com

6/7 Tortillatekercs

Tortillalapból is lehet már kapni teljes kiőrlésűt és kukoricásat is.

Ezeket teheted bele: avokádókrém, sajtkrém, túrókrém, körözött, salsaszósz, sajtszeletes, bacon, sonka, olajbogyó, uborka, paradicsom, salátalevelek. 

De készíthetsz édes verziót is: nutellás-banánosat, almás-fahéjasat, vaníliás-mascarponésat friss gyümölccsel.

Édesburgonya-paremzán golyó Kép forrása: howsweeteats.com

7/7 Édesburgonya-paremzán golyó

Ez az a falatka, amit bulikra is tartogathatsz, mert biztosan az utolsó darabig elfogy. Az édesburgonyában az a szuper, hogy sokáig eláll hűtőben nyersen, elég csak előkapni, 5 perc alatt megfő, ha kockákra vágod.

Hozzávalók:

  • 500g pürésített, főtt édesburgonya 
  • egy csésze reszelt parmezán 
  • egy kiskanál só

Elkészítés:

Keverd össze egy tálban az összetevőket, de egy pici sajtot tegyél félre szóráshoz. Pici, kb 2-3 cm átmérőjű golyókat formázz a tésztából, és szórd meg a gömböket sajttal. 180 fokos sütőben süsd 10-15 percig. Tálaláshoz várd meg, amíg teljesen kihűl.