Hagyományos japán sushi recept

bien.hu
Írta: ,
Hagyományos japán sushi recept
A sushi a leghíresebb hagyományos japán étel. Fő összetevője az ecetes rizs és nyers töltelék, legnépszerűbb töltelékei a tenger gyümölcsei, lazac, gomba, tojás vagy zöldségek. A töltelékek átlalában nyersek, de lehetnek főttek vagy pácoltak is.

Különböző sushi típusok léteznek, ezek közül is a leghagyományosabb a maki (tekercs). A sushit nori lapon göngyölik. Először is a sushi rizst kell elkészítenünk, ez a legnehezebb része a receptnek, ezen áll vagy bukik a sushi sikeressége. Ha nem elég ragadós, széthullik, ha túl ragadós vagy túlfőtt, akkor nem az igazi.

Hozzávalók a rizshez:

- 630 g japán rizs
- 0,8 liter víz
- 8 ml rizsecet
- 3 evőkanál cukor
- 1 kiskanál só

Elkészítése:


1. Tedd a rizst egy nagy tálba, mosd le hideg vízzel. Addig mosd és öntsd le a vizet, amíg a víz tiszta lesz. Öntsd a rizst egy levesszűrőbe és tedd félre 30 percig, hogy jól le tudjon csepegni.

2. Tedd a rizst egy lábasba és addd hozzá a vizet. Hagyd a rizst ázni a hideg vízben legalább 30 percig. Gyújts be alatta, és amikor felfőtt a víz főzd 15 percig.

3. Készítsd el a sushi ecetet. Keverd össze a rizsecetet, cukrot és sót egy tálban. Öntsd az egészet egy kis serpenyőbe és addig melegítsd, amíg a cukor teljesen feloldódik. Hűtsd le a keveréket.

4. A forró párolt rizst tedd egy nagy tányérra. Ne használj fémes edényt, mert megakadályozza a rizs és ecet kölcsönhatását. A legjobb egy fatál lenne. Szórd meg a rizst az ecetes keverékkel és gyorsan keverd össze egy shamoji-val (rizs spatula). Légy óvatos, ne törd össze a rizsszemeket. Hűtsd le hűtőszekrényben, majd azonnal készítsd el belőle a sushit.

A sushi hozzávalói:

- sushi rizs
- nori lapok
- lehetséges töltelékek: avokádó, uborka, fésűkagyló, nyers tonhal, nyers lazac, rák hús, tintahal, fejes saláta, tojás (natúr rántotta) stb.

Elkészítése:

1. Ahhoz, hogy a sushit jól fel tudd göngyölni, bambusz göngyölőre lesz szükséged, de egy tiszta törlőkendő is megteszi.

2. Helyezd a nori lapot a göngyölőre és kézzel nyomogass rá egy vékony réteg sushit.

3. A tölteléket helyezd a nori lap közepére hosszan. A töltelék legyen hosszú szeletekben felvágva.

4. Kezdd el felcsavarni a felőled levő végétől. Közben próbáld a lehető legszorosabban tartani a tekercset.

5. Vágd fel egy széles, jól vágó késsel kb. 2,5 - 4 cm szélességben.
 

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!