És te szereted az umamit? Kaják, amikben érezheted az ötödik ízt

Nagy Niki
Írta: ,

Általában ha megkérdezünk valakit, hogy milyen ízeket ismer, felsorolja az alapvető négyet: az édeset, a sósat, a savanyút és a keserűt. Csakhogy van egy ötödik íz is, az umami, ami egyre jobban kezd begyűrűzni a köztudatba is, olyannyira, hogy az emberek elkezdik felismerni, ha érzik. Az alábbi 9 ételben te is kiszúrhatod.

Az umami az alapvető édes, savanyú, sós és keserű íz mellett az úgynevezett „ötödik íz”. Megtalálható például a paradicsomban, a sajtfélékben, a halfélékben, a spenótban és a japán konyhában használt konbu nevű barnamoszatban. A nátrium-glutamátot (E621) először 1908-ban Ikeda Kikunae izolálta, ez az adalékanyag is képes az umami kiváltására. A keleti konyhákban az umami alapvető fontosságú, nyugaton leginkább „erőteljesen kellemes ízként”, „kínai ízként” vagy „húsízként” jellemzik. Az umami észlelésére képes ízlelő receptorok a nyelv egész felületén megtalálhatóak.

Az alábbi 9 ételben te is fellelheted az ízt, ha tudod, hogy mit kell keresned.

Mivel az ehető hínárok alapvetően a keleti konyha részét képezik, nem csoda, hogy az azzal azonosított umami íz is megtalálható bennük. A tengeri növényekben gyakran van úgynevezett glutaminsav, ami az umami ízt adja.

Megvan a gombák húsra emlékeztető mellékíze? Ez részben a növény textúrájának köszönhető, de részben a glutamátnak, amely az umami ízt adja neki. A shiitake gombában lehet a leginkább felfedezni utóízként, de a szarvasgomba földszerű íze is kihozza az umamit.

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!