Jack potato – a héjában sült krumpli

Írta: ,

Tipikus angol fogásnak tartják a héjában sült burgonyát. Hazánkban is hagyománya van ennek a roppant egyszerű, de annál finomabb éteknek. Olvasmány élményeinkből is tudhatjuk, hogy iskolába menet a lurkók zsebét egy-egy ily módon megsütött krumplival tömték meg, hogy melegíthesse a csemeték kezét.

Ez az étel úgy jó igazán, ha jó ropogós a burgonya héja, finoman sós az íze, a belseje pedig szétomlik a szánkban.
 
Alaposan sikáld meg a krumplikat. Ha olajjal vékonyan bekened őket, a só jól rátapad majd, fantasztikus ízt kölcsönözve neki, ha megsült.

Hozzávalók 3 személyre:

  • 3 közepes burgonya
  • olaj
  • tejföl 
  • metélőhagyma
  • alufólia

Elkészítés:

A burgonyát alaposan megmossuk, villával megszurkáljuk. Ecset segítségével olajjal megkenjük a krumplikat, majd megsózzuk őket. 

Alufóliába csomagoljuk, és először 220 fokon sütjük 10 percig, majd 190 fokra visszavesszük a hőfokot, és a krumpli méretétől függően még további 40-50 percig sütjük. 

Hústűvel szúrjuk át, hogy megpuhult-e rendesen.

Ha megsült a krumpli, vágjunk a tetején jó mélyen X alakot. Nyissuk szét a megsült krumplit! Ide helyezhetjük a tölteléket.

Most egy jó kis metélőhagymás-tejfölös mártást készítettem, ezzel töltöttem meg a héjában sült burgonyát. Az apróra vágott metélőhagymát összekevertem a tejföllel, ez lett a mártás.

Szuper finom, és nagyon könnyű elkészíteni a Jack Potato-t.

És nem utolsó sorban olcsó is.