5 isteni, házilag készíthető granola recept

Írta: ,

Szinte már előre látom, hogy ez a cikk az egészségtudatos emberek köreiben is megosztó lesz. Ugyanis a saját ismertségi körömből merítkezve, vannak, akik igazi csoda tápláléknak tartják a granolát, míg mások kerülendőnek, és vannak, akik egyenesen károsnak. Én azonban ehhez az ételhez is úgy állok, mint a legtöbb boltban kapható feldolgozott élelmiszerhez. Ha elkészíthető házilag, a saját ízlésünkre, életmódunkra és anyagcserénkre szabva, jöhet!

Mindenekelőtt tisztázzuk, hogy mi is az a granola, sokan ugyanis az előre elkészített, megvásárolható, rengeteg felesleges és rossz szénhidrátot tartalmazó készítményekkel azonosítják. Csak hogy a történetbe egy kis csavart is csempésszek, elárulom, hogy a „granula” valóban nem a legegészségesebb készítmények közé tartozott hajdanán, mivel lisztből készült keksz törmelék volt, melyet a negyvenes években kezdtek el forradalmasítani. Ekkor születtek meg az első egészségtudatos granola receptek, melyek az évek során mind tovább és tovább fejlődtek, ahogy kezdtek megjelenni a tudatosabb alapanyagok. Mára a legtöbb verzió alapját a zab vagy más gabonaféle adja, melyeket különböző magvakkal és aszalványokkal szoktak társítani. Reggelinek is kiválóan alkalmasak, de akár edzés előtt is fogyaszthatjuk őket. Fontos, hogy én főként azoknak ajánlom, akik rendszeresen mozognak, és megfelelő szénhidrátforrást keresnek a mindennapokra, illetve, akik vegán étrendet szeretnének kialakítani maguknak.

Most 5 olyan receptet hoztam el, melyek viszonylag olcsón kigazdálkodhatóak, és könnyedén saját ízlésre formálhatóak. Érdemes kísérletezni az összetevőkkel, és azok mellett maradni, melyek nem okoznak problémát az emésztésben, és könnyedén beépíthetőek a napi kalóriabevitelbe!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
A saját receptem Kép forrása: lovelylittlekitchen.com

Hozzávalók:

2 bögre zabpehely (én a nagyobbik szeműt szoktam használni)

½ bögre lenmagpehely

3 evőkanál dióolaj

2 evőkanál agavé szirup, méz vagy juharszirup (én egy evőkanál juharszirupot és 1 evőkanál mézet szoktam használni)

Ízlés szerint: chia mag, kókusz pehely, mandula, török mogyoró, kesudió, asztalt gyümölcsök, bármi, ami jól esik

Egy serpenyőben a dióolajon lepirítjuk a zabpelyhet. Ha már szép aranybarna, akkor hozzá adjuk az édesítőszert és a lenmagpelyhet, majd tovább pirítjuk pár percig. Levesszük a tűzről, és hozzá keverjük a további szárazanyagokat, mint a mandula, mogyoró vagy chia mag. Fontos, hogy az aszalványokat, illetve étcsokoládét és hasonló összetevőket csak a kihűlést követően tegyük hozzá! Jól zárható dobozban akár két hónapig is eláll. Főként reggelire vagy edzés előtt ajánlom, görög joghurttal, smoothie-val vagy növényi-tejjel. Friss gyümölcsökkel is megbolondíthatod!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sült finomságok gyümölcslével Kép forrása: fooduzzi.com

Hozzávalók:

35 dkg zabpehely

25 dkg olajos mag, ízlés szerint (dió, pekándió, mogyoró, stb.)

1 teáskanál só

1 teáskanál fahéj

15 dkg méz, juharszirup vagy agavé szirup (kb. másfél-2 evőkanálnyi)

0.5 dl növényi olaj

0.5 dl 100% narancslé vagy más gyümölcslé

A száraz anyagokat összekeverjük, majd a mézet, az olajat és a gyümölcslét mikróban meglangyosítjuk, hogy homogén állagúvá váljon.

Ezt követően hozzáadjuk a száraz keverékhez, és jól eldolgozzuk. Az így kapott elegyet sütőpapírral bélelt tepsibe szórjuk, elegyengetjük és 160°C-on, 40-50 percig sütjük. Kb. tíz percenként érdemes átforgatni. Miután elkészült, kivesszük, és még langyosan hozzákeverjük a magvakat, esetleg étcsokit vagy aszalt gyümölcsöket. Több hétig is eláll, bár a tapasztalatok azt mutatják, hogy nem tart ki addig!