6 zabos süti, ami nem csak finom, de egészséges is

Írta: ,

Ha valamilyen cukormentes vagy édességmentes diétát követsz, akkor a legnehezebb dolgod valószínűleg az édes finomságok pótlásával van. Nem egyszerű ugyanis olyan egészséges édességeket találni a boltokban, amik valóban finomak is és amiket szívesen megeszel. Ha azonban rá is bukkansz egy-kettőre, hamar megunod majd őket. A legjobb megoldás ilyenkor, hogy magadnak készíted ezeket a finomságokat! Mutatjuk hogyan!

Áfonyás-mandulás Kép forrása: bakerita.com

1/5 Áfonyás-mandulás

Hozzávalók: 350 g natúr zabpehely, 5 dl tej (mandulatej, kókusztej, szójatej), néhány maréknyi kisebb darabokra vágott mandula, friss vagy fagyasztott áfonya, méz/juharszirup, 2 kiskanál vanília aroma, 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál fahéj

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, bélelj ki egy muffinformát kis muffin papírokkal vagy használj szilikon sütőformát, majd tegyél minden hozzávalót egy közepes tálba és keverd össze őket.

Fontos, hogy mindenhova jusson mindenből, hiszen így lesz egyenletes és finom mindenhol a zabos édességed.

Ha úgy érzed, hogy nagyjából kész a massza, akkor oszd el egyenlően a zabos keveréket a mélyedésekben, majd süsd körülbelül 20 percig.

Sütés után hagyd, hogy a formában hűljenek egy kicsit a kekszek, mert melegen nehezen tudod majd szépen, egyben kivenni őket!

Citromos-mákos Kép forrása: fitmittenkitchen.com

2/5 Citromos-mákos

Hozzávalók: 350 g natúr zabpehely, 5 dl tej (mandulatej, kókusztej, szójatej), két evőkanál darált mák, két kiskanál citromlé (friss vagy üveges), 2 kiskanál reszelt citromhéj, méz/juharszirup, 2 kiskanál vanília aroma, 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál fahéj

Elkészítés:

Az előzőekhez hasonlóan szükséged lesz a kibélelt muffinformákra és egy közepes tálra, amiben minden hozzávalót összekeverhetsz.

Ha viszont épp nem találod a muffinsütődet vagy csak kipróbálnál egy másik elkészítési módot, akkor tepsin sütőpapíron is elkészítheted a kekszeket.

Ebben az esetben a masszából kis golyókat kell formálnod, majd a tenyereddel szétlapítani őket. Bármelyiket is választod, körülbelül húsz perc sütés elegendő lesz neki.

Igazán remek édesség, hiszen nem csak édes, de szuperül frissít is!

Édeskrumplis-répás Kép forrása: amyshealthybaking.com

3/5 Édeskrumplis-répás

Hozzávalók: 350 g natúr zabpehely, 5 dl tej (mandulatej, kókusztej, szójatej), méz/juharszirup, 2 kiskanál vanília aroma, 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál fahéj, 250 g édesburgonyapüré, 150 g reszelt sárgarépa, szerecsendió, szegfűszeg

Elkészítés:

A kekszek elkészítése előtt hámozd meg az édeskrumplit, majd vágd kis darabokra és főzd meg. Ezután egy kis vajjal vagy önmagában nyomd össze villával, hogy egy nagyjából homogén masszát kapj.

Ezután hámozd meg a répákat, majd reszeld le egy sajtreszelőn.

Ha mindennel megvagy, akkor vegyítsd őket a recept többi hozzávalójával, majd keverd össze az egészet úgy, hogy mindenhol egyenletes legyen a massza.

Ezután jöhet a muffinforma és a sütés. Már csak ki kell várnod a 20 perc sütést és még néhány percet, hogy kihűljön, menni fog?

Banános-mogyoróvajas Kép forrása: buttercreamblonde.com

4/5 Banános-mogyoróvajas

Hozzávalók: 350 g natúr zabpehely, 5 dl tej (mandulatej, kókusztej, szójatej), 2 nagy banán, 120 g mogyoróvaj, 2 kiskanál vanília aroma, 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál fahéj

Elkészítés:

A banánokat hámozd meg, majd villával pürésítsd, add hozzá a mogyoróvajat, majd sorban a többi hozzávalót.

Figyelj, hogy a tejet csak fokozatosan öntsd a hozzávalókhoz, így ugyanis könnyebben tudsz majd dolgozni a masszával.

Ha megvagy, akkor keverd el egyenletesen a hozzávalókat, majd kanalazd a muffinformába, ami mehet is a sütőbe körülbelül 20 percre.

Banán és mogyoróvaj együtt? Nem kérdés, hogy imádni fogod!

Áfonyás-narancsos Kép forrása: damndelicious.net

5/5 Áfonyás-narancsos

Hozzávalók: 350 g natúr zabpehely, 5 dl tej (mandulatej, kókusztej, szójatej), két maréknyi aszalt áfonya, méz/juharszirup, 2 kiskanál vanília aroma, 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál fahéj, egy maréknyi kis darabokra vágott dió, 2 kiskanál reszelt narancshéj, 2 kiskanál friss narancslé

Elkészítés:

Az elkészítés hasonló az előzőekhez, hiszen nincs más dolgod, mint mindent jól összekeverni, majd a muffinsütő kis mélyedéseibe kanalazni a masszát és 20 perc alatt aranybarnára sütni a kis kekszeket.

Tipp: Ha először próbálod ezt a zabos édességreceptet, akkor érdemes többfélét kipróbálni egyszerre, hiszen egy muffinsütőben akár tizenkét különböző variációt is elkészíthetsz!

Utána már csak annyi a dolgod, hogy kiválaszd, hogy melyik lesz a kedvenced!