Maradj otthon minimál menü - Így főzz tartós alapanyagokból finomat

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Már több mint két éve növényi étrendet folytatok, így a kisujjamban van, miként főzzek a tartós alapanyagokból izgalmas és finom ételeket. Persze, a sok friss zöldség és gyümölcs, ami mindennap az étrendem részét képezi, gyakran romlandó, de még így is sokkal tovább elállnak, mint az állati eredetű „alapanyagok”. Szerencsére akkor is lehet kombinálni a fogásokat, ha te nem akarsz ebbe az irányba elindulni, de szeretnéd izgalmassá tenni a menüdet anélkül, hogy kétnaponta boltba kelljen járnod.

Hüvelyes zöldségek

Étrendtől függetlenül a hüvelyes zöldségekre abszolút érdemes támaszkodnod ebben az időszakban. Ezek az alapanyagok tökéletesen tárolhatóak akár hosszú éveken keresztül, és bámulatosan széles palettát kínálnak a konyhában. Korábban én is csak a hagyományosnak számító hüvelyes zöldségeket vettem, de ma már tudom, hogy pl. a klasszikus zöld lencsén túl létezik barna, sárga, fekete sőt, még vörös is. Ugyanez igaz a babokra, borsófélékre is: már azzal is rengeteget színesíthetsz az étrendeden, ha időnként felcseréled az alapanyagokat, és nem zöld, hanem sárgaborsóból készíted a főzeléket. De a hüvelyes zöldségek nem csupán arra alkalmasak, hogy tartalmas főzelékeket, vagy éppen leveseket készíts belőlük, bár ezekre garantáltan tökéletesek.

Mennyei zöldségfasírtokat, krémeket dobhatsz belőlük össze: a csicseriborsóból pl. isteni a falafel és a hummusz is.

Annak érdekében, hogy ne kelljen egész nap főznöd a hüvelyeseket, egy éjszakát, vagy egy napot áztasd őket, illetve feltétlenül ruházz be egy kuktára, mert bámulatos módon lecsökkenti a főzés időtartamát. 

További ételek, amik ezekből az alapanyagokból készülhetnek: zöldséges lasagne (pl. vörös lencséből), mungóbabcsíra salátához, dahl, tárkonyos borsóleves, pásztorpite, zabpelyhes zöldségfasírt, zöldséges spagetti, babos paella, chili sin carne, babsaláta, zöldséges frittata (csicseriborsó lisztből)

Tartós zöldségek 

A tartós zöldségeket illetően a legjobbak a káposzta- és hagymafélék, ezekből érdemes otthonra feltankolnod. A gyökérzöldségek ugyancsak jól tárolhatóak a hűtőszekrényben, valamint a karfiol és a brokkoli is sokáig eláll, különösen akkor, ha egy nedves törlőkendőt borítasz rá. És hogy mi készülhet ezekből a finomságokból?

A forró leveseken (akár krémleveseken) túl mennyeik a rakott ételek: a rakott káposzta, brokkoli, karfiol, valamint a rakott krumpli sem hiányozhat a fogások közül.

Mindegyikben ott a helye a hagymának is, amiből ugyancsak ízletes és tartalmas leveseket készíthetsz – és akkor még szó sem esett a két, említett ételcsoport kombinálásáról!

A hagymás bab, a savanyú káposztás- babos egytálétel legalább annyira ínycsiklandó választás, mint a borsópörkölt burgonyával

További ételek, amik ezekből az alapanyagokból készülhetnek: káposztás tészta, korhelyleves, zellerkrémleves, vadas, karfiolrizs, paradicsomos káposzta, zöldséges curry, kínai pirított tészta, tavaszi zöldségleves, finomfőzelék.

Gabonafélék

A gabonafélék ugyancsak alapélelmiszernek számítanak, és a kínálatot tekintve jóval túlmutatnak a finomlisztet érintő felvásárolási lázon. Tény, hogy utóbbiból is nagyon sok egyszerű ételt készíthetsz, kezdve a lángostól, a pogácsán keresztül egészen a burritoig, pizzáig, de a gabonafélék ezeknél sokkal változatosabbak. Mivel az én étrendem jelentősrészt ezeken alapszik, mindig tartok itthon belőlük néhány kilót, hogy változatosan tudjak főzni.

Kihagyhatatlan alapanyag a konyhámban a rizs, de előszerettel főzök kölest, bulgurt, árpát, quinoát, búza- és kukoricadarát és persze a zabpehelyből sem fogyok ki sosem.

Bár ezek az alapanyagok sokak számára csupán köretek, kiválóak ahhoz, hogy egytálételek alapját képezzék – akár édes, akár sós változatban. A köles különösen sokrétű, hiszen készülhet belőle vegán kolbász, hamis túrógombóc, vagy akár édes köleskása. És akkor még szó sem esett a különböző tésztákról, amik akár egy fűszeres-paradicsomos mártással, akár fokhagymás, bazsalikomos pesztóval is mennyei fogásnak bizonyulnak.

További ételek, amik ezekből az alapanyagokból készülhetnek: rizsfelfújt, rizottó, sült zabkása, császármorzsa, darás tészta, bulgur saláta, köles körözött, fűszeres árpa pirított tofuval, tabulé, pásztorbulgur, polenta, granola.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv