5 mennyei, házilag elkészíthető granola recept

Horváth Petra
Írta: ,
5 mennyei, házilag elkészíthető granola recept

Kép forrása: madebyluci.co.uk

Szinte már előre látom, hogy ez a cikk az egészségtudatos emberek köreiben is megosztó lesz. Ugyanis a saját ismertségi körömből merítkezve, vannak, akik igazi csoda tápláléknak tartják a granolát, míg mások kerülendőnek, és vannak, akik egyenesen károsnak. Én azonban ehhez az ételhez is úgy állok, mint a legtöbb boltban kapható feldolgozott élelmiszerhez. Ha elkészíthető házilag, a saját ízlésünkre, életmódunkra és anyagcserénkre szabva, jöhet!

Mindenekelőtt tisztázzuk, hogy mi is az a granola, sokan ugyanis az előre elkészített, megvásárolható, rengeteg felesleges és rossz szénhidrátot tartalmazó készítményekkel azonosítják. Csak hogy a történetbe egy kis csavart is csempésszek, elárulom, hogy a „granula” valóban nem a legegészségesebb készítmények közé tartozott hajdanán, mivel lisztből készült keksz törmelék volt, melyet a negyvenes években kezdtek el forradalmasítani. Ekkor születtek meg az első egészségtudatos granola receptek, melyek az évek során mind tovább és tovább fejlődtek, ahogy kezdtek megjelenni a tudatosabb alapanyagok. Mára a legtöbb verzió alapját a zab vagy más gabonaféle adja, melyeket különböző magvakkal és aszalványokkal szoktak társítani. Reggelinek is kiválóan alkalmasak, de akár edzés előtt is fogyaszthatjuk őket. Fontos, hogy én főként azoknak ajánlom, akik rendszeresen mozognak, és megfelelő szénhidrátforrást keresnek a mindennapokra, illetve, akik vegán étrendet szeretnének kialakítani maguknak.

Most 5 olyan receptet hoztam el, melyek viszonylag olcsón kigazdálkodhatóak, és könnyedén saját ízlésre formálhatóak. Érdemes kísérletezni az összetevőkkel, és azok mellett maradni, melyek nem okoznak problémát az emésztésben, és könnyedén beépíthetőek a napi kalóriabevitelbe!

Banános granola Kép forrása: minimalistbaker.com

Hozzávalók:

  • 3 bögre zabpehely
  • 3 evőkanál nyerscukor
  • ½ teáskanál tengeri só vagy Himalája só
  • ½ evőkanál fahéj
  • 1 evőkanál lenmag
  • ¼ bögre kókuszolaj
  • 1/3 bögre méz, agavé szirup vagy juharszirup
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 közepes banán (jó érett, ha lehet)

Ízlés szerint pekándió és dió

A sütőt elő melegítjük 170°C-ra (a legideálisabb a légkeveréses, de ha hagyományos van, az sem gond, csak figyeljünk oda, hogy le ne kapja sütés közben). Hasonlóan az előző recepthez, a száraz anyagokat (zab, cukor, só, fahéj, lenmag és diók) összekeverjük. A kókuszolajból, agavé szirupból, vanília kivonatból és banánból egy folyékony masszát készítünk, amihez hozzáadjuk a száraz keveréket és jól elkeverjük. Sütőpapíros tepsibe kb. 30 percig sütjük. Ha szeretnénk, néha megkeverhetjük, hogy apróbb darabokba süljön, de hagyhatjuk egybe is, és sütést követően ízlés szerint daraboljuk. Önmagában is isteni, de akár friss gyümölcsökkel is fogyaszthatjuk!

Csupa-csoki csoda

Hozzávalók:

  • 2 bögre zab
  • ¼ bögre méz vagy juharszirup
  • ¼ bögre kókuszolaj
  • ½ bögre kókuszpehely
  • ½ bögre olajos mag
  • ½ bögre étcsokoládé
  • 1 teáskanál nyers kakaópor

A zabot aranybarnára pirítjuk egy serpenyőben a kókuszolajon, majd hozzá keverjük a kókuszpelyhet és a mézet. Még forrón hozzáadjuk az olajos magvakat.

Mikor langyos rászitáljuk a kakaóport és jól elkeverjük. Kihűlt állapotban keverjük hozzá az étcsokoládét. Jól zárható edénybe helyezzük, és reggelente fogyasztjuk! Főként görög joghurttal és növényi tejjel ajánlom a fogyasztását.