Kipróbálnál valami újat? A legjobb afrikai főétel receptek

Írta: ,

Ha valami különlegeset szeretnénk főzni, a legtöbben keleti vagy francia receptek után nézünk, esetleg dél-amerikai ételeket készítünk, pedig még számos kultúra fogásai között válogathatunk. Ha szeretnél olyan ételt készíteni, amivel esetleg még eddig nem próbálkoztál, mutatunk neked néhány afrikai receptet, hogy biztosan különleges menüt főzhess!

A csirke tagine gyakorlatilag egy zöldséges afrikai pörkölt, amelyet elsősorban rizzsel vagy kuszkusszal érdemes tálalni. A nevét a tagine edényről kapta, amely egy speciális fedeles kerámia tál, eredetileg ebben készül az étel, de egy sima edényben is elkészíthető.

A csirke tagine-hoz olajon kell megpirítanod egy félbe vágott vöröshagymát, és ezen kell lepirítanod egy szeletekre vágott padlizsánt is.

2-3 gerezd fokhagymát, 2-3 cm szeletekre vágott gyömbért és 50 dkg felkockázott csirkemellet – ehelyett használhatsz csirkecombot is – is rá kell tenned az alapra, és még egy kis olaj hozzáadásával kérget sütnöd rá.

Az ételre tegyél 4 darab aszalt paradicsomot is, sózd és borsozd, adj hozzá fél kávéskanál fahéjat, egy kis koriandert és sáfrányt, majd öntsd fel 2 dl vízzel, és fedővel együtt tedd az edényt a sütőbe, ahol 1-1,5 óra alatt puhára fog főni.

Tálalás előtt a padlizsánok egy részét vedd ki az ételből, a maradékot pedig nyomkodd össze benne, hogy besűrűsödjön a tagine.

Piri-piri csirke Kép forrása: jamieoliver.com

A piri-piri csirke elkészítése nagyon egyszerű, valójában ugyanis egy egészben sült csirkéről van szó, amelyet előtte egy különleges, csípős páckeverékkel kenünk be, és hagyjuk állni sütés előtt.

A pác többféle lehet, a következők közül válassz egyet az elkészítéshez: olaj, chilipor, zúzott fokhagyma , gyömbérpor és só, vagy olaj, almaecet, chilipor és só, vagy olaj, almaecet, chilipor és só, vagy vaj, citromlé, chilipor, zúzott fokhagyma, aprított petrezselyem és só, vagy olaj, borecet, száraz fehérbor, chilipor, zúzott fokhagyma, só és bors, esetleg vaj, citromlé, chilipor, zúzott fokhagyma, koriander, fahéj, gyömbér, aprított petrezselyem és só felhasználásával készülő.

A pácolt csirkét sütőben süsd meg omlósra, és csípős mártással, steakburgonyával tálald.