Cheddar vagy Camambert? Elmondjuk, melyik sajt mire való

Zabolai Margit
Írta: ,
Cheddar vagy Camambert? Elmondjuk, melyik sajt mire való

Krémesek vagy kemények, fűszeresek, vagy éppen orrfacsaró szagúak. A sajtok világában mindenki megtalálhatja a kedvencét, ráadásul a finom tejtermékeket ezerféle módon lehet elkészíteni. Most végre elmondjuk, melyiket érdemes sütni, bundázni, mártogatni vagy csak szeletelni.

Cheddar

A cheddar Anglia legnépszerűbb sajtja, de az egész világon szép karriert futott be, amit kellemes, enyhén csípős íze mellett valószínűleg különleges állagának is köszönhet.

A cheddar tömör, szilárd sajt, mégis nagyon könnyen olvad, magában fogyasztva is selymes, lágy az állaga.

A cheddar olvasztva talán az egyik legfinomabb sajt, mártogatósnak is jó zöldséggel vagy kenyérdarabkákkal, de például rakott ételekre, pizzára vagy melegszendvicsre is fantasztikus feltét lehet.

Kéksajt

Ismét egy mítosz eloszlatása következik: a kéksajt tulajdonképpen nem egy sajt, hanem egy sajtféle, amiből több változat is létezik.

A rokfort vagy a gorgonzola egyaránt kéksajtok, a közös bennük, hogy kékes színű gombatelepek tarkítják őket, ízük határozott, sós, állaguk közepesen kemény.

A kéksajtokat önmagukban, falatkákként is érdemes tálalni, de akkor sem fogsz csalódni, ha salátára morzsolod őket.

Ízük a zöldségekkel, gyümölcsökkel, de a dióval is tökéletesen összesimul.

Vajjal összekeverve finom szendvicskrémet, tejszínnel összemelegítve pedig finom mártogatóst készíthetsz belőle.