Ami a legtöbb fejtörést okozza: paleolit reggeli a hét minden napjára

Írta: ,

A paleolit táplálkozásra történő átálláskor a legtöbb fejtörést általában az okozza, hogy mit együnk az eddig „jól bevált” kifli-dzsem vagy müzli-tej párosítás helyett. Az életmódváltásnál meg kell tanulnod másképpen gondolkozni, és nem a megszokottat helyettesíteni, hanem az új alapanyagokban megtalálni a kedvedre valót. Segítünk elkezdeni! Összegyűjtöttünk a hét minden napjára egy reggeli tippet.

Hétfő – Kókuszos joghurt Kép forrása: apumpkinandaprincess.com

1/7 Hétfő – Kókuszos joghurt

Hozzávalók:  

1/2 liter kókusztej, 1 evőkanál zselatin, 1 probiotikum kapszula.

Elkészítés: 

Egy kevés kókusztejben főzd meg a zselatint, a maradék tejet pedig melegítsd fel, majd öntsd hozzá. Várd meg, amíg picit kihűl, és keverd hozzá a probiotikum kapszula tartalmát. A következő lépés a melegen tartás: tedd be 45 fokos sütőbe, vagy ha már kellőképpen felszerelt paleolitos vagy, akkor joghurt melegítőbe. Annál jobban összeáll, minél tovább tartod így. Az ajánlott időtartam 12 óra – tehát ha vasárnap este elkészíted, másnap reggelre tökéletes lesz. Fogyasztás előtt rázd össze és tedd a hűtőbe, ott szépen megdermed. 4-5 napig is eláll.

Kedd – Mandulás muffin Kép forrása: bakerbynature.com

2/7 Kedd – Mandulás muffin

Hozzávalók:

15 dkg darált mandula, 25 dkg reszelt alma vagy banán, 4 dkg nyírfacukor, 1 ek szódabikarbóna, 1 dl kókusztej, 2 tojás, 1 evőkanál kókusz- vagy dióolaj.

Elkészítés:

A hozzávalók eltérésén kívül ugyanúgy kell sütni, mint a klasszikus muffinokat.

Keverd össze az alapanyagokat, és töltsd bele a muffin formába, majd 180 fokra előmelegített sütőben süsd 20-25 percig.

Tipp: Hogy ne legyen híg a tészta, a darált mandulába reszeld bele az almát, így azonnal fel tudja szívni a levét.

3/7 Szerda – Póréhagymás szalonnás tojás

Ha reggel a sós ízeket kívánod jobban, akkor ez a te recepted. 

Többféleképpen is elkészítheted, de a legegyszerűbb, ha apróra felvágod a póréhagymát és a szalonnával együtt megpirítod. Ehhez semmilyen zsiradékot nem kell használnod, mert a bacon zsírja elegendő hozzá. Ha már mindkettő kellőképpen megpirult, akkor üsd rá a tojást és lassú tűzön, üvegfedő alatt hagyd pár percig sülni – kész is!

Tipp: Bármilyen zöldséggel készítheted, de nyugodtan fogyaszd a párolt póréhagymát reggelire, nem lesz tőle hagymás leheleted.

Csütörtök – Gyümölcstál vagy turmix Kép forrása: twopeasandtheirpod.com

4/7 Csütörtök – Gyümölcstál vagy turmix

Ez a legegyszerűbben elkészíthető reggeli, mivel a paleolit étrend kivétel nélkül az összes gyümölcs fogyasztását engedélyezi.

Arra kell csak odafigyelned, hogy a szezonnak megfelelő friss gyümölcsöket válassz.

Ha szereted az epret, akkor eljött a te időd! Elkészítheted többféle gyümölccsel kombinálva és mandulával megszórva, vagy akár eperturmixot is készíthetsz belőle mandulatejjel hígítva.

Péntek – Avokádókrém répával Kép forrása: theseasidebaker.com

5/7 Péntek – Avokádókrém répával

Hozzávalók:

1 db érett avokádó, 2 db tojás, 1 gerezd fokhagyma, 1 tk parajdi só, 1/2 tk őrölt bors, 1 ek kókuszzsír, pár csepp citromlé, 1 répa vagy uborka.

Elkészítés:

Ha megvan hozzá minden alapanyag, akkor 10 perc alatt elkészíthető. Főzd keményre a tojásokat, hámozd meg az avokádót, és aprítsd össze. Egy tálban keverd össze az összes hozzávalót, és már tunkolhatod is bele a répát vagy az uborkát.

Tipp: A tojás főzésénél tegyél a főzővízbe egy kis kanál szódabikarbónát, és akkor nem fog megrepedni a héja.

Szombat – Paleolit kenyérből melegszendvics Kép forrása: twopeasandtheirpod.com

6/7 Szombat – Paleolit kenyérből melegszendvics

Szombat a brunch napja, és a jó hír, hogy ehetsz bármilyen felvágottat és zöldségeket frissen facsart narancslével, csak a kenyeret készítsd el házilag.

Hozzávalók:

10 dkg őrölt mandula vagy mandulaliszt, 10 dkg őrölt szezám vagy szezámliszt, 5 dkg lenmagpehely, 1 ek zsír vagy kókuszolaj, 3 tojás, 1 tk szódabikarbóna, 1 tk só, bors, 1,5 dl víz.

Elkészítés:

Egy tálban keverd össze a hozzávalókat, majd tedd bele egy sütőpapírral kibélelt üvegtálba, és süsd 40-45 percig (ha ropogósabbra szeretnéd, akkor lehet picit tovább) 190 fokos sütőben. Miután elkészült, fordítsd ki a tálból, szeleteld fel és tedd vissza a sütőbe még 5-10 perce, így még ínyencebb lesz.

Vasárnap: Csokitorta Kép forrása: flavorite.net

7/7 Vasárnap: Csokitorta

Hozzávalók:

6 tojás, 100 g kókuszzsír, 50 g kakaópor, 100 g nyírfacukor, 500 g meggy, 300 g mandulaliszt, 1 kk szódabikarbóna.

A csokimázhoz:

30 g kakaópor, 50 g nyírfacukor + 3 ek víz, 50 g kókuszzsír.

Elkészítés:

Keverd habosra a tojások sárgáját a cukorral, a fehérjét pedig verd fel habbá. Add hozzá a felolvasztott kókuszzsírt, a mandulalisztet, a kakaóport és a szódabikarbónát, és óvatos mozdulattal a habot is. A masszát öntsd bele egy sütőpapírral bélelt 26 centis formába, és kb. 25 percig süsd. Amikor elkészült, vedd ki a formából, és hagyd hűlni. A csokimázhoz mérd ki a cukrot, önts rá forró vizet, de csak annyit, hogy éppen ellepje. Ha felolvadt, tedd bele a kókuszzsírt, majd a kakaóport. Végül keverd hozzá az összeturmixolt meggyet, és kend a tortára.