Olívabogyókrém, a hosszú életű krétaiak kincse

Írta: ,

Az olívabogyót ismereteink szerint Kréta szigetén termesztették először, Kr.e. 3500 körül. Izraelben, az Olajfák hegyén úgy tartják, hogy az ottani fák már Jézus idején is léteztek, vagyis már több mint két évezredesek.

A telítetlen zsírsavakban gazdag olajbogyó rendkívül egészséges.

A magas antioxidáns tartalomnak köszönhetően lassítja az öregedést, hasznos a reumásoknak és a cukorbetegeknek is. Növeli az ellenálló képességet. Nyugtató hatású anyagainak hála, stressz ellen is kiváló.

Az olívabogyó a mediterrán konyha kihagyhatatlan alapanyaga.

Hozzávalók:

  • 10 dkg magozott zöld olívabogyó
  • 2 aszalt paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • közepes póréhagymából 2 cm-es darabka
  • pici fej lilahagyma
  • 1/2 citromreszelt héja és leve
  • kis csokor petrezselyem
  • bors
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • kis doboz (56 g) tonhalkonzerv sós lében eltéve

Elkészítés:

A magozott olívabogyókat kettévágjuk. Az aszalt paradicsomot is felaprítjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, karikára vágjuk. A lilahagymát is megtisztítjuk, felszeleteljük. A póréhagymát is kis darabokra vágjuk.

A petrezselyemzöldet felaprítjuk.

Az alaposan megmosott kezeletlen citrom héját lereszeljük, levét kifacsarjuk.

Aprítógépbe rakjuk az olívabogyót, az aszalt paradicsomot, a fokhagymát, a lilahagymát és a póréhagymát. Rászórjuk a petrezselyemzöldet. A citromlevet és a reszelt citromhéjat is beletesszük.

A tonhalkonzervről a sós levét leöntjük, és a halat az aprítóba borítjuk.

Két evőkanál extra szűz olívaolaj kell még az aprítóba, pici só, 1-2 tekerésnyi bors, és indulhat is az aprítás.

Ha kész, akkor kóstolhatunk. Esetleg egy pici só, vagy bors még kellhet a krémbe, hogy ízlésünknek teljesen megfeleljen.

Annyit azonban szerénytelenül is elmondhatok, hogy ez az olívabogyókrém maga egy gasztronómiai csoda! Ha nem hiszed, próbáld ki!

Teljes kiőrlésű pirítósra isteni, de szendvicsbe is teheted.