Cheddar vagy Camambert? Elmondjuk, melyik sajt mire jó

Zabolai Margit
Írta: , Frissítve:
Cheddar vagy Camambert? Elmondjuk, melyik sajt mire jó

Krémesek vagy kemények, fűszeresek, vagy éppen orrfacsaró szagúak. A sajtok világában mindenki megtalálhatja a kedvencét, ráadásul a finom tejtermékeket ezerféle módon lehet elkészíteni. Most végre elmondjuk, melyiket érdemes sütni, bundázni, mártogatni vagy csak szeletelni.

Cheddar

A cheddar Anglia legnépszerűbb sajtja, de az egész világon szép karriert futott be, amit kellemes, enyhén csípős íze mellett valószínűleg különleges állagának is köszönhet.

A cheddar tömör, szilárd sajt, mégis nagyon könnyen olvad, magában fogyasztva is selymes, lágy az állaga.

A cheddar olvasztva talán az egyik legfinomabb sajt, mártogatósnak is jó zöldséggel vagy kenyérdarabkákkal, de például rakott ételekre, pizzára vagy melegszendvicsre is fantasztikus feltét lehet.

Gouda

A gouda eredetileg Hollandiából származik, de a többi európai konyhában is nagyon jól érzi magát. Külseje lehet piros, de többnyire narancssárga - elvégre Hollandia büszkeségéről van szó.

Helyes kiejtése egyébként "houda", de ennél sokkal fontosabb, hogy minél régebb óta érlelik, annál keményebb lesz ez az egyébként sem puha sajtféle.

Az íze kicsit édeskés, de az 5-6 éves gouda sajtoknak már kifejezetten erős aromája van - és ezeknek az ára is meglehetősen borsos.

Ha valamire sajtforgácsot szeretnél szórni - például levesre vagy salátára - a gouda nem lesz hálátlan választás, de talán a legjobb, ha a vacsora végén, kockára vágva, gyümölccsel kínálod. Körtével különösen finom!

Fókuszban

A hibrid autóké a jövő?

5 gyors ünnepi főfogás - mert nem a konyhában eltöltött időn múlnak az ízek!

7 gyakori tünet, ami magnéziumhiányra utalhat - Rád hány igaz?

Full hibrid, plug-in hibrid vagy mild hibrid? Tegyünk rendet a fejekben hibrid fronton

Csak olyat ajándékozz, amit magadra is kennél! 7 fantasztikus növényi alapú kozmetikum karácsonyra