Raclette zsályával

Írta: ,

A zsálya a latin salvia szóból származik, amelynek jelentése: menekülni. A néphit szerint ha zsálya van a kertben, akkor egészség is van, mert gyógyító ereje megmenti a családot a betegségektől. Füzérvirágzatú növény, szirmai kékeslilák, ritkábban rózsaszínek vagy fehérek. És kiváló raclette-et lehet belőle készíteni!

Hozzávalók (4 személyre):

  • 2 szelet kenyér
  • 80 dkg krumpli
  • 4 zsályalevél
  • vaj
  • 15 dkg sajt
  • 1,5 dl tejszín
  • bors
  • szerecsendió
  • zsályalevelek a díszítéshez

Elkészítés:

Mosd meg a krumplit, majd főzd meg héjában. Ezután hagyd kihűlni, majd hámozd meg, és vágd fel karikákra. A zsályát vágd fel csíkokra.

Serpenyőbe tegyél vajat. Rakd bele a krumplit a zsályával együtt, és gyakori forgatás közben süsd 10 perc alatt aranybarnára.

A sajtot vágd fel vékony darabokra, keverd a krumplihoz, és várj, amíg megolvad. Öntsd rá a tejszínt, szórj rá sót és borsot. Főzd az egészet még 5 percig. Az alja süljön aranybarnára. Díszítsd zsályával. 

Almakompótot ajánlunk mellé.