Hiánycikk az élesztő? Készítsd magadnak otthon, pofonegyszerűen!

Szőke Angéla
Írta: ,

Mikor már lehetett sejteni, hogy a koronavírus járvány világméreteket fog ölteni, az emberek – ki tudja miért – elkezdték feltölteni készleteiket, legelőször valamiért a WC-papírt halmozták fel. Majd a pánikvásárlás az élelmiszereket is elérte, itthon főleg a liszt, az olaj és a cukor fogyott el leghamarabb a boltok polcairól. Azonban volt még egy alapanyag, amit nemcsak nálunk, hanem Angliában és Amerikában is elkapkodtak és ez – némileg meglepő módon – nem más, mint az élesztő.

Ha belegondolunk, valahol érthető ez a jelenség, hiszen sokan kezdtek „stressz-sütésbe”. Egyrészt azért, mert a karanténban van idejük rá, másrészt azért, mert jobb otthon előállítani az ételeket, mint gyakran járni a zsúfolt, fertőzésveszélyes boltokba. És természetesen az is jót tesz, ha az ember kiélheti kreativitását a konyhában. Ha te is kétségbe estél, amiért sehol nem lehet élesztőt kapni, adunk pár ötletet, hogyan állítsd elő magadnak otthon, pofonegyszerűen. 

Használj helyette sütőport

Az élesztő legkönnyebben sütőporral helyettesíthető, de nem tagadjuk, hogy itt azért némi kompromisszumra is szükség lesz. Mégpedig arra, hogy olyan kenyér- vagy sütemény receptet keressünk, amihez nem kell élesztő. Vannak olyan „gyorskenyér” fajták, amik az élesztő helyett sütőporral készülnek, de sok keksz, muffin és sütirecept van, ami szintén ilyen. A sütőporral készült kenyérnek picit más az íze, mintha élesztővel készült volna, erre készülj fel. 

Szódabikarbóna és citromlé

Bizony, ez a kombináció remekül működik, ha sem élesztő, sem sütőpor nincs kéznél. A szódabikarbóna ugyanis lebomlik, ha savas anyaggal lép kapcsolatba és az eközben keletkezett szén-dioxid és vízgőz szépen fellazítja a tésztát. A citromlevet keverd össze sütőporral – egyenlő arányban - és kész az élesztő-helyettesítő. 

Szódabikarbóna és ecet

Ugyanúgy, ahogy az előző pontban, a szódabikarbónát ecettel is keverhetjük, hiszen az is egy sav, amivel reakcióba lép és ezáltal megnő a térfogata. Pont annyit tegyél a tésztába a keverékből, amennyi élesztőt tennél bele.

Strannik_Fox/depositphotos.com

Egyszerű otthoni vadkovász

Az elmúlt hetekben mindenkinek lett legalább egy-két olyan ismerőse, aki büszkén mesélte, hogy otthon elkezdett kovászt nevelni. A kovászos kenyér a legfinomabb és otthoni elkészítése nem ördöngösség, hiszen nem kell hozzá más, csak liszt, víz és némi türelem, mert ez nem egyik napról a másikra készül el.

50 ml langyos vízhez adj 50 ml lisztet és tedd egy széles szájú befőttesüvegbe, amire tedd rá a tetejét, de ne csavard rá, hogy a kovász levegőhöz jusson. 

Jól keverd össze, majd 24 órával később megint „etesd meg”: vegyél ki belőle 50g-ot egy tiszta befőttesüvegbe, majd ehhez az 50g-hoz adj hozzá még 50g lisztet és 50ml vizet. Ha buborékokat látsz, az jó jel, mert azt jelenti, hogy beindult a folyamat. Körülbelül 3 nap után napi kétszer is etetned kell a kovászodat egészen a hetedik napig. Az anyag kb. egy hét elteltével használható élesztőként. Hűtőben tartva elegendő lesz majd csak heti egyszer etetned. 

Szuper útmutatót ad egyébként több hazai pék is, mint például Szabi, a pék, akit a youtube-on követhetsz!

Ne félj kísérletezni!

Az élesztő – mint kiderült – többféle anyaggal is pótolható, de fontos tudni, hogy igazából egyik sem egy az egyben ugyanolyan, mintha tényleg élesztőt használtunk volna. Lehet, hogy az eredmény ízre vagy állagra kicsit más lesz, mint amit vártál de ne csüggedj, a sütés élményéhez hozzátartozik a kísérletezés, a meglepetés és olykor a kudarc is. 

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba