Két egyszerű vendégváró étel a csodás curryvel

Írta: ,

Az illatos, anyagcserét serkentő fűszer a keleti népek asztalán mindennapos szereplő. Ha te is szeretnéd egy kicsit jobban megismerni (plusz pár új receptet is felvennél a repertoárodba ezzel a fűszerrel), akkor mindenképp olvass tovább! 

Tényleg tudod, mi a curry?

Curry és India – két egymásba fonódó fogalom, pedig valójában a nálunk ismeretes fűszer a távol-keleti országban így önmagában nem is létezik. A Nyugaton használt curryt ugyanis a brit gyarmatosítók honosították meg és a tulajdonképpen egy fűszerkeveréket jelöl, mellyel európai környezetben is feleleveníthető a varázslatos India nyújtotta csípős-színes kulináris élvezet.

A curry tehát hiába él a köztudatban egyetlen fűszernövény őrleményeként: valójában egy tipikus indiai ízvilágot eredményező keverék, amely fő összetevői közé sorolható a szintén aranysárga kurkuma, a római kömény, a csili és a lepkeszegmag, de számos más fűszert is tartalmazhat.

Indiai ízek a konyhádban

A következő két vendégváró fogás igazán nem igényel nagy konyhai tudást, de még csak sok mosatlan edényt sem termel. Szükséged lesz viszont egy jó adag curry-porra és egy kis kísérletező kedvre! Jó ha tudod, ahány fajta curry kapható a boltokban, annyiféle pikantéria-faktorral rendelkeznek. Érdemes speciális, jobb minőségű kiszerelést választani belőle, hogy igazán különleges ízű étellel kápráztasd el a vendégeket. Desszertről is gondoskodj, a currys-fűszeres száj bizony kívánja az édeset!

1. Ínycsiklandó májkrém curryvel

Laza beszélgetős-borozós estékhez kiválóan illenek a különböző kenegetős harapnivalók. Újragondoltuk a májkrémet, amiből egy csodás, jól összehangolt karakteres ízkavalkád kerekedett. Ha a citromlét, a curryt a végén apránként adagolod, és figyeled, hogy melyik íz hiányzik még belőle, megtalálod majd a számodra tökéletes arányosítást. Vöröshagyma és petrezselyem meglepően sok kell bele! Jót tesz a végeredménynek, ha pár órát áll a hűtőben, hogy kellőképpen összeérjenek az ízek.

Így készítsd:

Miután legfeljebb harmadannyi puha vajat kikevertél a májkrémmel, bátran tegyél hozzá ízlés szerint jó sok apróra vágott vöröshagymát és petrezselymet, kevés sót, végül frissen facsart citromlét. Kiskanalanként adagold a curryt – ez adja meg a fűszeres-domináns alapízt, de folyamatosan kóstolgasd, nehogy túl sok legyen! Meleg, ropogós pirítóssal a legfinomabb.

2. Ropogós, currys arany csirkeszárnyak

Hamar előkészíthető a hozzá illő pác, és fél óra alatt roppanósra sül. Friss és mutatós, salátával és hozzá illő öntettel kínáld! Igazi szaftos ízvarázs, garantáltan lenyűgözöd vele a vendégeket.

Így készítsd:

Egy kis tálkába önts olívaolajat, curryt és annál egy kicsit kevesebb fokhagymaport, végül kanalazz hozzá ízlés szerint kevés mustárt, hogy jó krémes pácot kapj – pikánsnak így is pikáns lesz, ha tovább akarod fokozni a csípősségét, használj dijoni mustárt! Kiegészítheted pár csepp szójaszósszal is az egészet, ha viszont így teszel, ügyelj rá, hogy ne sózd be előre túlságosan a megmosott, szárazra törölt húst, mert a bolti szójaszósz többnyire igen sok sót tartalmaz.

Ezzel a páccal alaposan kenegesd be a csirkeszárnyakat, majd tedd a hűtőbe pár órára érlelődni. Ha szorít az idő, ez utóbbi műveleted akár el is hagyhatod. Lefedetlenül süsd szép pirosra őket 30-35 perc alatt! Lehetőleg mellőzd a légkeveréses funkciót, hogy ne száradjon ki. Hidegen is finom!