Egy tényleg egészséges reggeli: párperces házi müzliszelet

Írta: ,

A müzliszelet azon nassok közé tartozik, amikről szeretjük azt gondolni, hogy egészséges, de valószínűleg, ha megnéznénk az összetevők listáját, gyorsan megváltozna a véleményünk. Szerencsére a finomságot otthon, magad is elkészítheted!

Miért jó a házi müzliszelet?

1/4 Miért jó a házi müzliszelet?

Először is: olcsó. A müzlit természetesen itt is meg kell venni, de nyugodtan kikeverheted a saját kombinációdat.

Használj teljes kiőrlésű zabpelyhet vagy kukoricapelyhet, amit ízlés szerint elkeverhetsz magokkal, szárított gyümölcsökkel, akár diákcsemegével is.

Ha nagyobb tételben, és egy kis utánajárással vásárolod meg az alapanyagokat, a müzliszelet sokkal olcsóbb lehet, mint a bolti változat.

És ha már az alapanyagoknál tartunk, itt is van a második nagy előny: a házi müzliszeletről pontosan tudod, hogy mi került bele.

Magad döntöd el, hogy szeretnél-e extra édesítőszert hozzáadni, és mesterséges stabilizátorok helyett természetes anyagokkal foghatod össze a müzlidet.

Mikor jó a müzli szelet?

2/4 Mikor jó a müzli szelet?

Müzliszeletet természetesen mindenki akkor eszik, amikor éppen úri kedve tartja, én pedig nem vagyok dietetikus, de személy szerint az előre csomagolt nasit rohanós napokon találtam a legpraktikusabbnak: fóliába csomagolva, egy kis zacskóban ügyesen meglapul a táskában, és akár a buszon is el lehet majszolni, vagy egyik megbeszélésről a másikra szaladva.

Mivel sok benne a fehérje és a magnézium, nekem futás után is kifejezetten jól esett, amolyan energiaszeletként, de ez persze már ízlés dolga.

Illetve persze azé is, hogy ki mennyire veszi szigorúan a sportot, meg a sportétkezést.

Így készítsd el a házi müzliszeletet!

3/4 Így készítsd el a házi müzliszeletet!

Hozzávalók:

  • egy bögre mogyoróvaj
  • fél bögre méz
  • egy bögre gabonapehely
  • egy bögre kukoricapehely
  • ízlés szerint magvak, aszalt gyümölcsök, vagy egy zacskó diákcsemege
  • egy teáskanál olaj

Egy kisebb lábasba tegyél egy kevés olajat, majd lassú tűzön olvaszd össze a mogyoróvajat és a mézet. Vigyázz, mert még az olajjal az alján is könnyen odakozmál! Akkor jó, amikor a mogyoróvaj sűrű, de már folyós halmazállapotú.

Közben a kukoricapelyhet, a gabonapelyhet és a magokat, gyümölcsöket lazán forgasd össze egy tálban, majd öntsd rá a mogyoróvajas-mézes keveréket, és alaposan dolgozd össze a masszát.

És kész is!

4/4 És kész is!

Egy kisebb méretű, lapos tepsit bélelj ki sütőpapírral, és nyomkodd bele a mézes-mogyoróvajas müzlit, majd tedd az egészet körülbelül 15 percre a hűtőszekrénybe. Ha a mézes massza megdermedt, már szeletelheted is a müzli falatokat, tetszés szerinti méretre!

Fogyasztásig napfénytől védett, hűvös, száraz helyen tartsd, fóliába csomagolva vagy légmentesen záródó edényekben, hogy puhák és frissek maradjanak.

Ha szeretnéd feldobni a müzliszeleteket, kis darabokra vágott csokoládét, kókuszreszeléket is adhatsz a keverékhez, mielőtt a mogyoróvajjal és a mézzel összedolgoznád.