Így készíthetsz növényi joghurtot házilag – Teljes recept

Így készíthetsz növényi joghurtot házilag – Teljes recept

Címlap / Életmód / Receptek / Így készíthetsz növényi joghurtot házilag – Teljes recept

Már a WHO által is elismert tény, hogy jelenleg a vegán életmód a legegészségesebb étrend, amit ismerünk. A vegánok nélkülöznek minden állati eredetű terméket, így nem esznek sem tojást, sem mézet, és természetesen tejtermékeket sem. Bár nem minden szakértő ért azzal egyet, hogy a tejtermékeket teljesen száműzni kellene, ha tejfehérje-érzékeny, vagy vegán vagy, nem igazán van választásod. Nézzük, hogyan helyettesítheted növényi formában a joghurtokat!

A piaci igények már megkövetelték, hogy boltokban is vásárolhass készen növényi joghurtokat, de ezeknek az ára meglehetősen borsos, és nem is olyan óriási a kínálat (egyelőre). Azonban akik vegánok, ételérzékenyek, vagy csak nagyon tudatosan étkeznek, szívesen készítenek el minden saját maguk számára. Így egészen biztosak lehetnek benne, hogy csak és kizárólag az kerül a tányérjukra, amit szeretnének. Te is ebben a cipőben jársz? Akkor elárulunk egy bombabiztos alapreceptet, amit a végtelenségig variálhatsz ízlésednek megfelelően.

Így készíthetsz növényi joghurtot házilag - Teljes recept

Mit kell beszerezned?

Dunsztolással gép nélkül is készíthetsz házi joghurtot, azonban érdemes beruháznod egy joghurtkészítő készülékbe, ugyanis nagyon kedvező az ára, és minimálisra csökkenti a hibaszázalékokat. A dunsztolás során ételhőmérővel kell mérned, mikor csökken 40 fokra a növényi tej állaga, ekkor teheted csak bele a probiotikumot. Ezután viszont nagyon gyorsnak kell lenned, hiszen ha kihűl a krém, akkor nem tudnak hatékonyan dolgozni a baktériumok. És akkor még nem is beszéltünk a szennyeződésekkel járó problémákról… Egy joghurtkészítő gépet viszont már 4000-5000 forintért is megvehetsz, és ez a masina valóban minimálisra csökkenti a hibázás lehetőségét. Ha a gép megvan, jöhetnek a hozzávalók!

A növényi joghurt hozzávalói:

  • 400 ml kókusztej,
  • 50 ml víz,
  • 35 gramm tápióka keményítő,
  • 2 db Bio-Kult probiotikum kapszula.

Így készítsd el:

Először is forrald fel a növényi tejet (bármilyen tejet választhatsz, de a kókusz a legzsírosabbak közé tartozik, így jó eséllyel az lesz a „legjoghurtosabb”, legsűrűbb.). Nem kell teljesen felhevítened, a lényeg, hogy meleg legyen.

Külön edényben keverd el a tápióka keményítőt a vízzel. Használj kézi habverőt, úgy biztos nem lesz csomós!

Ezután add a felmelegített növényi tejhez a keményítőt, majd kavargasd addig, amíg be nem sűrűsödik.

Ezt követően hagyd, hogy langyosra hűljön! Ez nagyon fontos, ugyanis, ha 40 fok feletti hőmérsékleten adod hozzá a baktériumokat, azok elpusztulnak. Persze az sem jó, ha túl hideg lesz: ha bele tudod tenni az ujjadat, és már nem érzed forrónak, akkor megfelel.

Ha a kívánt hőmérsékletet elérte a massza, akkor bonts ki két kapszulát, és öntsd a tartalmukat a krémhez. Ezután mehet az egész a tartóba, onnan pedig a gépbe.

12 órát minimum számolj a joghurt elkészítésére, de jobban jársz, ha 24 órát is rászánsz, ugyanis a végeredmény így sokkal jobban hasonlítani fog az eredeti íz világra és állagra. A program lejárta után keverd meg a joghurtot, majd tedd  1-1,5 napra a hűtőbe, így tökéletesen összeáll majd. Végül pedig nincs is más dolgos, mint ízlésednek és étrendednek megfelelően ízesíteni, akár friss gyümölcsökkel, akár lekvárral, vagy éppen sóval, citrommal, ha vegán tejfölt szeretnél készíteni.

Így készíthetsz növényi joghurtot házilag - Teljes recept

Még néhány infó

Hűtőben 4-5 napig nyugodtan tárolhatod a joghurtot, ennyi idő alatt garantáltan nem fog megromlani.

Ha nem vagy vegán, a gép indítása előtt keverhetsz egy kis mézet is a masszához, hiszen a baktériumok cukorral táplálkoznak, így ha több van benne a tejben, akkor ők is hatékonyabbak tudnak lenni.

A tápióka keményítőt más alapanyaggal is kiválthatod, vegánok esetében alternatíva az almapektin és az agar-agar, nem vegánok esetében a hétköznapi zselatin is megteszi (persze ezekből más-más mennyiségre lesz szükséged a joghurt készítése során).

Végül pedig: nem muszáj neked is a megadott probiotikumot használnod, de ezzel garantáltan működni fog.

Képek forrása: depositphotos.com

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!