Unod a rántottát? 5 recept, amivel feldobhatod a tojásos ételt

Szirák Viki
Írta: ,

Szinte biztos, hogy te is gyakran készítesz rántottát, ha nincs sok időd vacsorát vagy reggelit összedobni a családnak. Az alap receptet mindenki ismeri, de még ebből is ki lehet hozni többet, hogy minden alkalommal egy kicsit más, egy kicsit új legyen. Mutatunk is néhány klassz receptet és trükköt, amivel feldobhatod a már megszokott rántottát!

Az alapok tisztázása

Az első "recept" során nem lesz szükséged olyan hozzávalókra, amelyek nem túl gyakoriak a háztartásokban. Sokkal inkább a megfelelő módszer bemutatása következik, hiszen a rántottát is el lehet rontani apróságokkal. Első körben minden szakács egyetért abban, hogy a megfelelő hozzávalók a siker kulcsát jelentik. Vagyis nem érdemes spórolni az összetevőkön, és mindenből az olcsóbbat megvenni, hiszen így az íze sem lesz különleges. Használd fel a tojásokat a lehető legfrissebb állapotukban!

A második lépés, hogy verd fel a tojást alaposan. Sokan hajlamosak arra, hogy pár másodperc alatt nagyjából felkeverik, és így kezdenek neki a sütésnek. Ez a probléma! Amikor ugyanis alaposan, akár pár percig vered fel őket, egy lágyabb, áttettszőbb alapanyagot kapsz: ezt szórd meg egy kevés sóval. Felejtsd el az olajat, helyette használj egy kis vajat! Ez ugyanis sokkal jobb szószt képez, és nem ragad le tőle a tojás sem.

A gáztűzhelyen sose állítsd be a legerősebb fokozatot csak azért, hogy minél gyorsabban elkészült a rántottával. Mindig közepes vagy alacsony lángon süsd őket: az alacsonyabb fokozat jobb, mint a magas! Ez azért fontos, mert ha túl nagy lángon sütöd, a tojás kiszárad, a fehérje megkeményedik, míg ezzel szemben az alacsonyabb lángon puha, omlós rántotta lesz belőle.

És a végén következik a fűszerezés. Több opcióból is választhatsz: szórhatsz rá parmezán sajtot és bazsalikomot, szóját és mogyoróhagymát, vagy krémsajtot és metélőhagymát. Ezek a kombinációk egészen újszerű ízesítést adnak a már jól megismert rántottának!

Egy közepes nagyságú, tapadásmentes serpenyőben olvassz fel másfél evőkanálnyi vajat, közepes vagy alacsony lángon.

Adj hozzá egy maréknyi spenótot, és magasabb lángon süsd 2 percig.

Közben verj fel három nagyobb tojást, míg egységes sárga színe nem lesz a keveréknek.

Ezek után add hozzá a már megsült spenóthoz, és szórj rájuk egy evőkanálnyi fetasajtot.

Ezek után körülbelül 4-5 percig süsd és kevergesd őket, míg el nem készül megfelelő mértékben a tojás.

Végül szórd meg sóval és borssal, ha pedig kedved támad hozzá, akár egy kis fetát is tehetsz még a tetejére az ízek erősítéséért.

Ugyancsak tapadásmentes serpenyőben olvassz fel fél evőkanálnyi vajat, közepes-alacsony lángon.

Verj fel egy edénybe három tojást, míg egységes sárga színe lesz, majd öntsd rá őket a vajra, és süsd meg a már jól ismert módon.

Mielőtt viszont teljesen átsülne (úgy kábé egy perccel előtte) önts rá egy-két evőkanálnyi pesztót, keverd meg alaposan, és süsd, míg a tojás teljesen el nem készül.

Ezek után sózd meg, szórj rá borsot, valamint reszelj rá parmezán sajtot (de ha nem szereted a parmezánt, bármilyen sajt megteszi).

Így semmivel sem tart hosszabb ideig elkészíteni a rántottát, mégis teljesen más lesz az íze, mint amihez már hozzá van szokva a családod.