Megkeményedett otthon a kenyér? Ezekhez nyugodtan felhasználhatod még így is

Szirák Viki
Írta: ,

Nehéz eldönteni, milyen kenyeret vegyél a boltból, ahogy azt sem egyszerű kitalálni, hány darabot vigyél haza. Hiszen egy idő után a legszebb kenyér is megkeményedik, már elveszíti puhaságát, és lényegében ehetetlenné válik. Szerencsére ilyenkor nem kell kidobnod és újat venni, hiszen van pár szuper megoldás, ami a segítségedre lesz!

Az első, amit meg kell tenned, hogy melegítsd elő a sütőt 150°C-ra. Közben a kenyeret nedvesítsd meg vízzel úgy, hogy megnyitod a csapot egy kicsit, és aláteszed. Ne izgulj, a nedvességtől nem lesz szivacsos, ennyi szükséges a megpuhításhoz, csak arra figyelj, hogy a héja legyen vizes, és ne a belseje.

Ez azért fontos, mert amikor beleteszed majd a sütőbe, az alacsonyabb hőfok hatására a víz elkezd kigőzölni belőle, ezáltal puhává téve a belsejét.

Nem kell túl sokáig sütőben hagyni a kenyeret; úgy öt perc után vedd ki, és nyomd meg gyengéden a héját. A lényeg, hogy nyomás hatására ropogósnak tűnjön, de már legyen puhább, mint előtte. A kenyér méretétől és fajtájától függően kell sütni, ez egy nagyobb darab esetén akár 10-15 perc is lehet. Körülbelül 5 percenként ellenőrizd az állagát. Ennek a trükknek köszönhetően a már megkeményedett kenyér ismét ehetővé és puhává válik, így nyugodtan felhasználhatod nem csak bundáskenyérhez, de egyszerű szendvicsekhez is!

A kenyérből könnyedén készíthetsz kenyérmorzsát is, kisebb és nagyobb darabokban. Ez különböző fogások elkészítéséhez, sőt, akár krémlevesekbe is jól jöhet, és légmentes zacskóban tárolva 3 hónapig is eláll! Fogd a kenyeret, vágd fel egyenletes szeletekre, és tedd be őket a sütőbe alacsony hőfokon (150°C megfelelő lehet).

Körülbelül egy órán át kell benn maradniuk, időnként pedig forgasd meg őket, hogy mindkét oldaluk egyenletesen keményedjen meg. Ezzel a módszerrel a kenyér elkezd kiszáradni.

Ezután törd apró darabokra, attól függően, mire szeretnéd használni - akár a turmixgépbe is beteheted, hogy kifejezetten kenyérmorzsa legyen belőle.

A korábban említett légmentes zacskóban hosszú ideig megőrzi szavatosságát, sőt, a fagyasztóba is teheted, ott sem lesz baja! Ha pedig az általad kinézett recept a későbbiekben friss kenyérdarabokat igényel, a szárítottat egyszerűen csak mártsd bele tejbe, és már nem is lesz olyan kemény!

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv